rebelz.se

Att äta rätt och att äta fel

En av de viktigaste sakerna jag lärt mig sen jag först började träna är betydelsen av en bra kost. Just den frasen ’en bra kost’ har för mig vid olika tidpunkter inneburit vitt skilda upplägg, råvaror, tidsplanering och mängd mat och inte alltid med önskvärt resultat. Mina matvanor har vid tillfällen hållit mig från att nå optimala resultat och det är, av uppenbara skäl, inte bra. Det är inte bra alls. Att samla på sig nog med information för att faktiskt bygga en tillräcklig kunskapsgrund när det kommer till just kost är dock inte det enklaste; alla man frågar verkar ha olika ideér och uppfattningar om vilket sätt som är bäst och att läsa igenom långa skolböcker på nutrition och hälsa är inte precis det roligaste av tidsfördriv.

Även fast jag självfallet inte är någon expert i ämnet har jag testat på en hel del olika sätt att äta på och har på så vis hittat vad som passar min kropp bäst. Hur? Det är en bra fråga. För att vara helt ärlig så har jag inget definitivt svar. Jag vet inte. Det finns ingen direkt källa jag kan hänvisa till eller något bevis på att jag ens har rätt. För det har jag inte. Låt mig förklara.

Det första som är viktigt att förstå är att alla är olika. En fysik är ingen annan lik och att försöka tillämpa överskridande metoder och upplägg på människor i stort är löjligt. Däremot finns vissa riktlinjer som fungerar åtminstone för de flesta.

Jag stöter ständigt på folk som är sjuka, ohälsosamma, olyckliga och allmänt nere. Jag har själv varit likadan. Vad beror detta på? Hur kan så många människor i dagens samhälle, som erbjuder den utan tvekan högsta levnadsstandarden i mänsklig historia, ändå må dåligt? Någonting saknas, det är uppenbart. Men vad?

Först och främst vill jag understryka att jag inte har svaret. Så arrogant är jag inte. Däremot har jag ett par teorier.

Självklart handlar livet om mer än en bra kost, det förstår jag. Familjeproblem, jobb, relationer och vad som helst kan egentligen bidra till ohälsa. Brist på fysisk aktivitet är ett annat skäl. Kosten förbises däremot ofta och många tar inte mat på speciellt stort allvar. Man stoppar saker i sin kropp för att stilla hunger och för att få ”energi” att klara sig igenom dagen. För det är väl just det mat är, energi? Sedan familjemiddagarna som barn har många av oss fått för vana att lasta på med pasta, potatis, bröd och ris samt därpå nöja oss med undermåligt kött som nästan uteslutande behandlats med alla sorters läskiga konserveringsmedel, tillsatser och färgämnen. När jag först började träna tog jag för givet att ett sådant upplägg var optimalt; gott om kolhydrater för energi och kött för protein. Jag trodde att jag mådde bra, efter allt så klarade jag ju av att träna relativt hårt fem dagar i veckan. Samtidigt blev jag ofta sjuk, hade problem med magen och var allmänt hängig och trött.

Ju mer jag lärde mig ju närmre kom jag till insikten om att detta upplägg var allt annat än optimalt och långt ifrån bra. Pasta var inte speciellt svårt att sluta med. Bröd däremot.. Jag har alltid älskat bröd och fick verkligen kämpa med att avstå från mackor och hamburgare efter att även det rök från kosten. Nu när det var ett tag sedan jag åt någon sorts vete eller gluten misstänker jag att jag mycket väl kan vara glutenintolerant. Uppenbarligen är det många som är det utan att veta om det och om du på något sätt lider av tarmproblem rekommenderar jag att åtminstone testa en månad utan vete. Det är på många sätt ett av de värsta populära livsmedlen för människor att konsumera och nämns som en av de kanske största anledningarna till den vanliga åkomman av tarminflammation. Varför är i hög grad omdebatterat och forskning inom ämnet går isär.

Den förklaring som jag finner mest logisk och trolig tar oss återigen tillbaka i tiden och för att inte bli alltför långrandig gör jag mitt bästa för att hålla det hela kortfattat.

Vete har tillsammans med andra sädesslag använts av människor i stort sett sedan uppkomsten av kända civilisationer. För att vara helt ärlig är det en av anledningarna till att rasen överhuvudtaget överlevt såpass länge som den gjort. Med det sagt äter vi inte samma vete idag som man gjorde för 13,000 år sedan. Genom årtusenden av genmanipulering har man idag lyckats få fram den ”perfekta” vetearten som med sin ideala höjd, odlingstid och hållbarhet jämfört med förr är oerhört enkel att odla. Det är inte längre ett naturligt sädesslag.

Varför är detta viktigt? Den mänskliga kroppen är i hög grad anpassbar och kan vänja sig vid råvaror betydligt ”värre” än vete. Samtidigt har vi inte kommit dit ännu och med de otaliga studier som visar på samband mellan exempelvis diabetes samt övervikt och just vete-baserade produkter (vitt bröd och pasta är bland de matvaror som höjer insulinnivåer mest, förvånande nog inte mycket mindre än godis fullproppat med socker) vilket tråkigt nog i många fall ignoreras av hälsovårdsministrar och allt vad de heter. Det finns för mycket pengar att hämta i försäljningen av en av våra mest populära sädesslag. En av de mest skadliga.

Kött då? Inte kan det väl vara något fel med att äta en fet biff efter ett tufft träningspass? Nej, självfallet inte. Att äta kött kan inte bara främja en god hälsa utan kan med ansvarsfulla jägare vid rodret även gynna djuren, hur konstigt detta än kan låta. Att hålla nere exempelvis hjortbefolkningen är ett måste om djuren ens ska ha en möjlighet att bibehålla god hälsa. Överbefolkning, svält och den ovälkomna tillkomsten av rovdjur (naturen jämnar alltid ut sig – om inte människor så vargar, pumor och andra skrämmande varelser) har bevisligen gång på gång blivit fallet då jakt av en eller annan anledning uteblivit under en längre period.

Med det sagt finns det olika sorters kött. En idé som länge ansågs obskyr är buddhisternas tanke om att ohälsa, vanvård och rädsla sitter kvar i köttet även efter slakt, vilket är den dystra verkligheten för djur på många av vår moderna världs slakterier och gårdar. Därav religionens stora andel vegetarianer. På senare tid har dock fler ”erkända” forskare och experter i frågan kommit till samma insikt, att kött från vanvårdade djur besitter spår av ohälsa och att det mycket väl kan vara skadligt för människor att konsumera sådant kött. Och då har jag inte nämnt alla de färgämnen och tillsatser som köttet behandlas med i syfte att hålla det ”fräscht” (odlad lax färgas rosa för att dölja köttets gråa uppsyn, köttfärs och julskinka likaså). Med det växande utbudet av ekologiskt och till viss del även viltkött finns dock ljus i slutet på tunneln.

Att man använder sig av dessa och många fler skrämmande metoder för att nå ut med mat till den stora mänskliga befolkningen är i min mening inte nödvändigtvis med ondsinta skäl som motivation. Antalet människor som dagligen behöver mer mat till lägre priser med så liten ansträngning som möjligt är ingen enkel gåta att lösa och jag påstår mig inte veta bättre än de som idag ansvarar för att åtminstone försöka. Jag vill inte förminska prestationen av att i stora delar av världen ha matbutiker på varje hörn med ett fantastiskt utbud av alla olika sorters mat. Det är imponerande. Däremot tror jag att vi gått miste om vad som faktiskt är bra mat och vad som är dålig mat, mycket på grund av bristen på intresse i frågan.

Jag är ingen forskare eller expert och påstår inte heller att jag vet mer än någon annan. MEN. Jag har testat på många olika sätt att äta och för mig råder det ingen tvekan om att jag fungerar som bäst och mår bäst när jag äter mycket frukt och nötter, överdrivna mängder grönsaker, uteslutande magert, vilt- eller ekologiskt kött, vildfångad fisk och minimalt med stärkelserika kolhydratskällor som exempelvis potatis och ris. Allt jag äter vill jag ska vara så nära sin naturliga form som möjligt, fritt från tillsatser och behandling. Jag tror, nej, jag vet att många av de problem och bekymmer som människor lider av skulle kunna lösas av ett enkelt byte av kost. Man behöver inte vara extrem och ta bort allt det goda på en gång men att fasa ut saker man misstänker är dåliga för en, att testa sig fram och att hitta rätt upplägg för ens egen kropp är jag övertygad om skulle hjälpa många. Man måste lära sig att tycka om hälsosam mat. Till en början var grönsaker det värsta jag visste. Mitt intag av frukt sträckte sig inte längre än en banan då och då. Nötter och frön existerade inte i min värld. Idag älskar jag grönsaker och hittar hela tiden nya sätt att göra hälsosam mat god. Frukt och nötter är bland det godaste jag vet. Jag har lärt mig att mer inte alltid är bättre och att det inte är farligt att vara hungrig i ett par timmar. Mat och dryck är bokstavligen hur vi tar in vår omgivning och faktumet att så många av oss försummar en hälsosam betoning på detta intag är för mig ett beklagligt. Förändring börjar med en själv och vi är onekligen i behov av förändring. Tänk i alla fall på saken.