rebelz.se

Intervju: Sergio Leites

Sergio_Leites

Hur ser din idrottsbakgrund ut?
Jag började tidigt med brottning och fotboll. Fotbollen slutade jag med i tonåren men fortsatte med brottningen fram tills den dagen jag gjorde mitt första bjj pass. Jag har även kört lite boxning och thai.

Hur och när kom du först i kontakt med BJJ?
Det började i samband med när den första stora regeländringen i brottningen kom runt 2005. Min bror, Raffa, började provträna bjj och mma. Han fastnade direkt för BJJ hos Carlson Gracie/Kennedy BJJ och veckan efter så drog han med mig till träningen och efter det har kärleken till bjj bara vuxit!

Kan du berätta om Team Leites?
TLS (Team Leites Stockholm) är en relativt liten klubb med lokaler på Södermalm, Stockholm. Vårt primära mål med bjjn har alltid varit att ha en familjär stämning där alla kan ha kul och må bra. Vi har aldrig haft några krav på att man måste tävla men vill man tävla så är det inga problem för oss. Vi har förnärvarande runt 10-20 som brukar tävla. Vi har både en barn- och ungdomsverksamhet som rullar på med många medlemmar i båda grupperna. I år hade vi även för första gången i klubbens historia juniorer som tävlade på SWOP! TLS startade vi upp 2009. Vi har vuxit både som förening och i elevantal för varje termin sedan starten och idag är vi en välfungerande förening. Det som tagit stormsteg framåt i klubben den senaste terminerna är junior- och tjejträningen! Kenneth och Mats har skapat riktigt duktiga små bjj spelare. Maria har fått ihop ett gäng tjejer som har en väldigt ljus framtid inom sporten! Vi har fått se smakprov på det redan denna säsong. Under året har vi även öppnat en ny klubb i Högdalen under ledning av Mauricio som gör ett jätte jobb där ute med massor av nya killar och tjejer.

Många klubbar som inte tillhör något team som finns registrerat hos IBJJF eller har något svartbälte registrerat hos IBJJF har haft problem med att kunna tävla på IBJJF tävlingar sen regler om registrering infördes. Vad tyckte du om dessa regler då de infördes och hur känner du för dom nu?
Det finns både för- och nackdelar med det. För mindre klubbar kan det bli en stor kostnadsfråga samtidigt som det är bra med en organisation som styr. Jag har egentligen för lite erfarenhet av IBJJF och problemen som kan uppkomma för att kunna ge en rättvis bild över det. Vi kände att det var en nödvändighet nu när vi börjar tävla internationellt.

Leites BJJ finns nu registrerat som team och du är registrerad som svartbälte hos IBJJF. Kan du berätta lite om hur registreringen går till?

Jag måste säga att registreringen gick ganska lätt. IBJJF var väldigt positiva och kom snabbt med svar på frågor som uppkom. Det var egentligen bara att skicka in alla papper, diplom och underskrifter tillsammans med pengar. Jag får även tacka Nelia och Mats som hjälp mig att hålla reda på alla papper.

Sergio_Leites_bb_cert

Vem har betytt mest för din utveckling inom BJJ?
Det är flera olika person. Min bror Raffa – Vi har alltid pratat bjj och hur vi ska kunna utvecklas sedan vi började. Ibland har vi suttit i timmar och pratat om en teknik, filosofi, rörelser, matcher och pedagogik. Vi kompletterar varandra bra både på och utanför mattan. Jag hade inte haft den utvecklingskurvan jag haft om inte Raffa varit där hela tiden. Christian Kennedy – Min första tränare. Han gav mig en grund att stå på. Kunskap och erfarenhet som jag än idag har hjälp av. Alan Moraes och Roberto Atalla – Där kan jag alltid bolla ideer och tankar om tekniker, tränarrollen och allt annat som berör bjj. Jag har lärt mig massor av dessa ödmjuka uppslagsverk. Sist men inte minst min pappa! Han har en lång erfarenhet av tränarrollen och föreningsliv. Vi pratar ofta om olika saker gällande rollen som tränare och hur små saker kan förbättras. Han ger mig alltid tips hur vi kan utveckla oss som människor och som förening.

Vad tycker du om BJJ:ns utveckling i Sverige under de senaste åren?
Helt otrolig!!! Nivån på bjjn är otroligt hög i Sverige. Tittar man på tävlingar så kan en blåbältesmatch vara minst lika taktiskt och tekniskt som en svartbältesmatch! Även i dom lägre bältena ser man en stor förståelse för sporten med bra tekniska kunskaper. Sverige har alltid haft ett bra föreningstänk och man märker att den kommit in i bjj nu. Det ska bli kul att se hur dom närmsta åren kommer bli nu när vi börjar få så pass många höggraderade som tävlar. Det är härligt att se att klubbar har kommit närmare varandra igen. Där man kan träna hos varandra, gå på läger eller seminarium och bara ha kul oberoende klubbtillhörighet. Hatten av till Ida Hansson och hennes tjejläger! Har fått höra mycket gott om både henne och lägret. Kul att höra att förebilder som Ida och dom andra delade med sig av sina erfarenheter och tankar för alla tjejerna.

Du är nu i Rio för 6 veckors semester. Hur ser planerna ut? Kommer det bli mycket träning?
Yes, jag är här nere nu med 3 av mina elever, Rudy, Kenneth och Robert. Tanken är att vi ska träna 2 pass om dagen. Vi kommer främst träna hos Alan Moraes (AMBJJ) på den legendariska klubben Carlson Gracie men även åka och hälsa på några av mina vänner runt om i staden. Vi ska försöka ta med oss lite nya idéer och tankar tillsammans med ett gäng nya tekniker. Jag hoppas att vi kan hålla oss skade- och förkylningsfria under resan för att kunna få ut det mesta av den. Jag har så många frågor och tankar som jag hoppas få besvarade här nere.

Favorit submission?
Svårt att välja en. Alla är ju lika roliga att försöka få in på sparringen! Men måste jag välja så är det nog kimura.