rebelz.se

ADCC EM i Tyskland – två svenska medaljer i en av Europas tuffaste tävlingar

Några av Sveriges främsta åkte till Mainz, Tyskland för att försöka få till en kvalplats till ADCC i Helsingfors nästa sommar. En lyckades medan resterande elva svenskar fina prestationer till trots inte tog sig hela vägen till mållinjen. 

ADCC är inte världens mest prestigefulla SW-tävling utan anledning – glöm själva mästerskapen som för nästa års upplaga reser till Helsingfors, Finland. Bara kvalen är tuffa nog.

I helgen reste Europas främsta grapplers till Mainz för att tävla i ADCC EM, där en guldmedalj garanterar en plats i nästa sommars VM. 12 svenskar tog sig ner till Tyskland och inte ens hälften tog sig förbi första matchen. Med tanke på att namn som Jimmy Svensson, tvillingbrodern Daniel Svensson, båda två med SM-guld i ryggen, samt förra årets svenska mästare i SW Erdem Erdal åkte ut redan i första rundan visar det på vilket sorts motstånd det handlar om.

12321606_10153484931433025_2888572195219037554_n

En som det gick bättre för var Ralf Carneborn från Nacka Dojo som imponerade stort med tre vinster för att förlora kvarten i den 40-manna stora viktklassen på ett rear naked choke. Ralf stod för den kanske starkaste svenska insatsen med en stor poängseger i första matchen, vinst över en av favoriterna i Lauri Karpanen i andra och ännu en vinst på poäng i tredje. Även fast det är svårt att säga vem som verkligen är bäst känns Ralf Carneborn som en stark kandidat till Sveriges främsta grappler.

På damsidan gick det också bra då både Patricia Kazimierczak och Gabriella Ringblom tog sig till bronsmatcher i minus respektive plus 60. Patricia vann sin kvartsfinal, förlorade semin och vann bronset efter att motståndaren skadat armen som följd av en nedtagning. Gabriella förlorade efter vinst i kvarten sin semifinal på poäng och åkte sedan på ett rear naked choke i bronsmatchen.

13315694_583315938502789_6759063279881587186_n

David Berg vann sin första match i förlängningen och förlorade sin andra.

Det enda svenska guldet kom i Masters +35 års -98,9 kilosklass där Omid Mosavi vann sin final på poäng och därmed kan lägga till ett EM-guld bland meriterna, imponerande nog efter att endast ha tränat och tävlat i Jiu Jitsu under en relativt kort tid.

Grattis till alla som åkte ner, oavsett resultat så är det starkt jobbat att ställa upp i en av Europas tuffaste tävlingar.

Foto: Von G Photography