rebelz.se

Inför BJJ SM 2010: Yoel Grundemark

Yoel Grundemark tävlar för VBC och har brunt bälte i BJJ.

Hur har träningen sett ut den senaste tiden?
Träningen på klubben har det faktiskt varit lite si och så med. Har haft extremt mycket med allting, både på arbete och på det personliga planet så träningen har fått ligga lite vid sidan av. Men jag har kört mer styrka under den här perioden och kört en ganska tung period för att få tillbaka en del som tappades under dieten i somras. I och med att jag dras med en en del skador så behöver jag ha perioder av rehabilitering då jag ger kroppen chansen att bygga på sig lite så den inte går sönder av minsta lilla.

Vad tycker du om att lila-, brun- och svartbältes klasserna har slagits ihop?
Att just de klasserna slogs ihop var väl mer eller mindre ett måste för att det skulle bli någon tävling att prata om? Jag tycker att det skulle ha varit en klass rakt av. Eller åtminstone så att alla färgade bälten kör ihop och så skulle de inte anpassas efter lägsta nivå. Vi ska ha ett SM, där Sveriges bästa BJJ-fighter ska koras. Då bör också reglerna vara efter den högsta nivån tycker jag. 10 minuters matcher och svartbältesregler. Det är ju i alla fall där de flesta (förhoppningsvis?) strävar efter att tävla en dag även om du inte riktigt är där än. Jag tror inte att det skulle ställa till några problem för någon av de lägre graderade som vill ställa upp. Men jag har inte all information om hur diskussionen har gått kring SM och jag förutsätter att BJJ-förbundet har tagit beslut som de tror gynnar sporten mest.  Det är hur som helst kul att det blir av!

Tror du vi kommer få se några svartbälten som ställer upp?

Det tror jag definitivt! Kanske inte jättemånga men jag har en 5-6 namn som jag är ganska säker på att de ställer upp och sen är jag övertygad om att det kommer åtminstone någon ”old guy” som vill vara med och spela. Tillåt rullstolar så vet jag ett svartbälte säkerligen skulle ställa upp… skulle knappt bli förvånad om han ställde upp i all fall.

Vilka förväntningar har du på SM som arrangemang?
Jag kommer att förvänta mig det som jag tycker man kan förvänta sig av vilken tävlingsarrangör som helst, bra och genomtänkt planering för hur de ska köra tävlingen. Att de så långt de bara kan räknar med oförutsedda saker och har någon form actionplan för sådant om det skulle inträffa, så vi slipper ett kaosarrangemang som det bara skrivs om efteråt för hur ”J**la dåligt det var”. Det är svårt att arrangera en tävling och det kan alltid hända grejer, men vi har ju vissa klubbar och tävlingar som gång efter annan visar att det går hur bra som helst att fixa en bra tävling, till och med när tekniken strular, proppar går osv. Men jag hoppas de separerar finalerna från resten av matcherna och kör alla finaler i ett block så det blir lite extra kring dem.

Vad skulle en bra placering betyda för dig?
Det är såklart alltid kul att placera sig bra på en tävling och på ett SM är det ju lite extra roligt. Men mitt problem är att jag bryr mig väldigt lite om själva tävlingsplaceringen. Jag vill göra bra och roliga matcher som ger mig energi och triggar det som gör att jag håller på och tävlar. Placeringen är klart sekundär. Jag har tävlingar som jag har vunnit eller placerat mig väldigt bra på men som jag har genomfört så sjukt tråkiga matcher och då blir jag bara på dåligt humör. Då gör jag hellre några riktigt bra och roliga matcher som jag mår bra av och sen om jag inte placerar mig så är inte det ingen katastrof, även om jag naturligtvis alltid siktar på att vinna varje enskild match. Snacka om svenskt svar, ingen jänkarmentalitet alls, haha.

Någon särskild motståndare du skulle vilja möta i en eventuell final?
Nu är jag inte helt säker på vilken viktklass jag kommer att gå i och vilka som går i vilken heller. Men jag har aldrig mött Martin Jansson och jag gillar hans BJJ skarpt och jag tror att det skulle kunna bli en ganska rolig match och jag tyckte jag hörde något om att han skulle gå i 88,3 så chansen kanske finns.