rebelz.se

Fem frågor till Martin Hedenbergh

Martin Hedenbergh tog en silvermedalj på Fila Grappling VM 2010 i -70kg NoGi.


Martin Hedenbergh på Fila Grappling VM 2010.

Kan du berätta om dina matcher?

Matcherna lottades och jag fick stå över första omgången. I min första match mötte jag en stark brottare från Bulgarien som jag har hört är väldigt duktig. Han kändes ordentligt stark stående och han gick på en singelleg nedtagning och lyckades få ner mig. Jag rullade direkt på fotlås och jobbade på en achilles lock, han gjorde likadant och jag minns att jag tänkte att det måste se löjligt ut. Försökte rulla till kneebar men den var aldrig nära. Drog figure fyra koppling och då kändes det som jag skulle avsluta matchen, men domaren sa till mig att släppa och påstådd att det inte var tillåtet (vilket det var, han bad om ursäkt efteråt). Gick istället på en kimura, använde den till att vända honom och försökte dra den från topp. Trots att jag hade kopplat figure fyran helt, så fick jag inte loss hans händer när jag drog den. Eftersom vi hamnade utanför mattan fick vi börja om i neutral position öppen guard, med mig på knä. Jag hoppade direkt över guarden och kopplade en triagel, kopplade om den till reverse eftersom han höll ihop sina händer. Han gurglade men klappade inte innan tiden var slut.I andra matchen mötte jag en spanjor och när han gick på en nedtagning hoppade jag på en arm inne gulliotine, som han fick klappa på.

I finalen mötte jag en polack som hade dragit ut alla sina motståndare innan och som såg stabil ut. Han gick på en nedtagning och jag minns att jag tänkte att nu skulle det vara över. Gick på samma guilliotine som i förra matchen men hoppade in den klumpigt och hamnade istället i hans halvguard, för det fick han poäng. Försökte hitta kimura kopplingen men han hittade istället en sidechoke koppling på mig och använde den till att sätta press och fick till sist en passering. Han jobbade hårt på chokeen och eftersom jag låg under på poäng så var det jag som var tvungen till att ta lite risker. Försvarade choken och gav ryggen istället. Försökte komma därifrån men fick mest försvara andra choke attacker. När jag försökte vända mig in i hans guard hamnade jag i en ny side choke. Med bara några sekunder kvar så fick jag brygga och försöka komma därifrån, men det gjorde bara att den satt tajtare och jag fick klappa. Jag är väldigt besviken på min prestation i finalen.

Vad tyckte du om konkurrensen?
Visste att USA, Frankrike, Bulgarien och Kanada hade duktiga fighters i min viktklass. Brasilien var med förra året men inte i år, vilket jag tycker var väldigt tråkigt. USA vann ju dock förra året och de var ju på plats och jag hade hoppats att få möta förra årets champion.


Prisutdelning -70kg NoGi på Fila Grappling VM 2010.

Känner du att du var väl förberedd inför VM?
Jag tränade extra pass en tid med en massa fina människor från Gladius MMA och hade fin stöttning från hela klubben. Tränade två gånger med Pilo också som skulle ha varit med i landslaget men som tyvärr blev skadad. Hörde att han hade rullat med någon tjockis… han börjar ju bli lite gammal nu… barn o allt… Hur som helst så tränade jag lite med Marcello Yougi  som är grym på att finslipa detaljerna i gamet. Framför allt dock så fick jag tid att rulla med Martin ”ninja” Jansson i Stenungsund vid flera tillfällen. Martin är helt fantastisk på att bättra mitt game och är en mentalt grym coach. Utan honom hade jag aldrig kommit till VM eller haft några av de vinster som jag haft i min BJJ och SW karriärer.

Hur upplevde du arrangemanget som hel het?
Arrangemanget var dåligt och vi höll på långt in på nätterna. Tyckte att domarna gjorde flera misstag, mer än vad som bör vara ok på en sådan stor tillställning. Mycket som kan bli bättre, men det var en rolig upplevelse.

Vilka fler grappling tävlingar satsar du på i år?
Jag jobbar oregelbundet och helger så jag kommer anpassa mig lite efter detta. Kommer att försöka köra så många tävlingar som möjligt. Vann en resa till Kina för Sport Accord Games i augusti, beroende på min situation just då så får vi se, men jag hoppas på att jag kommer att kunna delta där.