rebelz.se

Intervju: Mikael Knutsson efter Grapplers Quest 2014

Knutsson_Grapplers_Quest_2014_2

Kan du berätta om matcherna som ledde fram till guldet?
Jag gick tre matcher och vann samtliga på submission. Första matchen gjorde jag ett fotsweep, började passera men gjorde en miss och hamnade i hans guard. Kom upp stående tog ned han igen och drog ut han på en giljotin från halvguard. Andra matchen mötte jag en kille som var duktig brottare, körde stående 1,5 min utan läge att varken hoppa guard eller få nedtagning så gav bort nedtagningen till honom och drog ut han på en triangel. Finalen la han sig ned i halvguard så jag drog utan honom på giljotin på kanske 20 sekunder.

Vad tyckte du om tävlingen?
Det var min första Grapplers Quest och tyckte själva tävlingen i sig var riktigt bra och de höll tiderna. De körde på runt 16 mattor så de betade av matcherna snabbt. Mina matcher började enligt schemat kl. 14 och jag kom dit kl. 13:20 (jag bodde på Mandalay Bay, samma hotell som tävlingen gick på, se det vara bara 5 minuter promenad dit), värmde upp och gick min första match 14:20 och var klart strax efter 15:00. Det är fantastiskt skönt när det fungerar så smidigt. Registreringen var däremot synnerligen utdragen då 1500 personer skall registreras och vägas in. Allt som allt tog det 4 timmar vilket är ganska segt i allmänhet och i synnerhet när du är trött och hungrig.

Knutsson_Grapplers_Quest_2014_1

Du skrev på Facebook att du har haft lite träningsrelaterade motgångar senaste tiden i form av skador, vad har du haft för problem?
Ja, när det gäller skador så drog jag min stortå ur led för drygt 4 veckor sedan. Inget konstigt som hände utan jag gjorde en rörelse jag gjort hundratals gånger utan problem. Drog rätt den omedelbart, åkte hem och hämtade min iPad med lite filmer och åkte sedan ned till akuten för att få den röntgad för att utesluta benbrott. Såg framför mig att jag skulle få hela foten gipsad inför min USA resa, vilket givetvis hade omöjliggjort allt tävlande, men den hade klarat sig som tur var. Det gjorde inte heller särskilt ont att gå på foten vilket läkaren attribuerade till att jag dragit rätt tån omedelbart, den var aldrig ”ur led” i mer än kanske 5 sekunder vilket kan vara ett tips om någon annan skulle råka ut för samma sak. Två veckor senare körde jag på klubben, med en väl tejpad stortå ; ), när en kille hoppade in ett figure-4 fotlås som tog riktigt illa. Jag fick en kraftig blodsutgjutelse i fotleden (såg ut som en blodfylld pingisboll). Jag fick vila några dagar till innan jag kunde börja rulla försiktigt med en väldigt, väldigt tejpad vänsterfot. Utöver det fick min främsta sparringpartner i Norge hjärnskakning (jag jobbar som forskare vid ett universitet i Trondheim så är där halva tiden) vilket kraftigt begränsad min sparringen sista rundan. Mina två fösta veckor i USA spenderade jag vid University of Michigan i Ann Arbor där jag tyvärr inte kunde få någon sparring eller rull över huvud taget vilket gjorde att den första matchen var mitt första rull på två veckor! Till sist krockade min tävling med VM-finalerna i Amatör-MMA vilket gjorde att både August Wallén och Martin Jansson var upptagna precis när jag skulle gå match så jag tävlade utan coach. Som tur var träffade jag på en av de andra killarna som skulle tävla i min klass och lottningen gjorde att vi bara kunde möta varandra i finalen så vi coach varandra fram tills vi möttes.

Vad har du för planer nu när du är i USA?
Jag kommer åka tillbaka till University of Michigan idag och sedan kommer jag vara där till 18 juli. Efter det åker jag 11 dagar till New York där jag bl.a. skall träna med Marcello Garcia. 1:a augusti flyger jag över till San Francisco och möter upp min flickvän och sedan ämnar vi bila runt i Kalifornien under hela augusti.

Hur ser din höst ut? Vilka tävlingar kommer du ställa upp på?
När det gäller tävlingar till hösten så jag har inte planerat så mycket ännu. Jag har haft tillräckligt med att bara fokuserat på den här tävlingen med tanke på alla de problem som varit. Nu vill jag bara försöka läka ut skadorna och få mer kontinuerlig tid på mattan, vilket är bland det roligaste jag vet, så får vi se vad som händer i höst.