rebelz.se

Yoelbitar. Kosttillskott del 1

Jaha, eftersom jag är rent usel på att producera blogginlägg och jag nu pga skada inte kan göra något som helst i träningsväg gör ju inte det saken bättre för motivationen, även om man tycker att nu borde jag ju ha tid att skriva… men vad hjälper det om jag inte känner att jag har något att skriva om. Med tanke på namnet på bloggen bör det ju i alla fall vara relaterat till kampsport och helst grappling på något sätt, men jag tänkte kuppa lite i det här inlägget och gå utanför ramen en smula även om det i allra högsta grad är träningsrelaterat.

Jag har tillbringat större delen av mitt arbetsföra liv inom hälsokost/sportkosttillskotts branschen och tänkte därför beröra det omtvistade ämnet kosttillskott och ge min syn på några olika produkters vara eller inte vara. För att det här inte ska bli en doktorsavhandling så kommer jag inte gå in på någon nördnivå och inte heller hålla på att blanda in ev. studier, källhänvisa eller liknande. Eller ja, källan till nedan skrivna är jag, ni får välja själva om ni vill ta till er av vad jag skriver eller om ni tycker jag snackar skit. Tyvärr finns det så otroligt mycket missförstånd och rena dumheter inom den här branschen men jag är inte intresserad av att försöka sanera det, sanningen finns att få tag på och den får du många gånger fram om du använder ditt goda omdöme och sunda förnuft. Vid avsaknad av detta… gör tillräckligt många dumheter så kommer det av sig själv.

Jag kommer inte att beröra olika specifika tillverkare om vilket som ev. är bäst/sämst etc. Jag hänvisar till ovan nämnt.

Kosttillskott som jag under rätt omständigheter tycker att värt att lägga pengarna på:

Proteinpulver. Kommer i första hand beröra vassleproteinet nu.

Finns en massa pulver med olika häftiga namn och det ena är ballare än det andra. Om du inte är laktosintolerant eller av andra anledningar inte vill äta saker från djurriket så rekommenderar jag i första hand ett vanligt vassleproteinkoncentrat. WPC, Whey Protein Concentrate. Det är det som kommer att ge dig mest protein för pengarna och också det pulver ur min synvinkel som har de flesta positiva hälsofördelarna. Har en fördelaktig aminosyrastruktur, innehåll av tillväxtfaktorer samt kan stärka immunförsvaret och kan hittas till klart bra pris. Tyvärr så råder någon form av krig i jämförandet av vilket protein som är bäst där det pulver som kan uppvisa högst ”renhet”, alltså mest protein och minst kolhydrater per 100 g är bäst. Så behöver inte nödvändigtvis vara inte fallet!

Vassle innehåller naturligt en viss mängd fett och kolhydrater. För att få bort detta så filtrerar man proteinet. (finns en massa metoder som vi inte kommer beröra vid detta tillfälle). Första steget man får är ett koncentrat. När man gjort detta finns det fortfarande kvar en del kolhydrater och fett  men också en mängd av en massa andra ämnen som man vill ha kvar pga dess förmåga att stärka immunförsvaret samt bidra till muskeltillväxt vilket gör att för de som tål laktos tycker jag att det här är det smartaste alternativet att välja, speciellt då det många gånger är det minst dyra alternativet dessutom. Tål man inte laktos är det inte alltid ett bra alternativ dock. Det finns dock en hel del som klarar den här mängden laktos, speciellt med hjälp av laktastabletter men absolut inte alla.

Genom att isolera proteinet och skapa ett sk. Vassleproteinisolat, WPI, Whey Protein Isolate kan man i princip ta bort allt fett, kolhydrater och laktos, vilket är bra för dem som har problem med laktos. Nackdelen är att det försvinner mycket av de immun och tillväxtfaktorer som finns naturligt i vassle. Dessutom blir proteinet dyrare men för vissa kanske detta är enda alternativet.

Det finns en många fler processer i det här och det är inte riktigt såhär enkelt i verkligheten men jag vill bara uppmärksamma att bara för ett pulver visar fina värden i innehållsförteckningen behöver det inte nödvändigtvis vara det bästa proteinet. Ju mer man grejar med pulvret desto mer påverkar man även proteinstrukturen. Du kan pressa fram ett protein med ett väldigt högt procentvärde men med en klart försämrad proteinstruktur som inte framgår av innehållsförteckningen. Ser bra ut på ytan men mest skräp under,  ungefär lite som …. .. well, för att inte uppröra någon i onödan hoppar jag över den liknelsen men jag anar att du själv har ett eget exempel som du kan använda för att göra det begripligt för din del.

Värt att nämna, ja, vassle är en mjölkprodukt, i grunden en restprodukt vid ystande av ost men tåls för det mesta av dem som är mjölkproteinallergiska. Obs, vi pratar inte laktos (mjölksocker) nu. Vasslet har en annan proteinstruktur än den pastoriserade mjölken som finns i t ex mjölk, keso, ost vilket gör att många kan äta vassle trots att man kanske inte tål mjölk.

Jag ser vassleprotein som ett bra tillskott för både tränande och icke tränande av olika anledningar och detta kan med fördel användas i både muskelbyggande, återhämtande, viktreducerande syfte eller bara som del av en hälsomässig diet.

Om du använder pulvret för viktupp eller nedgång beror på kalorier in och ut. Inget annat! För viktuppgång, ät mer kalorier än du förbrukar, för nedgång, mindre kalorier än du förbrukar. Lätt som en pannkaka… eller inte 😉

Många väljer ett sk, viktökningspulver, ”Gainer” som är ett proteinpulver där man har lagt i större mängder kolhydrater. Eller kanske snarare ett kolhydratspulver som man har lagt proteinpulver i? Skit samma. Har man svårt att få i sig tillräckligt med energi för att återhämta sig eller hamna på kaloriplus för att gå upp i vikt kan detta vara ett smart alternativ efter träningen, men man kan likaväl välja ett rent proteinpulver och äta sina kolhydrater, typ russin, bananer, sportdryck eller what ever tillsammans med drinken med samma resultat om man vill kunna styra variabeln protein/kolhydrater själv.

Hm.. det finns vansinnigt mycket mer att säga och det kommer alltid upp om och men, men lämnar just detta kapitel för nu och får se om jag tvingas återkomma i ämnet senare.

Hade tänkt beta av några ämnen till men inser att detta får bli en följetång där detta blev kapitel 1.

Fortsatta produkter/ämnen jag kommer skriva om är b la:

Kreatin, vitaminer/mineraler, glutamin och andra blandade aminosyror, omega 3, fettförbrännare samt lite annat smått och gott. Vissa blir hissa och en del blir dissa. Helst skulle jag bara vilja köra en dissa lista men den skulle bli sjukt lång så det lär jag inte orka om jag känner mig själv rätt.

Vi hörs vidare..