rebelz.se

Inför SW SM 2010: Martin Lavin


Martin Lavin tävlar för Fight Zone Stockholm.

I vilken viktklass kommer du ställa upp?
-85 kg om den fortfarande finns kvar. Har inte riktigt greppat det där varför det inte finns standardiserade viktklasser inom en och samma idrott. Ständigt olika bud inom SW beroende på tävling och land. Om jag får säga min mening så länge leve the metric system och fuck the rest. 5 KG mellan varje viktklass, det kan inte bli enklare. I motsats till 12948474, 5 pounds (US of hey), 6,5 stones (Eeeengerland) och 45 scones (Skåne, dvs Danmark).

Hur många är det från Fight Zone Stockholm som kommer ställa upp i SW SM?
Förra året var vi två stycken, jag och unge herr Amir Albazy. Det blev final för bägge efter ett x-antal matcher. Amir tog guld och jag fick nöja mig med silver. Eftersom SM ligger på en lite mer behaglig plats (rent geografiskt alltså, inget ont om Uddevalla) det här året så antar jag att de blir de vanliga 10 som ställer upp, oftast vi som ingår i Hans Erssons obsklass aka tävlingsgrupp aka MMAgrupp med vissa enskilda gästspel. Samma 10 som regelbundet manglar i SGL, ESWT och andra sköna SW tävlingar runt om i närområdet.

Har du gjort något speciellt träningsupplägg den senaste tiden med tanke på SM?
Njaaa det skulle jag inte vilja påstå. Vi förbereder oss faktiskt för en helt annan tävling just nu i en helt annan idrott, MMA/Vale Tudo. Den tävlingen ligger tyvärr en vecka före SM i SW. Så är livet ibland. Vi kan i alla fall trösta oss med att risken för ring/matt rost är = 0 och vi kommer vara rejält fysade och kanske ha lite extra smink i ansiktet, fast det är bara snyggt speciellt på mig som annars är så blek och jävlig. Så rent idealiskt hade det självklart varit att köra en jävla massa BJJ med Gi och några få pass i veckan utan Gi istället för att nöta 12 pass i veckan av MMA/Vale Tudo som tyvärr inte har ett skit med Submission Wrestling att göra. Allt är som vanligt med andra ord för ovanstående obsklass när det gäller tävlingar. Vi till skillnad från många andra team och klubbar försöker tävla så mycket som möjligt oavsett proffs, amatör eller idrott. Du är inte bättre än din senaste fight och om den var för 5 år sen, då kan det bli problem. Så att tävlingarna ligger direkt efter varandra är inget större problem, det är business as usual för Fight Zone Stockholm.

Vilka förväntningar har du på årets SM arrangemang?
Jag tyckte förra året var riktigt bra, som vanligt lite segt att komma igång med tävlingen men sen rullade fighterna på som aldrig förr. Jag litar på Hilti Uppsala om det är dom som står som arrangörer(?), hört att det finns en och annan akademiker där så det blir säkert bra i år med. Som vanligt hoppas jag att mycket meriterat SW folk ställer upp alltid kul att möta bra motstånd. Det tävlas överlag alldeles för dåligt i Sverige när de gäller utnämnda och självutnämnda världsmästare, så det vore kul om de släppte lite på prestigen, tog semester från bloggen och steppade in på mattan. Det skulle höja nivån betydligt eller kanske bara intresset, vad vet jag, jag har ingen blogg. Sen har jag inte tittat igenom reglerna för i år, men en sak jag tycker är riktigt risig med SW är -poängen för guard respektive halvguard hopp. Det är ungefär som att det skulle delas ut poäng för nacksving osv. Kan man inte ta sig ur stängd guard eller passera en halvguard osv har man inget i en SW tävling att göra. Det är två tekniker, hitta tekniker för att försvara eller kontra dessa, förbjud inte eller bestraffa tekniker, det krymper sporten och det vore olyckligt om SW redan nu halkar in på Judons vägar. Det som borde bestraffas är all form av passivitet, dvs buffelkrig stående och blåhåll i diverse positioner när väl matchen är på marken.

Vad tror du om dina möjligheter att kamma hem ett guld till Fightzone Stockholm?
Dom är väl ganska goda, 2:a förra året som sagt efter 4 matcher och en jämn final mot en stark brottarbralla vid namn Joachim Fredriksson. 1:a i förra årets SGL Stockholm avancerade divisionen efter en ganska underhållande final mot David Dotzky och 2:a i den nationella SGL finalen efter en 2 oavgjorda matcher mot Svartbältet Martin Johansson. Var i Thailand nu i vintras och tog hem nevertap Asia’s mellanvikt efter 5 matcher och 5 submissions. Kom hem och blev överkörd av Sebastian Brosche i BJJ men lyckades i alla fall ta ner fanskapet och det var ju mer än vad någon i hela BJJ VM gjorde i både hans egen vikt och absolute. Alltid något att torka tårarna med. Så förutsatt att jag inte tävlar Gi och möter Brosche i första matchen eller är helt sönderslagen/sliten efter ovan nämnda MMA/Vale Tudo tävling så ska det nog gå bra. Sen tror jag att mina lättare kamrater från Fight Zone Stockholm i vanlig ordning kommer att leverera. Det finns en hel drös med grabbar hos oss nu som inom loppet av något eller några år kommer dominera sina anorektiska dvärgbarnsviktklasser. Amir är toppen av isberget som Hasse tränat fram, det kommer resten av BJJ/SW/MMA Sverige, likt Titanic, bli varse inom en snar framtid.

Finalen i SW SM 2009 mot Joachim Fredriksson.
httpv://www.youtube.com/watch?v=kZkINmqdeCI

Final i SGL Stockholm mot David Dotzky.
httpv://www.youtube.com/watch?v=8GjzIKfzx9s

Nevertap Asia
httpv://www.youtube.com/watch?v=R6b1PxRsUy8