rebelz.se

Intervju: Charles Haddad


Charles & Amir på WPJJC.

Hur ser din idrottsbakgrund ut?
Det var runt år 2000 som en kompis mamma ”tacksamt” nog berättade för mina föräldrar att vi kunde träna Judo på IK Södra i Huddinge. Jag och min bror, som också blev dittvingad, hatade Judo och allt som hade med det att göra. Det tog ett par år innan vi började gilla sporten och verkligen uppskatta allt vi fått på vägen. Efter ytterligare några år började vi förstå hur tacksamma vi borde vara för en sådan här chans. Men det är inte förrän de senaste 2-3 åren vi verkligen förstått vad Judon betytt för våra liv. 11-12 år fyllt av tävlingar och läger, skratt och tårar. Skulle inte byta ut det mot någonting i världen. Tävlingsmässigt har jag flera placeringar på diverse svenska mästerskap samt några internationella placeringar (ja Finland och Norge räknas som internationellt). De 400 ”småtävlingarna” uppe i Sundsvall och nere i Lund betyder självklart minst lika mycket.

När och hur kom du i kontakt med grappling?

Det var faktiskt en god vän (Alex) och Papy Abedi som bjöd in mig och en kompis att träna SW på Hilti under en sommar. Vi tränade runt 4-5 pass och sen tävlade vi på SM i Uppsala. Efter SM fortsatte vi med Judo då vi hade 2 stora tävlingar framför oss. Runt Jul ville jag tävla i BJJ då jag tycker väldigt mycket om Ne-waza (markdelen i Judo). Med 1 pass på Fightzone Stockholm tävlade jag sen på SM i BJJ. Efter det har jag fastnat för den klubben och det som tränas där, SW och BJJ. MMA också men jag kan bara jabba i nuläget.

Så man kan säga att du har kört SW/BJJ sen sommaren 2010?
Njaa, de 4-5 passen skulle jag nog inte räkna precis. Jag har kört BJJ sen januari och SW började jag med på riktigt runt februari.

Vad har du för bälte i Judo samt BJJ?
Jag har 1 dan i Judo och blått i BJJ.

Är MMA något du känner att du kommer vilja satsa på?

Har ingen aning just nu, kommer troligtvis att gå några shootfighting matcher först, så får man ta det därefter.

Vilken är den största fördelen anser du med att ha tränat Judo nu när du kör BJJ?
Svårt att säga… Det finns så mycket man fått men om jag måste välja tror jag den kroppskontroll jag fått har bidragit mest till att jag kan skifta mellan sporterna.


Charles till höger.

Tränar och tävlar du fortfarande i Judo?
Jag hade en liten paus från Judon då jag tränade SW och BJJ, men kommer i framtiden att kombinera Judon med det andra. Det är ju trots allt Judon som gett mig de förutsättningar jag har för att snabbt kunna byta sport och ändå prestera okej. Tävlingsmässigt kommer jag nog endast att tävla nationellt. Jag är samtidigt fortfarande aktiv som Judotränare för barn/ungdom/elit.

Berätta om dina matcher på SW SM.
Jag såg verkligen fram emot SM då vi tränat riktigt hårt på Fightzone Stockholm. Första matchen gick ganska bra, 17-0 och en giljotin. I andra matchen hade jag Martin Hedenbergh. Då jag är relativt ny inom SW fick jag helt och hållet förlita mig på mina coacher Amir Albazy och Martin Lavin. De sa att killen är erfaren och vi la upp en taktik inför matchen. Matchen var väldigt avslappnad och mycket avvaktande från båda sidorna. Några takedownförsök och ett par ”aj aj” lägen så vinner jag på dombeslut. 100% coachvinst. Tredje matchen går mot Leandro Fuica, där jag blir nedtagen tidigt i matchen (single leg), tog mig upp igen och blev nedtagen igen. 4-0, svepte han i mattan till 4-2 och sen började en kamp som jag tror pågick i 3 dagar. Jag pressade som fan men kunde bara hålla passeringarna i 2.999998 sekunder och fick inga poäng. Med cirka 20 sekunder kvar lyckas jag ta hans rygg (coachvinst Martin Lavin) och submitta på RNC. Semifinal mot Rami Aziz. Han börjar med att sätta sig ner och därmed få 1 minuspoäng. Första gången någon gör så mot mig och jag blir lite ???… Försöker hitta passering utan att sätta mig själv i en konstig position där hans långa ben cirklar mig från alla håll. Jag är väldigt avvaktande men gör några försök på passering och vi börjar som stående. Han sätter sig igen och får 1 till minuspoäng. Samma visa igen, jag är relativt passiv men jag leder ju med 2-0. Lite passeringsförsök senare står vi upp igen. Han sätter sig ner igen, 3-0. Nu blir jag tillsagd av domaren att alltid ha kontakt med Rami och får ett minuspoäng. Sedan fortsätter matchen och jag vinner med 3-1.

Vad hände egentligen i finalen på SW SM?
Jag fick en snabb take down och 2 poäng. Han gjorde sedan ett scissor sweep som resulterade i att vi kom utanför, och han vägrar släppa mig trots att domaren säger stop. Lite snack om vilken position vi ska fortsätta matchen i. Det slutar med att han snackar till sig en body lock med båda mina armar i mellan. Han hoppar upp och försöker strypa. Jag som kommer från en sport där man aldrig får strypa över ansiktet blir osäker på om han får strypa där och pekar mot käken/näsan för att fråga domaren etc. Mauro gör sedan en väldigt teknisk takedown där han spänner hela sin kropp och drar mig rakt bakåt med endast nacken kopplad. Det var väl det som domaren reagerade på. Jag kan, som sagt, inte alla regler än. Minns inte till 100% men domaren pratar med Mauro och jag hör ordet ”disqualified” och liknande. Vi börjar igen efter någon minut och jag tror nu att han såklart inte får strypa över ansiktet och där av pekar jag på strypningen för att jag förstår ännu inte varför han fortsätter strypa. Det var nog mest tack vare min brist på regelkunnighet och för mycket adrenalin som gjorde den matchen så rolig. Kan påpeka att jag inte har någon som helst anledning att vara arg på domaren eller motståndaren.


Charles på SW SM 2011 i Halmstad.

Vad tyckte du om SM-arrangemanget?
Med bara ett annat SW SM som facit kan jag väl säga att jag är väldigt nöjd. Tiderna hölls, all information fanns tillgänglig. Bra lokal. Jag har dock inget att säga om domarinsatsen då jag knappt själv kan reglerna. Tycker att allt flöt på bra och att sen SVT var där och filmade höjde väl tävlingens lunarstatus med några siffror.

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
Det är beroende på om jag jobbar eller inte, vilken del av året det är och sådana saker, men annars försöker jag träna 2 pass om dagen.

Vad har du för framtida mål?

Jag har inte någon specifik tävling i sikte utan kommer nog att träna och tävla tills det inte går längre. Att jag nu också kan kombinera Judo, BJJ, SW och möjligtvis MMA i framtiden för det hela lite roligare.

Några grappling tävlingar framöver som du satsar på att ställa upp på?
Jag siktar på att tävla på BJJ SM, Abdu Dhabi World Pro. Sen har jag ansökt om att få tävla på FILA-VM nu i slutet av september i -65kg. Ska planera mer när jag kommer hem från träningslägret i Libanon.

Favorit submission?
Lebanese choke.