rebelz.se

Reflektioner efter SM i BJJ 2016 – Unga vargar, kurdish neckties och mästare från födseln

Lundbystrandshallen i Göteborg var plats för skrällar, uppfyllda förväntningar, krossade drömmar och tuffa insikter om att tiden hinner ikapp alla. SM i BJJ ägde rum i lördags och vi har mycket att gå igenom!

Resultat från årets SM i BJJ hittas här.

Känslorna på läktaren varierade mellan allt från glädje och sorg till medlidande och i vissa fall nästintill extas under Svenska Mästerskapet i Brasiliansk Jiu Jitsu i lördags. Allt berodde självklart på vilken klubb man tillhör och vilka vänner som klev ut på mattan i Lundbystrandshallen – det är aldrig enkelt att se vänner, tränare och förebilder förlora och likaså en obeskrivlig känsla att se träningskamrater uppfylla sina drömmar.

14292502_1591011037869110_4071724364772080647_n

Lisa Pihl från Valhalla Jiu Jitsu var en av de som uppfyllde en dröm i lördags. Efter två vinster mot samma motståndare, Martina Gramenius från Prana Jiu Jitsu, kunde den före detta Gladiatorn lägga till ett SM-guld bland meriterna.

Första mötet de två mellan var en riktig nagelbitare då Lisa hoppade upp och tog ryggen på en stående Martina med ett par sekunder kvar. Efteråt gick jag ut till parkeringen för att hämta något och träffade på Pihl som var ute och tog lite frisk luft. Jag gratulerade till vinsten och fick till svar att ”det är fortfarande en match kvar.” Just då förstod jag att Lisa Pihl förmodligen skulle bli Sverigemästarinna den soliga dagen i hemstaden Göteborg. Vinnarmentalitet.

14292295_1591013271202220_8998386824934443612_n

En av de jobbigaste sekvenserna att följa var i finalen mellan Cemil Karahan från Prana och Alexander Musi Wennergren från Allstars, när Cemil hade Musis arm utsträckt i ett armlås i säkert en minut. Åtminstone kändes det så för majoriteten av publiken som var tvungna att titta bort.

Efter att ha visat mer hjärta än vad många kan förstå klappade Alexander dock till Cemils patenterade ”kurdish necktie,” ett stryp han vann två av tre matcher med på vägen mot ett efterlängtat SM-guld.

När jag först började träna var Cemil en av träningskamrat på Hilti BJJ och jag minns hur jobbigt det var att rulla med honom, inte bara för att jag vägde mer än 20 kg mindre och inte hade en aning om vad jag gjorde. Även fast vi aldrig lärde känna varandra särskilt bra har hans driv och dedikation alltid varit en inspiration för mig och många andra. Vi pratar om en kille som inte började sin BJJ-resa förrän relativt sent i livet och som har ett jobb att sköta utanför mattan. Visst är han atletiskt begåvad och har en inställning som är få förunnad, men Cemil Karahans vinst på årets SM är ett bevis på att drömmar kan gå i uppfyllelse, hur högt satta mål man än har. Bara man lägger ner sitt hjärta och sin själ i något.

14358878_1591010801202467_1214979634395368192_n

Vänner och träningskamrater möttes i ett par finaler, inte minst Max Lindblad och Daniel Svensson från Prana. Daniel hade stått för en av dagens mest imponerande och dramatiska vinster när han med ett par sekunder kvar brutit dödläget mot svartbältet Roberto Pastuch och vunnit sin första match på poäng. Max bjöd som vanligt på dominanta prestationer på sin väg till final och lyckades även besegra Svensson för att vinna sitt andra SM-guld.

Max Lindblad är en sån där person som man vet är speciell när man ser honom, han har en aura som bara skriker mästare. Sättet han sprang igenom motståndet på, lugnet han visade upp och hans oklanderliga teknik på mattan är dels ett resultat av otaliga timmars slit i träningslokalen, men även något annat. Vissa föds helt enkelt för att bli bäst.

14369943_1591012111202336_614422361280504857_n

På tal om att födas för att bli bäst – Emad Omran förlorade förvisso finalen mot träningskamraten från Prana Erik Friberg, men stod för en av dagens mest imponerande prestationer. På mindre än en minut drog han ut svartbältet Omid Azad från Hilti, en legend på den svenska Jiu Jitsu-scenen i sin egen rätt, vilket stavade andra gången i rad som Emad besegrat ett svartbälte i SM.

Omid mot Emad kändes som något av ett skifte mellan generationerna, där den nya, unga och hungriga vargen puttade ner den åldrande alfahannen från täppan. Jag vet personligen hur hårt Omid tränade inför det här och vad han la ner för att ta hem sitt första SM-guld i BJJ. Därför kändes det oerhört jobbigt att se honom falla så hårt i sin första match. Samtidigt var det en lärdom om att tiden hinner ikapp alla och att man bara har en begränsad tidsperiod för att åstadkomma saker inom idrott, särskilt vad gäller en idrott som Brasiliansk Jiu Jitsu. Det känns som att motståndare bara blir yngre och till och med jag som är 25 känner mig gammal på dagens tävlingsscen.

14364910_1591014894535391_5638455017022369139_n

Prana imponerande stort med sammanlagt nio medaljer, tre guld och fem silver vilket gör de till Sveriges bästa klubb för andra året i rad. Grattis till alla som tävlade, ett ännu större grattis till er som tog medalj och en stående ovation till årets mästare. Ett tips är att kolla in @grapplingbloggen på Instagram för videos på ett par avgörande ögonblick, bland annat Daniel Svenssons dramatiska vinst över Roberto Pastuch och Lisa Pihls första vinst över Matilda Gramenius, samt helgens kanske häftigaste ögonblick när Omid Azad och Emad Omran sprang ut på mattan för deras match.

Tack till Acman Produktion för bilderna till denna artikeln!