rebelz.se

Intervju: Amin Touati

Amin_Touti
Amin Touati

Kan du berätta om din idrottsbakgrund?
Min idrottsbakgrund är väl som de flesta ungdomar i förorten. Det blev lite allt möjligt så som boxning, basket, fotboll, karate och taekwondo. Men det höll aldrig i sig för jag blev uttråkad väldigt snabbt.

Hur och när kom du först i kontakt med BJJ?
Jag kom i kontakt med BJJ genom min lillebror Zohir ”zoz” Touati. Han tränade MMA på Pancrase Gym i Stockholm och han sa att de hade ett BJJ program där. När jag väl började med BJJ så hade jag bara tänkt mig att jag skulle träna för att hålla igång och få tillbaks kondisen från dom gamla goda boxningsdagarna. Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle leda till där jag är idag.

När, var och hur fick du ditt svarta bälte?
Jag fick mitt svarta bälte av Royce Gracie juni 2011. Jag hade tränat med en mängd olika svartbälten från hela världen och eftersom Dubai inte hade någon officiell skola så tillhörde man aldrig ett ”team” utan det var mer att man tränade på olika ställen så som det passade bäst. Men efter några år så anslöt jag mig till Gracie Humaita genom en vän och sen dess så har jag bara hållit mig med det här teamet.

Idag bor du i Dubai, kan du berätta lite hur det kom sig att du lämnade Sverige för UAE?
Jag fick ett jobb som fitnessinstruktör här i Dubai, men efter några år så la jag det på hyllan och fokuserade bara på BJJ.

Vilka klubbar har du tränat på i Sverige?
Den enda klubben som jag tränade på i Sverige var Carlson Gracie (nuvarande Team Leites) i Stockholm. Jag tränade lite grann på Pancrase också med det var bara 1-2 månader.

Du och Tam Khan fick frågan av Royce Gracie om att öppna en Royce Gracie klubb, hur var er första reaktion på det?
Det var faktiskt min vän Tam som kom på idén att vi skulle öppna RGJJ Academy i Dubai. Efter att vi hade pratat med Royce och fått klartecken så var det bara att köra hårt. De första dagarna kändes det lite konstigt. Jag tänkte att lilla jag från förorten Bredäng nu hade blivit huvudinstruktör för en av de största BJJ klubbarna i mellanöstern. Men efter några dagar så kom man tillbaks ner på jorden och sen dess har man kört på som vanligt.

RGJJ

Kan du berätta lite om Royce Gracie JJ Academy i Dubai som du idag driver.
RGJJ Academy är som sagt en av de största BJJ klubbarna i mellanöstern. Eftersom BJJ fortfarande inte har blivit lika populärt som i Sverige så har det inte nått upp till samma antal som vi har i Sverige men det kan bli mellan 20-25 elever i varje klass.

Hur ser ditt liv ut i Dubai?
Just nu så pendlar jag fram och tillbaks mellan Dubai och Sverige. Jag bor i Dubai men åker ofta hem och hälsar på familj och vänner. Vi får se hur länge man blir kvar här. Så länge man kan ”mjölka kossan” så är det bara och köra hårt men det lutar mot att jag kommer tillbaks till Sverige snart.

Vad skiljer sig mellan Jiu Jiutsu i Sverige och Jiu Jiutsu i Dubai?
Den största skillnaden på BJJ i Sverige vs Dubai skulle nog vara antalet elever och klubbar. Jag tror Dubai ligger väl en 5-6 år efter Sverige i BJJ sammanhang men det håller på att ändras ganska snabbt. BJJ är nu den snabbast växande sporten här i UAE och det kommer inte att vara långt kvar tills vi ser studenter härifrån vinna VM.

Royce_Gracie_Amin_Touti_Royler_Gracie
Royce Gracie, Amin Touti & Royler Gracie.