rebelz.se

Orättvisa?

Efter mycket om och men beslutade jag mig att ställa upp på BJJ-RM. Jag gav mig in i ett tävlingssystem jag inte kände till, men det är väl lite det handlar om att tänja sina gränser. Naturligtvis var jag nervös, som alla andra. Personligen tror jag att det är ett naturligt inslag. Nervositet skärper sinnena. Även om det är mentalt jobbigt och efteråt är jag totalt slut.

Nu gick tävlingen bra och det slutade med en guldmedalj. Efteråt har jag hört från både den ena och andra varför jag ställde upp i den klassen jag gjorde. Många höjde på ögonbryna och tyckte att det var orättvist mot de andra att jag ställde upp i den klassen jag gjorde. Men jag är ograderad i BJJ och har inget annat väl än att ställa upp i nybörjarklassen. Jag kan ju inte gradera mig själv. Dessutom kan jag inte tömma mig på den kunskapen som jag redan har. Så valet var ju i så fall att jag inte skulle ställa upp överhuvudtaget.

En debatt som kanske skulle må bra av att komma upp till ytan. Jag anser inte att mitt teknikbibliotek är tillräckligt stort för att jag ska automatiskt få ett nytt bälte. Det blir lite som en om specialist inom psykiatri ska in och börja göra avancerad hjärtkirurgi. Bara för att jag är bra på det ena så innebär det inte per automatik att jag är bra på det andra. Naturligtvis är min rutin att tävla en fördel. Men hur graderar vi en sådan sak.

Jag tycker att instruktören skall ha ansvaret och se om eleverna är tillräckligt långt gångna för att föräras ett nytt bälte. Jag kommer att få mitt när jag förtjänat det.

Samma diskussion fördes i början på -90-talet när IJJF försökte ändra regelsystemet för att judokas inte skulle ha en sådan fördel de hade då. Men organisationen gav upp och lutade sig mot att alla tävlade under samma regelsystem. Men som utövare så försökte vi slipa våra kasttekniker och slag/spark-taktik för att få vågskålen att väga över. Det handlar om att lyfta sina egna starka sidor och manövrera ut sin motståndare. Där är rutin viktigare än tekniken i sig.

För att ge lite färg till allt som jag skrivit ovan så var det inte min kastteknik som var avgörande i mina matcher utan det faktum att det var en nybörjarklass där vi alla stod på ungefär samma tekniska nivå inom BJJ. De var stora som hus och starka som grisar, så ur min synvinkel var det en bra tävling med bra motstånd där rutin var avgörande. Och hur graderar vi rutin?