rebelz.se

Intervju: Marcus Widengren om IBJJF:s regler

Marcus Widengren är ordförande i Svenska BJJ Förbundet och en av Sveriges mest rutinerade BJJ-domare.

Den 4-5 februari var Alvaro Mansor på besök i Sverige och hade 2 st regelseminarium. Hur var uppslutningen från klubbarna i Sverige?
Den var tyvärr inte så bra som vi hade hoppats, speciellt med tanke på att IBJJF ändrade reglerna detta år. Vi trodde nog att det skulle dyka upp fler instruktörer som har elever som satsar seriöst på sin tävlingskarriär. Oturligt nog så arrangerades det även träningsläger både i Stockholm och i Malmö exakt samma dagar som Alvaro höll sina regelseminarium. Det var inte avsiktligt, men extremt dålig tajming. Vi får bli bättre på att informera våra föreningar nästa gång Alvaro kommer, så att något sådant slipper hända igen. Delvis tror jag också den dåliga uppslutningen berodde på oss själva, då vi initialt marknadsförde det som domarseminarium, när dessa seminarium egentligen är lika mycket för instruktörer som tävlingsaktiva. Att kunna reglerna bra kan skilja vinst från förlust. Jag har sett många duktiga utövare förlora matcher enbart för att de inte kunde utnyttja reglerna till sin fördel. Om man lägger ner pengar på att åka utomlands och tävla, så är ett regelseminarium en billig men samtidigt ovärderlig investering.

Vad tyckte du om regelseminariet?
Alvaros regelseminarium är mycket bra. Han är strukturerad, pedagogisk och svarar tålmodigt på alla frågor som dyker upp. Jag har hört att det fanns de som hade föredragit någon som håller regelseminarium på svenska istället, men det finns tyvärr ingen som har den auktoriteten i nuläget. Däremot så finns det ju inget som hindrar de som närvarade att föra vidare det de lärde sig till folk på sin klubb. Till desto fler kunskapen sprids, desto bättre.

Kan du berätta lite om de nya förändringarna i IBJJF:s regler som gäller från och med 2012?
En av de mer iögonfallande förändringarna är att IBJJF nu skrivit ner ordentliga regler för hur en tävling ska arrangeras. Något jag berört lite grann här. Reglerna är generellt också betydligt tydligare och enklare att förstå jämfört med innan, bl a tack vare flertalet klargörande bilder i regelkompendiet. Det har även skett en del betydande förändringar i reglerna för själva sporten. Numer får man två poäng för en nedtagning även när motståndaren har båda knäna i marken. Du får inte längre någon fördel om du efter att ha blivit kastad, lyckas rulla din motståndare så att du hamnar på topp. Man får inte längre någon fördel för att gå till topposition i halvguard om du går från sidemount eller mount. Man får inte heller längre någon fördel vid svepförsök, om det inte verkligen är uppenbart att du också försöker komma på topp. Att trycka ut en motståndare från mattan kunde tidigare resultera i att motståndaren blev varnad, nu är det den som trycker ut någon från mattan som blir varnad istället. Man måste alltså gå på nedtagning, det räcker inte att bara vara starkare och trycka ut folk från matchytan. Systemet med varningar har tyvärr blivit betydligt mer komplicerat, med fem olika kategorier att hålla reda på. Kanske är det en vanesak. Slutligen har vi lite mindre förändringar som att domarna inte längre roterar armarna framför bröstet när de ger varning.

Kan även informera om att förbundet kontaktat en översättare som ska översätta IBJJFs regler till svenska. Förhoppningsvis blir det klart till sommaren. Detta kommer öka tillgängligheten och därmed också bidra till att regelförståelsen ökar här i Sverige.

Hur ser domarkåren ut i Sverige? Hur många godkända domare finns det?
Vi har en relativt stor domarkår här i Sverige. Vi har, om jag räknat rätt, i nuläget 48 stycken ackrediterade domare. Tyvärr är det bara ett fåtal av dessa som också aktivt dömer. Delvis tror jag det beror på att arbetsmiljön för domare inte alltid varit den bästa på en del svenska tävlingar, med folk som sprungit in på mattan och skrikit och klagat på domarna när de anser att det dömts fel. Detta är mycket olyckligt och givetvis något som inte kan accepteras. Det spelar ingen roll om domare dömt fel eller inte, det är under inga omständigheter ok att bete sig så. Oavsett hur mycket känslorna svallar. En tränare ska vara en förebild för sina elever, och en tränare som inte kan kontrollera hur man agerar på sina känslor föregår inte med gott exempel tycker jag. Samtidigt kan jag förstå dessa reaktioner, man blir väldigt engagerad när ens elever tävlar och har man rest långt och betalat mycket pengar för att tävla, så är det självklart inte kul att se ens elev bli bortdömd. Min personliga åsikt är att detta problem till viss del är strukturellt. Det finns uppenbarligen ett skäl till att tävlingsområdet är ordentligt avgränsat från obehöriga på IBJJFs tävlingar. SBJJF har nu startat en dialog med många av de svenska tävlingsarrangörerna, så att de ser till att tävlingsområdet blir ordentligt avgränsat framöver.

Hur kan förbundet öka intresset för att vara domare samt höja statusen för domare?
Ett sätt skulle kunna vara att försöka se till att domarnas arbetsmiljö förbättras. Något vi redan har börjat arbeta med, bl a genom att inskärpa vikten av ordentliga avspärrningar kring tävlingsområdet, så att upprörda människor inte ens får en chans att komma in på mattan och bete sig illa. Om detta inte är tillräckligt så får man överväga att ge domare mandat att diska utövare vars tränare missköter sig, eller avvisa personer från tävlingsarenan. Vi hoppas att det inte ska behövas och jag tror inte heller att det kommer behövas.

Är det ett krav från SBJJF att alla sanktionerade tävlingar ska dömas av godkända domare?
Nej, det är bara en rekommendation i nuläget. Samtidigt märker vi att de flesta tävlingsarrangörerna självmant försöker anlita främst ackrediterade domare. Något som glädjer oss, då det vittnar om att svenska tävlingsarrangörer generellt är väldigt seriösa och professionella.

Vilka är den vanligaste regelmisstolkningarna som du stöter på under tävlingar?
En av de absolut vanligaste regelfeltolkningarna är nog situationen där en försöker passera guard och där den som ligger under försvarar sig och vänder upp på knä. Den som försökte passera guard försöker ibland också ta rygg, men den som tidigare låg i guard och som vänt upp på knä, får tag på den som började på topp och får ner denna på rygg. Av någon anledning tror många att detta ska ge två poäng, men det gör det inte. Detta är inget svep, då man faktiskt står på knä. Det är ingen nedtagning av samma skäl. Däremot ska man ge en fördel till den som nästan passerade guard, för att h*n lyckades få den andra att vända upp på knä.

En annan situation som ibland skapar huvudbry är att man inte ska ge poäng för svep förrän den som är på topp verkligen har kontroll på situationen och haft det i tre sekunder. Ibland kan man exempelvis efter man gjort ett omoplatasvep, själv fastna i en omoplata. Då ska man inte ha två poäng förrän man försvarat den omoplatan och lyckas kontrollera den andra från en topposition. En del tror att poäng ska delas ut bara den som låg under hamnar överst, men så är det inte

Kan du berätta hur du upplever det att stå döma på tex SM?
Det känns fantastiskt. För mig som började träna BJJ när det var en sport som hade lite bad boy-karaktär och som inte sällan utövades i små halvskumma källarlokaler, så kan jag känna mig otroligt stolt att BJJ nu blivit en sport som är fullvärdig medlem i den svenska idrottsrörelsen. Vi har numer ett eget SM, mästerskapstecken och ett riktigt landslag som vi som förbund kan stödja ekonomiskt. Hade du frågat mig för tio år sedan så hade jag inte kunnat föreställa mig denna utveckling.

Vet du om det finns några svenska domare som kommer börja döma på IBJJF:s tävlingar utomlands?
Det är nog inte otänkbart. Det officiella kravet för oss som inte kommer från Brasilien är att vi ska ha gått tre stycken regelseminarium. Faktum är att senaste gången Alvaro var här, så frågade han mig om jag skulle vilja döma på European Open nästa år. Jag tycker inte att jag riktigt är på den nivån än, men det var lite smickrande att han frågade. Om jag kan åka så skulle det vara en kul och bra erfarenhet.

Planerar förbundet att framöver anordna flera regelseminarier?
Ja. Även om förbundet förlorar pengar på dessa seminarier, så ser vi det som en viktig investering för att höja kunskapsnivån kring vårt regelverk. Dessutom vore det kul om det kunde leda till att svenskar så småningom kunde börja jobba som domare på IBJJFs internationella tävlingar.