rebelz.se

Hur kan ett så primitivt behov som mat vara så komplicerat?

Äter för mycket, äter för lite, äter fel. Att äta rätt är verkligen en konst, särskilt i kombination med träning. Jag tycker att det är jättesvårt. Ena gången bantar man inför tävling (läs halvt svälter sig) och nästa försöker man att äta mycket för att bygga upp och orka mer på träning. Balansen är hårfin för att hitta ett sätt att ta in lika mycket energi som man förbrukar.

Jag har dessutom svårt att äta efter träning. Det löser jag oftast med proteindryck. Men vad behöver jag egentligen få i mig efter träning? Jag har läst många idrottskurser och alla lärare säger olika. Vissa pratar om proteinets vikt för återhämtningen, medan andra diskuterar hurvida snabba kolhydrater istället är önskvärt då kroppen fortfarande arbetar och förbränner efter träningen.

Kanske är målet med energin det som avgör vad jag ska äta. Vill jag hålla en särskild vikt, vill jag bygga muskler, är jag rädd för att vara hungrig eller är jag kanske bara lite sötsugen. Mitt mål är egentligen att gå upp i vikt, då jag önskar större muskelmassa och effektivitet i träningen. Dock så hamnar fokus samtidigt på att inte gå upp i vikt av fel anledning. Det jag pratar om är karaktär. Vad man har för disciplin på sig själv. Kan man tacka nej när det bjuds på godsaker? Kan man äta lagom mycket mat fast det är jättegott? Det handlar alltså om balansen för vad man tillåter sig själv. Oavsätt om det handlar om reglerna för en viss diet eller bara ett önskemål att hålla sig ifrån tomma kalorier, så är det alltid jag själv som sätter gränserna.

Det är lätt att man hamnar i ett tänk om att kompensera. ” Jag kan äta den här godispåsen för jag tog i så bra på träningen att jag nu är värd den”. ” jag har ätit så mycket sötsaker idag att jag borde hålla igen lite, jag äter ingen middag eller snålar lite på pastan, det är ju ändå kolhydrater…” Någon som känner igen sig? Tränar du för att kunna äta vad du vill, eller tränar du för att kunna prestera det du vill?

I slutändan tror jag inte att det handlar om att  följa några särskilda sorters dieter eller regler, utan att äta det ens kropp mår bra av. Jag äter för att kunna prestera så bra som möjligt på träning. Just nu tycker jag att det är svårt att hinna få i mig allt jag behöver, och framförallt att stoppa i mig rätt saker. Vilket gör att jag märker att min träning påverkas.. Vad kräver din kropp av dig?