Yoelbitar, kosttillskott del 2
Nu ska vi se om jag kan komma till skott och gå vidare i serien som jag har påbörjat.
Idén var att det här inlägget skulle gå lite djupare på vitaminer och mineraler, men jag insåg efter att jag hade börjat skriva om det att det skulle ta på tok för lång tid att gå genom allt så jag skippar helt sonika det. Dessutom finns det väldigt mycket bra information kring alla vitaminer och mineraler att tillgå redan så det känns som att uppfinna hjulet igen.
Däremot tänker jag nämna några saker som är värda att tänka på när man gör sin vitamin & mineral programmering.
Just det ja, innan jag börjar och för att göra det hela extra tydligt och jag ska slippa förklara självklarheter i efterhand om det skulle komma frågor. Nu pratar vi kosttillskott. Det är vad det heter. Tillskott. Mat är utgångsläget i alla lägen. Är kosttillskott en nödvändighet? Nej. Kan det under specifika omständigheter vara användbart? Ja.
Inga konstigheter? Bra.
* Alla mineraler sam-eller motverkar varandra på något sätt. Intar du en mineral, ex kalcium så kommer du påverka andra mineraler, däribland magnesium och zink vilket gör att man ska tänka igenom vad och varför man supplementerar med ett visst tillskott.
Det är väldigt sällan man lider brist av ALLA vitaminer och mineraler, men det är ganska vanligt att man får i sig för lite eller lider brist av någon eller några, dock kan det vara svårt att veta utan mer kunskap i ämnet. Ett sätt är att genomföra en hårmineralanalys där man får svar på vad man har för mineralstatus vilket man kan utläsa en hel del svar ifrån. Det finns en del nackdelar med denna metod, det är jag medveten om men än så länge vet jag ingen metod som kan ge ett bättre svar, vet någon det så får man gärna höra av sig.
Annars är ett fullt fungerande sätt att helt enkelt lyssna på kroppen och vara medveten om signalerna som den sänder ut. Det här kräver en hel del medvetenhet och förmåga att analyserna vad kroppen faktiskt kommunicerar. Det är inget man lär sig bara sådär men alla kan lära sig det. Jag har ett avsnitt där jag ska prata om just det här men jag spar det och försöker ta det mer ingående när jag får tid.
* Även vitaminer kräver en inbördes balans. Intar du större doser av en viss vitamin så kan det leda till ett ökat behov av en annan för att balansen ska fungera, dessutom samverkar många ämnen vilket gör att man kanske inte får optimal effekt av att endast inta en specifik vitamin eller mineral.
Därför brukar jag nästan alltid rekommendera att man införskaffar en grundläggande multitvitamin & mineral produkt och har som plattform innan man ger sig på att gå extra högt på specifika, utvalda vitaminer och mineraler. Inte för att man som sagt lider brist av alla näringsämnena, men för att skapa nya obalanser.
* Många produkter skriver ut hur många % av RDI deras produkt innehåller. RDI är i mina ögon helt förkastligt att använda som måttstock då det endast riktas till hur mycket du ska få i dig av ett specifikt näringsämne ensamt för att en brist inte ska uppstå, och tar ingen som helst hänsyn till inbördes balanser mm så den delen av innehållsförteckningen kan ni bara skippa att titta på. Kolla hur många mg alt mcg en produkt innehåller och utgå från det.
Dessutom finns det en hel del ämnen som man kan ha nytta av att gå en bra bit över RDI nivåer av speciellt under vissa omständigheter, t ex vid sjukdom, psykisk och fysisk stress mm. Men då krävs det som sagt att man håller lite koll på balansen mot de övriga vitaminerna och mineralerna.
* Det är skillnad på upptag beroende på vilket form av näringsämnet man använder. Tyvärr används det många gånger billiga, svårupptagliga källor vilket gör att man kan komma upp i ett högre RDI värde (vilket som redan nämnt är rätt korkat att ha som mål) till en billig peng. Men om kroppen i alla fall inte kan ta upp det som du stoppar i dig är det förstås helt meningslöst.
Hur ska man veta skillnaden då? Ja, det är faktiskt inte så himla lätt då kunskapen kring detta är ganska låg på sina håll, även bland dem som man tycker borde veta.
Men, det finns ett uttryck som heter, du får det du betalar för. Många gånger, dock inte alltid, det är jag medveten om gäller det även här.
Det betyder inte heller nödvändigtvis att dyrast är bäst. Absolut inte!! Men det kan vara värt att titta, jämföra och faktiskt undersöka lite, det behöver inte vara så svårt och informationen finns! Det kanske tar lite tid i anspråk och kräver lite tankeverksamhet men i slutändan kan det både finnas pengar och hälsa att vinna.
Må väl till nästa gång.