rebelz.se

Det bästa och mest tänkvärda från IBJJF:s Pan Ams

En av årets största BJJ-tävlingar är avklarade och självklart har vi en hel del roligt att gå igenom. Bernardo Faria drog ut alla sina motståndare på vägen mot guld i öppna viktklassen, Leandro Lo mot Andre Galvao, Leandro Lo mot Romulo Barral, dubbelt guld för Miyao-bröderna och en sport i förändring mot det bättre – häng med så sammanfattar vi årets Pan Ams!

galvao3

Kan man be om en bättre match än Leandro Lo mot Andre Galvao i semifinalen i öppna klassen på Pan Ams? Det handlar inte bara om två av världens absolut bästa grapplers utan två av de populäraste, mest underhållande och rent ut sagt häftigaste atleter vår sport har att erbjuda. Det gick rysningar i kroppen bara av att se Galvao och Lo kliva ut på mattan.

Själva matchen levde åtminstone i mina ögon upp till de skyhöga förväntningarna. Visst kan det för de oinvigda ses som tio händelselösa minuter när en match mellan två av världens bästa avgörs på två poäng och en submission egentligen aldrig var nära. Samtidigt är det just vart skon klämmer, att det rör sig om två av de främsta. Att dra ut vare sig Lo eller Galvao är i stort sätt omöjligt, att ens få två poäng är en bedrift i sig. Leandro Lo må ha förlorat i finalen men en vinst över Andre Galvao visar verkligen vilken kaliber av grappler vi har att göra med.

Bernardo-Faria2-1080x641

På tal om Bernardo Faria, vilken prestation han stod för. Han drog ut samtliga motståndare på vägen till guld i öppna viktklassen och lyckades med det ovannämnda omöjliga att submitta Leandro Lo i finalen. Hur imponerande är inte det?

En annan match som verkligen stack ut var finalen i Medium Heavy mellan Romulo Barral och Leandro Lo. Återigen två av världens bästa på samma matta, återigen ett jämnt möte och återigen underhållning på den högsta möjliga nivån för vilken BJJ-nörd som helst. Lo lyckades med bedriften att ta ner Barral tidigt och höll en varnings-generös domare till trots sedan ut för att ta sig till final och så småningom vinna även där. Tänk hur många historiska matcher som kan äga rum inom loppet av ett par dagar…

th_197748_10151151742514606_1394867133_n

Vad kan man säga om de här tvillingbröderna som inte redan har sagts? Joao och Paulo Miyao fortsätter imponera med guld i sina respektive viktklasser under årets Pan Ams och med tanke på att de inte ens fyllt 25 ännu är frågan om någon av de tävlande i Light Feather samt Feather-klasserna överhuvudtaget har en chans att ta guld kommande år. Med undantag för Bruno Malfacine som ju faktiskt vann över Miyao i finalen på förra årets Mundials. Men ändå, sättet bröderna fortsätter dominera på är verkligen sensationellt.

Så till det där om en sport i förändring. Såvida man inte levt under en sten de senaste åren vet man att den främsta kritiken mot BJJ rört underhållningsvärdet. En rad faktorer tas ofta upp, bland annat tävlingsformatet med flera pågående matcher på samma gång. Men den kanske största kritiken riktas alltsomoftast mot poängsystemet och de ”tråkiga” matcherna det producerar. Det är inte sällan man ser matcher avgöras på en fördel och att tävlande utnyttjar systemet i form av maskande är ingen hemlighet.

BJJ Heroes sammanställde siffrorna från årets Pan Ams vad gäller vinster på avslut, på poäng och på fördelar. Hela 36% av herrarnas svartbältesmatcher slutade med submission vilket är en relativt hög siffra med tanke på hur svårt det är att dra ut ett svartbälte i Brasiliansk Jiu Jitsu. Jämför det med 45% som slutade i poäng, sammanlagt 19% på fördelar samt domarbeslut och det finns anledning att vara glad över årets Pan Ams.

Om man sen tittar på tävlingens största namn blir det än mer uppenbart att de bästa har avslut som sitt främsta mål, även fast det som sagt kan vara svårt när man möter någon på samma nivå som sig själv. Bernardo Faria stod för veckans grand slam då han drog ut alla sina fem motståndare. Andre Galvao avslutade tre av fem, Leandro Lo tre av åtta, Edwin Najmi tre av fyra, Joao Miyao två av tre och Paulo Miyao en av fyra. Visst är det svårt att jämföra siffrorna med exempelvis EBI men det känns åtminstone som att BJJ är mer underhållande än vad många verkar tro.

c3666b343fb2e43e2a1e071c81d3baa4_crop_north

Ett extra tack till Ivan Sundell, utan dig är den här artikeln inte möjlig.