rebelz.se

Intervju: Mats Nilsson

Mats Nilsson tränar och tävlar för Kaisho i Helsingborg och han tog en guldmedalj på Fila Grappling VM i -90kg NoGi.


Mats i röd t-shirt.

Hur har dina förberedelser inför Fila Grappling VM sett ut?

Jag har satsat på MMA de sista två åren. SW:n har jag alltid tyckt om och haft med mig. När jag väl fick beskedet att jag var uttagen i truppen blev det naturligt så att jag la mindre tid på mitsar och mer tid på att trä armar. Eftersom jag går i en ganska tung viktklass (90kg) där jag känner mig liten har jag jobbat mycket med kondition och snabbhet inför VM. Jag går naturligt runt på 90kg och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att på så kort tid bygga upp en styrka som matchar killar som bantar ner sig från t.ex. 98kg. I övrigt har jag försökt att täppa till de luckor jag upplever att jag har i mitt SW-game. Bland annat har jag jobbat en hel del på att passera guard, något som gett resultat och lönade sig i VM.

Vad hade du för förväntningar inför VM?
Svårt att svara på faktiskt. Jag kände mig i bra form mentalt och fysiskt inför turneringen men det här var mitt första VM och jag visste inte riktigt vad som väntade. Men ett mål var att hamna bland de åtta bästa.


Prisutdelning -90kg NoGi på Fila Grappling VM 2010.

Berätta om dina matcher på Fila Grappling VM.
Jag lottades att stå över åttondelsfinal. I min första match mötte jag en serb. Strategin var att gå in, satta tidig press och låta honom spela andra fiol. Hade ett tidigt försök på nedtagning som jag inte fullföljde. Serben kontrade med ett slarvigt försök på ”firemans carry”. Jag dök på ryggen, men gled ned till en triangelkoppling underifrån. Hade den först kopplad på fel sida och försökte jobba rakt armlås. När jag inte fick rätt på det lyckades jag skifta kopplingen till rätt sida, strypa hans blodtillförsel och tvinga fram klappet.

I semin mötte jag en tysk Jiu-jitsuman. Hade sett någon match med honom innan och han såg ut att vara duktig underifrån guard. Jag ville, precis som i första matchen, sätta press och låta honom agera på mina initiativ. Han överrumplade mig med en mara som jag precis undvek. Försökte ta rygg men han slingrade sig och jag hamnade överst i hans stängda guard. Där låg vi och grisade lite innan han öppnade och jag kunde ställa mig upp. Jag försökte passera medan han störde mina försök genom att hota med svep. Till sist tog jag mig förbi och fick två poäng. Matchen var relativt långt gången och jag såg ingen anledning att stressa. Det gjorde däremot tysken som sprallade som bara den underifrån. Till sist lyckades han ställa sig upp och fick en poäng. Jag ledde fortfarande och det var inte mycket kvar av matchen. Han försökte dyka efter benen men jag sprawlade ner. En kort stund hade jag läge för en sådan där peruansk slips alla snackar om, men när jag leder en VM semifinal med 2-1 och det bara ar sekunder kvar blir jag väldigt tung och väntar ut klockan istället.

Finalen var mot en Takanori Kuno. Hade haft lite koll på honom under turneringen och det var väl ingen skräll att Japanen var glad för benlås. Jag gick in och pressade på, satte krokben på honom och belönades med poäng för nedtagning 10 sekunder in i matchen. I hans halvguard hade jag inte bråttom och sökte metodiskt underhook medan han letade efter leder på min underkropp. Han kommer in på en kneebar som jag försvara genom att triangla ihop benen. Jag hamnar underst i halvguard: 1-1 i poäng. Jag ligger inte gärna på rygg, men tycker ända att jag skötte mig bra. När han väntat försökte snurra på benlås exploderade jag och tryckte bort honom. Snabbt kröp jag efter och hamnade överst. Poäng till mig 2-1. Sen var jag nära att passera hans guard, men han turtlade. Jag vågade inte riktigt ta rygg på honom då jag sett honom få in benlås därifrån. Istället höll jag mig på sidan och jobbade så där lagom att domaren tror man är aktiv. Han fick tillsägelse for passivitet, jag fortsatte låtsasjobba och tiden gick ut.


Fila Grappling VM 2010.

Hur upplevde du arrangemanget som hel het?
Katastrof är nog det ordet som bäst beskriver det. Invägning och registrering tog smärtsamt lång tid och värre blev det under tävlingsdagarna. Dag 1 kom vi hem till hotellet runt klockan 01. Dag 2 var vi hemma först 01:50.

Vad tycker du om förbundets satsning på SW landslaget?
Jag tycker självklart att det är ett bra initiativ. Helt klart ska det finnas ett landslag i en sport som SW. Nu när idrotten dessutom börjar organiseras internationellt så är det nog en direkt nödvändighet. I VM fick exempelvis varje nation bara mönstra på en brottare per viktklass.

Du vart invald som kassör i SSWF styrelse. Vad fick dig att ta uppdraget?
En kombination av Tonys (ordförande i formbundet) smicker och en vilja att påverka. Den unika svenska idrottsrörelsen präglas ytterst av demokrati vilket kräver delaktighet. Jag vill vara delaktig. SW är en ung idrott i sin linda och det ska bli kul att vara med och utveckla den.

Hur ser din kampsportsbakgrund ut?
Jag gick in i en judolokal for ungefär 12 år sedan. 2001 började jag med grappling (BJJ och SW) på Kaisho. Judon la jag åt sidan 2005 i takt med att jag blivit intresserad av MMA och Shootfighting. 2006 bestämde jag mig för att testa Shootfighting och ökade min träningsmängd rejält. Det blev en hel del Thaiboxning under den tiden också. I slutet på 2006 gick jag min första shootfightingmatch och det blev ett par matcher till. 2008 debuterade jag i MMA och har sedan dess gått fyra matcher.

Berätta om Kaisho.
Kaisho är en familjär klubb där barn, ungdomar, vuxna, motionärer och elit tränar på sina egna villkor. Det tränas BJJ, MMA, Ju-Jitsu, Boxning och SW på klubben. Ska jag lista instruktörerna blir det en lång förteckning. Vi har många träningspass och således många instruktörer. Jag håller själv pass i MMA/SW för ungdomar och vuxna.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Grappling VM var kvalifikationstävling för Sport Accord Combat Games. Det är en tävling som går i Peking i slutet på augusti, början på september. Där ska jag vara med och se vad jag kan göra. Sen är det ju SW-SM i Uppsala i september också. Just nu njuter jag av framgångarna i VM och har inga nya mål satta. Får ge det någon vecka och sedan lägga en ny strategi.

Vilka är dina styrkor inom grappling?
Helt klart nedtagningar och toppkontroll. Sen har jag förmågan att vara taktisk också. Många jagar submissions hela tiden, jag jagar vinster. Självklart är det kul att sätta lås, men poängen existerar för att utse vinnare – använd dem. Hur ofta avgörs en match i grekisk-romersk brottning på fall?

Vad tror du grapplingens framtid i Sverige?
Jag tror på sikt att utövarna kommer att nischa sig. Det blir antingen BJJ eller SW. I takt med att nivån höjs tror jag att det blir svårt att hänga med i två sporter samtidigt. Vi kan ju se på våra äldre kusiner judo och brottning. Det finns utövare som är duktiga i båda disciplinerna men väldigt få, om någon, som är elit i båda.

Vad har du för favorit lås/strypning?
Jag måste nog svara strypning (rear naked choke). Den känns definitiv på något vis.