rebelz.se

Bantning inför tävlingar

Jag tänkte här dela med mig om mina erfarenheter kring bantning.

Egentligen tycker jag inte om själva idén med bantning inför tävling, visst vore det bättre om alla bara tävlade i sin naturliga viktklass.

Jag tycker att det är bra som ADCC har gjort och ändrat så man inte kan väga in dagen innan och på bjj tävlingar är det invägning direkt innan man kliver på mattan. När det är invägning samma dag kan man inte ta speciellt mycket vikt i form av kortsiktig vätskebantning utan att det ger alltför stor prestationsnedsättning. Dock kan det vara väldigt farligt för de som trots allt gör det.

Vid invägning dagen innan kan skillnaderna bli enormt stora, de som är duktiga på att banta kan ta uppåt 10 kg och i vissa fall ännu mer. Speciellt amerikaner brukar banta mycket. När nivån är hög och matcherna jämna har den tyngre och därmed starkare grapplern en stor fördel.

Så här brukar jag lägga upp min viktnedgång.

Man bör vara medveten om att det naturligtvis inte är bra (det kan även vara farligt) att banta eller ”cutta” vikt, speciellt inte när man samtidigt tränar så jag vill inte rekommendera det till någon, detta är bara en beskrivning av hur jag har gjort.

Jag har vanligtvis bantat runt 5 kg inför viktiga tävlingar med invägning dagen innan i de fall det funnits någon viktklass runt 73-75 kg. Detta har varit optimalt för mig. Ibland har jag tvingats tävla i -80 kg när nästa viktklass nedåt är -70 kg som jag inte kommer ner i och då har jag känt att det på tävlingar med hög nivå på deltagarna blir för tungt eftersom de flesta då väger minst 85 kg.

Jag har gjort några missar under mina år som tävlande när det gäller att få till en optimal bantning men på senare tid har jag hittat ett sätt som fungerat bra för mig, mycket med hjälp av några av mina kompisar som har stor erfarenhet av detta som t.ex. Jani Lax, Johan Westerberg och Mattias Awad.

Jag ligger normalt ganska lågt i kroppsfett året runt så därför gör jag ingen långsiktig nedgång utan jag ”cuttar” endast. Detta innebär tömning av kolhydrater och minskning av vätskenivån i kroppen inför invägningen och därefter påfyllning av desamma inför match.

2 veckor innan brukar jag börja dra ner på kolhydrater om än inte alltför mycket eftersom jag behöver kolhydrater för att orka träna, men det blir helt klart mindre ris och pasta på tallriken.

Om det är invägning på fredagen så börjar jag vara riktigt noggrann från måndagen samma vecka, då blir det mycket mindre portioner och väldigt lite kolhydrater men mer protein d.v.s. ägg, tonfisk, kyckling och proteindrinkar och inget salt i maten. Kolhydraterna binder vätska så det är mycket viktigt att bli av med dem till invägningen, likaså saltet håller kvar vätskan.

Jag brukar träna t.o.m. onsdagen så tisdagen blir sista dagen som jag äter kolhydrater alls, onsdagens träningspass fungerar som en kolhydratstömning. Därefter blir det endast protein och på invägningsdagen blir det ingen mat alls.

Bastningen gör jag helst på invägningsdagen så nära själva invägningen som möjligt men ibland har jag varit tvungen att göra det dagen innan beroende på var tävlingen hålls och om det finns tillgång till bastu vid invägningen. När svettningen kommit igång använder jag ett plastkort och drar på huden så att porerna öppnar sig och man svettas mer samt att man får bort svetten så att ny bildas snabbare.

 Efter invägning på 74 kg 2009

Efter invägningen kommer den viktiga biten med att återställa vätske- och energinivåer så att jag kan prestera på maximal nivå dagen efter. Det är väldigt viktigt att man inte äter och dricker för snabbt eftersom chocken då blir för stor för kroppen och man då inte får i sig speciellt mycket då magsäcken har dragit ihop sig rejält.

Direkt efter invägningen dricker jag vatten med resorb. Resorb finns på apoteket och hjälper till att återställa vätskebalansen med mineraler och salter. Dessutom dricker jag vitargo som är en kolhydrat som går snabbt ut till musklerna och dessutom är skonsam mot magen vilket gör att chansen är större att man får behålla det man får i sig.

Därefter fortsätter jag med lättsmält mat som fruktyoghurt, banan och lite choklad. Vitargo och resorb dricker jag mer eller mindre hela tiden men i små mängder och inte alltför fort. Efter ett par timmar äter jag mat, helst något med pasta t.ex. spaghetti med köttfärssås och saltar väldigt mycket på maten för att även återställa saltbalansen. Under kvällen och natten fortsätter jag att dricka resorb, vitargo och vanligt vatten.

Detta har fungerat väldigt bra för mig och jag känner att jag lyckas behålla det jag äter och dricker så att jag återfår normala vätske- och energinivåer och känner mig i det närmaste fullt återhämtad när det är dags för tävling. Vikten brukar ligga på samma nivå som före viktnedgången d.v.s. runt 79 kg.

Nu har jag skrivit om de saker jag hade planerat så jag vet inte när nästa inlägg kommer. Tack för mig tills vidare.