rebelz.se

SSWF årsberättelse 2009

Svenska Submission Wrestling Förbundet har på sin hemsida, www.subwrestling.se, lagt upp årsberättelsen för 2009.

Årsberättelse 2009
2009 har varit ett år då Submission Wrestling har varit starkt på frammarsch i Sverige. Så stark att den rentav är den kampsport som växer allra mest just nu. I en tid då idrottsrörelsen går bakåt i skuggan av finanskrisen, ökar antalet submission wrestling klubbar lavinartat och under perioden januari till september var den procentuella ökningen hela 72%. SW har gått från att vara en liten oorganiserad undersport till att bli accepterad i den Svenska idrottsfamiljen med allt vad det innebär. 60 klubbar har sökt medlemskap i skrivandes stund. SW är en bred sport med såväl elitutövare såsom motionärer. Att träna SW är rolig och ger en allsidig funktionell träning. Det är en sport som stängt utvecklas med nya tekniker och träningsmetoder och man kan alltid bli bättre. Det finns tävlingar för alla åldrar, erfarenhetsnivåer och viktklasser. Med dessa förutsättningar är vi i styrelsen övertygande om att vår sport kommer att under 2010 fortsätta att utvecklas och växa runt om i landet!

Förbundslägret
SSWF arrangerade i somras ett gratis instruktörsläger med tre toppinstruktörer som var mycket uppskattat av deltagarna som kom från klubbar utspridda från Malmö i söder till Umeå i norr. Instruktörerna var Alan Finfou, Martin Jansson och Niclas Gustavsson.

Utbildningar
Det har sedan slutet av 90-talet arrangerats SW tävlingar i Sverige. Kvalitén på domarna har varit mycket varierande med missnöje hos de tävlande, coacher och publik som resultat. Problemet har ofta varit att oerfarna personer gör sin domardebut på tävlingar där deltagarna har stor tävlingsvana och därmed ställer höga krav på domaren men även hur regler skall tolkas har varit ett återkommande problem. SSWF har därför startat med domarutbildningar. En första ”pilotomgång” med licensiering av ett tiotal domare har genomförts och fler utbildningar kommer 2010.

Tävlingsåret
Årets stora händelse var givetvis det historiska första Svenska Mästerskapet i SW. Att sporten har fått ett erkännande av Riksidrottsförbundet möttes av många glada miner i grappling Sverige. Tävlingen flöt på bra och fick mycket positiv feedback från deltagare och publik.
Det var många underhållande och sevärda matcher. -79 kg klassen var späckad av ”kändisar” inom svenska grapplingsfären. Och det visade sig också att det var de ”äldre” rutinerade utövarna som var med och fightades om finalplatserna. Klubben Gladius från Göteborg visade sig vara landets bästa klubb och en av deras killar, den inte helt okände Eddy Bengtsson vann både sin klass och den öppna samt blev vald till tävlingens bäste fighter.

Utöver SM arrangerades det ett flertal välarrangerade tävlingar runt om i landet såsom Grapplers Paradise och Gameness med flera. På den stora galan Fighter Extreme var det superfights i SW. Ligorna Alive och Svenska Grappling Ligan hade under året deltävlingar och finaler med sammanräknat över tusen deltagare! Att dela upp de tävlande i erfarenhetsklasser verkade vara ett uppskattat drag hos de tävlande.

Internationellt sett har det också varit svenska framgångar. På FILA VM för veteraner som i år låg i Litauen var det tre svenska på plats, Christian Sandberg, Krzysztof Pencarski och Mattias Awad. I 84 kg klassen lyckades Mattias knipa ett silver och i 96 kg klassen tog Krzysztof guld! Den 13 december var Sandberg i Fort Launderdale i USA på FILA VM och tog där silver efter att i finalen förlorat mot Nicolas Reiner, Frankrike. Ytterligare ett gäng svenskar deltog på BJJ NO-GI Championship som arrangerades i Los Angeles i början på november. Resultatet för svenskarna blev en medalj i varje valör. Arnela Hadzisulejmanovic tog brons i klassen för blå/lilabältare, Tony Larsson tog guld i senior brunbältesklassen och Jimmy Palander tog silver i klassen för lilabälten master.

SW en ren sport
I en tid då skandaler duggar tätt inom idrottsvärlden var det riktigt roligt att RF hade dopingkontrollanter på SM och det visade sig att inga fuskare hittades!

SW året 2010
Förbundet kommer att fortsätta att arbeta med sin ambition som är att submission wrestling ska bli en stor och bred idrott i Sverige. Vi kommer arbeta för att när utövare åker till sanktionerade tävlingar i Sverige skall våra utövare mötas av proffsiga arrangörer med kompetenta domare och lämna tävlingen med en positiv känsla. Styrelsen kommer att tillsätta en domarkommitté för att arbeta med domar och regelfrågor. Under hösten kommer Svenska Mästerskapet arrangeras och ett stort antal fristående tävlingar kommer att erbjudas till förbundets alla tävlingssugna medlemmar.

Tony Larsson
Ordförande SSWF