rebelz.se

När getingboet tystnar

Tänkte bli lite personligare här på bloggen och prata om något som nog många kan känna igen sig i. Nämligen hur grapplingen kan vara ett botemedel mot getingboet, surret, där uppe i knoppen. Ja, det är så det känns hos mig. Det är ganska nyligen jag kom på det, blev medveten om det åtminstone. Jag har otroligt mycket tankar uppe i min skalle, i stort sett hela tiden, från jag vaknar till jag äntligen lyckas somna. Trots att jag är dödstrött när jag lägger ner huvudet på kudden så tar det ofta lång tid innan jag lyckas bli så pass avslappnad att jag kan somna, och då har miljoner tankar hunnit passera i huvudet innan. Det här medför också att jag ibland har ganska svårt att koncentrera mig och vara stilla, jag trivs bäst med att vara aktiv och lär mig bäst på samma sätt, aktivt. Jag har väldigt svårt att ta till mig kunskap genom text eller att någon berättar för mig utan att illustrera eller visa. Men det är här det fina med grapplingen kommer in. Och som har lett till att det förändrat mig som person och så mycket i mitt liv. När jag tränar BJJ så får jag en möjlighet att vara 100 % fokuserad och kunna stänga av allting annat. För det är sant, det finns inte plats för en endaste liten tanke. För där är så mycket teknik, små detaljer, viktjustering, press, snabba och explosiva rörelser och styrka som ska fokuseras på så det skulle aldrig gå om jag tänkte på annat samtidigt. Det är väl också det som gör att jag känner en enorm tillfredsställelse efter ett pass och som gör att jag vill fortsätta. Det är ett andningshål, en möjlighet för hjärnan att återhämta sig (faktiskt!). Och det är nog inte förrän jag har varit skadad och varit borta från träningen ett tag som jag inser det här och vilken betydelse det har för mig. Jag kom på en liknelse, jag tror att BJJ har samma påverkan på mig som droger av olika slag kan ha på amänniskor. Det här med att det blir lugn i hjärnan och man kan slappna av och stänga av tankar. Skillnaden är väl att träning har mycket mer positiv inverkan än droger. Det här blev en liten nattext, som jag kom på att jag skulle skriva när jag försökte sova så klart 😉
I övrigt är jag äntligen tillbaka på mattan efter skada och det är helt fantastiskt kul!

Ha det fint och var rädda om varandra!