rebelz.se

Presentation

Ja, då var man med på blogg-tåget då. Nej, inte riktigt så hade jag tänkt mig, jag kommer inte att skriva om min vardag speciellt mycket. Den består i och för sig av en hel del spännande och roliga upplevelser men jag tror inte att ni besöker Grapplingbloggen för att läsa om mitt jobb eller blöjbyten eller hur jag stressar iväg för att hinna med mina träningspass så det tänkte jag bespara er. Daniel, som förövrigt gör ett kanonjobb med att driva denna sida ideellt som en informationskanal för grapplingen i Sverige, har frågat mig om jag kan skriva lite om FILA, landslag, fystester på Bosön och annat som rör grappling. Självklart gör jag gärna det, kommer att skriva ett inlägg varje onsdag under några veckor framöver.

Kort om mig

Jag bor i Stockholm tillsammans med min sambo och min snart halvåret gamla son. Jag jobbar som idrottslärare på ett gymnasium. På fritiden tränar jag grappling och kompletterande fysträning, dock blir det betydligt mindre träning nu sedan jag blev pappa.

Min kampsportsbakgrund

Jag började med kampsport redan 1990. Efter att ha sett Bruce Lee och Van Damme filmer letade jag och mina kompisar upp en kickboxningsklubb i Karlstad. Jag blev väl inte så där jättebra på kickboxningen men däremot ganska bra på helikoptersparken, att frysa sidosparkar och sparka högt (260 cm är rekordet). Detta var minst lika viktigt vet ni som var med redan på den tiden, haha.

Stretching på 90-talet.

1997 fick jag veta att min gamla kick- och thaiboxningsklubb som jag slutat på ett par år tidigare hade börjat med shootfighting som visst skulle vara den bästa kampsporten. Den ville jag så klart lära mig så då började jag köra där igen. Sedan började jag tävla nästan på en gång i både shootfighting och grappling. Jag gick 11 shootfightingmatcher mellan 1998 och 2004.

Shootfightingmatch mot Joakim Engberg 2002 (Joakim vann på domslut).

Shootfightingmatch mot Jarkko Latomäki 2003 (jag vann på domslut).

2005 flyttade jag till Stockholm när min flickvän skulle börja plugga. Där började jag träna för Omar Bouiche på Pancrase Gym och har tränat där sedan dess. Efter att ha hållit de flesta träningarna i Karlstad var det väldigt kul att få koncentrera sig på att bara köra själv.

Under åren 1999 till 2006 åkte jag på i stort sett alla grapplingtävlingar som hölls i Sverige, Norge och Finland med varierat resultat. Sammanlagt har det nog blivit runt 150 matcher och ett trettiotal medaljer men jag har också blivit oplacerad vid många tävlingar så totalt har det blivit många turneringar under åren. Efter 2006 drog jag ned på tävlandet (inte tränandet), åkte fortfarande på tävlingar men inte lika mycket.

Har alltid tyckt om att resa och tillsammans med Mattias Awad har jag gjort 2 träningsresor, till Rio 2004 där vi tränade No-Gi pass på De La Rivas klubb och 2005 till LA och Eddie Bravos 10th Planet.

Jag har nästan aldrig tränat med dräkt även om jag gick några bjj-tävlingar i början för att få mer matcher. Nu har jag i alla fall börjat lite smått med dräkt för att få lite variation.

Var jag tränar och med vilka

Pancrase är ju som sagt den klubb jag framför allt tränar på. Träningen är MMA-anpassad men passar mig väldigt bra. Omar som instruktör är oerhört bra, dels har han en enorm arsenal av tekniker och dels ser han exakt vilka detaljer man behöver justera. Sparringen på klubben är bra med dels många aktiva MMA-fighters men även grapplers som Hannes Åström, Nurlien Aberra och Jan Sundberg. Ibland dyker också Jan Frändegård upp, det är inte en normal kille, han var borta från träningen under 2 år och när han kom tillbaka igen var han minst lika bra som innan han slutade – läskigt. Kul när man ligger i matchträning och tycker att man är i bra form så kommer han efter 2 år på soffan och sätter sin gamla favoritbrabostrypning det första han gör. Grym sparring alltså.

Jag kompletterar med träning på BK Athén. Där kör de grappling som är influerad av fristil och grekromersk brottning. Niclas och Alexander Bergman som håller träningarna där är fantastiskt trevliga och träningen är högintensiv med korta ronder och sparringövningar som passar perfekt till matchträning. Här samlas folk från olika klubbar för att träna tillsammans på helgerna. Alexander är förövrigt en mycket duktig grappler som jag är säker på kommer göra grymma tävlingsresultat under året.

När jag är och hälsar på i Karlstad kör jag också med mina gamla klubbkompisar på Hilti Karlstad. Där tränar bl.a. Jani Lax, en av Sveriges absoluta MMA-pionjärer som bl.a. varit europamästare i Shooto, Jani är grymt duktig och en mer fysad person får man leta länge efter. Även Johan ”Jordbrukaren” Westerberg tränar här. Johan har vunnit väldigt många grapplingtävlingar i Sverige inklusive SM och även tagit silver på ADCC European trials. När man brottas med dessa herrar har man att göra vill jag lova. Per Sjöström är huvudinstruktör för bjj-delen på klubben och också den som fått mig lite intresserad av att brottas med dräkt, mycket teknisk kille med många ess i Gi-ärmen.

Mattias Awad från Örebro är en god vän till mig sedan länge och han och jag åker med jämna mellanrum och sparrar med varandra. Mattias är en väldigt duktig grappler med bra fysik och ett väldigt starkt toppgame. Han har en grym MMA-karriär bakom sig med bl.a. seger i EVT Grand Prix. En lite kul grej med Mattias är faktiskt att han var ytterst nära att vinna mot självaste Braulio Estima på ADCC Swedish Open 2004. Han gjorde en armdrag, tog rygg och var väldigt nära att få in strypet innan Braulio i slutet av matchen kom ur och fick in en triangel.

Jag har också tränat en del med Ralf Carneborn från Nacka Dojo och David Edström från Prana, dessa killar är mycket tekniska och duktiga så det blir väldigt bra sparring. Nu var det dock ett bra tag sedan vi körde något pass ihop.

Sedan jag började med Gi har jag också kompletterat min träning på Panda Dojo, en trevlig klubb som passar mig perfekt då det bara tar 2 minuter för mig att gå dit. Har inte gjort så många träningar här än men jag planerar att försöka hinna ett pass per vecka.

Nästa vecka kommer ett inlägg om SW förbundet och landslaget.