rebelz.se

BJJ-patchar, alternativt: Operation Superpatch

Som vi alla vet är det viktigaste med fighting att se bra ut.

Ett sätt att se bra ut och samtidigt uttrycka grupptillhörighet eller visa att man faktiskt är rolig, har bra smak eller är cool är patchar på sin gi. Patchar  har, kanske,  fått både scouter, grapplers, hårdrockare och motorcykelentusiaster att lära sig behärska nål och tråd.

Patchar inom BJJ:n används först och främst till att visa klubb- och teamtillhörighet. Förutom det används de ofta för att göra reklam för eventuella sponsorer samt den kittlande ”övrigt”-kategorin. ”Övriga” patchar kan antingen vara roliga, coola eller (på samma sätt som sponsorpatcharna) representera märken som man gillar. Sen finns det såklart olika vett & etikett-regler när det gäller patchar såsom allt annat. På vissa tävlingar får inte patchar sitta vart och hur som helst. Och på vissa klubbar och i vissa teams så finns det både tysta och uttalade regler om hur en gi bör patchas, det som är helt okej på ett ställe kanske inte är det på nästa. Här följer två exempel som illustrerar hur olika det kan se ut, ett väldigt fritt alternativ och ett väldigt styrt:

hardrock patch gigracie barra

Jag har inte varit så stor på just patchar, jag har i hela min ”karriär” satt på en patch – med hjälp av textillim – men nu på slutet har jag lekt med tanken att superpatcha en gi i samma anda som Tatamis ”Spirit of Japan” och Shoyorolls ”Beast”.

tatami-spirit-of-japan-bjj-gishoyoroll beast

Det här projektet kommer att bli en trestegsraket eftersom jag måste:

  1. Bestämma vilken gi jag ska patcha.
  2. Bestämma vilka patchar jag ska sätta på dräkten.
  3. Lära mig sy…

För det första kommer frågan om vilken gi som ska superpatchas. Jag funderar på att antingen välja min Fuji, som ju är som en blank canvas, eller min Tatami Estilo 4.0, som ju redan har snygga orangea logos på sig samt en sjukt snygg BJJ Globetrotters-patch. Jag ska antingen ta någon av dem eller någon ny. Vilken grundgi borde man använda?

 

När det gäller patchar finns det nu för tiden fantastiskt många fina att välja på:

Scramble, Tatami, Progress, Patches O’Toole, Meerkatsu, BJJ Globetrotters & Grapplers Athletics har alla otroligt trevliga patchar  att välja på.

bjjglobetrotters patchar BJJ_logo_artwork_sydney_brisbane_4 P1 scramble-bjj-gi-patch progress patch BJJ-samurai-patch-1_1024x1024 meerkatsu-gentle-ape-bjj-gi-patch

Frågan är vilka som ska beställas och användas i projektet… Har ni några förslag? Alla tips är välkomna! Har ni några patchar på lur som man absolut inte bör vara utan? Kommentera eller maila gärna mig på: johangrawem@gmail.com

När jag har bestämt mig över punkt 1 och 2 så är det bara att lära sig sy.  Projekt superpatch förväntas bli klart i januari!