rebelz.se

Intervju: Ida Hansson efter ADCC 2011

Grattis till bronset, hur känns det att vara första svensk att ta en medalj någonsin i ADCC VM?
Tack så mycket!  Det känns helt otroligt, jag är väldigt nöjd med resultatet. För mig är det största prestationen i min karriär hittills. ADCC är den allra största tävlingen inom grappling, det finns egentligen ingen annan tävling som kan jämföras med ADCC, de samlar alla grapplers, BJJ-utövare, renodlade sw-grapplers och mma-fighters. Bara att bli utvald att vara med är en stor ära, det är bara de bästa som kommer. Det var extra roligt att vinna över Penny Thomas i bronsmatchen, det var hon som slog ut mig ur öppna klassen på mundials, så det var revansch för mig.

Kan du berätta om dina matcher?
Min första match var mot Katrina Weilbacher från USA. Hon är en del större än mig, nästan 20 kg, så jag var lite orolig för att hamna på botten. Hon går efter en double-leg, som jag försvarar och fångar henne i en guilliotine, som hon är tvungen att dra guard för att försvara. Jag jobbar på passering från halvguard, och passerar när poängtiden börjar, hon fångar mig i halvguard igen och jag passerar en gång till innan matchen är slut och jag vinner med 6-0. Inte en av mina mest spännande matcher, men hon var mycket större och starkare än mig, så jag var tvungen att vara försiktig och inte ta några chanser. I semifinalen mötte jag Hannette Staack, samma tjej som jag förlorade mot i finalen på Mundials tidigare i år på en flying armbar. Med armarna bokstavligt talat i armhålorna för att inte åka på samma grej en gång till, börjar matchen ganska avvaktande stående, även hon går efter en double-leg, som jag försvarar med en guilliotine, hon försvarar den genom att dra guard och sveper mig med detsamma. Hon passerar min guard till mount tror jag, och får sen ryggen, poäng för det, jag försvarar och till slut i matchen ligger vi i 50/50 och jag försöker att attackera hennes fötter, men det slutar med att hon fångar mig i en heelhook när det är en halv minut kvar av matchen. Jag är nöjd med matchen, kände att mitt försvar fungerade bra, men jag skulle ljuga om jag inte sa att det var hennes match, tycker att jag följde med ganska bra, men det var hennes match. Hannette är den bästa kvinnliga grappler genom tiderna om du frågar mig, hon är otroligt duktig. I bronsmatchen mötte jag Penny Thomas, tjejen som slog ut mig ur den öppna klassen på Miundials i år, jag kände mig laddad och revanschsugen. Även denna matchen startar på samma sätt som de tidigare, hon dyker efter mina ben och jag fångar henne i en guilliotine, kommer runt på ryggen av henne, men hon är extremt smidig och hon rullar och kommer försvarar sig. Jag kommer inte ihåg precis hur matchen går, men jag kommer upp på ryggen av henne flera gånger, men jag får aldrig in mina hookar, hon är duktig på att försvara sig, när poängen börjar ligger jag i guard, kommer till halvguard, och hon börjar passera och sträcker benet som sitter i guarden, YES! Tänker jag. Jag har ett knälås jag brukar göra härifrån, fastnar man i det, så sitter man. Jag går efter låset, hon ser inte att det kommer, när jag sätter det, försöker hon lyfta upp sin höft, så låset sitter ännu hårdare, men hon vill inte klappa, så tyvärr översträcker hon sitt knä. Det är tråkigt när motståndaren blir skadad, men när hon inte vill klappa, kan jag tyvärr inte göra så mycket åt det.

Känner du att du har haft en optimala förberedelser inför turneringen?
Både och, jag har varit i Brasilien i 4 månader, och den träningen som jag fick där har verkligen gjort skillnad. Jag fick min plats ganska sent, 3 veckor innan tävlingen, och innan dess trodde jag inte att jag skulle få en plats, så jag har stort sett bara tränat med gi. Efter jag fick reda på att jag var med har jag bara kört utan gi, men jag har precis börjat plugga igen efter min sabbatstermin, så jag har inte kunnat träna mer än en gång om dagen. Man kan säga att jag har tränat hårt till för en månad sen, och efter det har jag egentligen bara haft tid att försöka ställa om från att brottas med dräkt till att köra utan, det ser ut som att det gick ganska bra i alla fall.

Hur ser du själv på dina prestation på ADCC?
Jag är väldigt nöjd. Viktklassen är inte den bästa för mig, jag är egentligen lite för liten för att tävla i +60 kg, jag vägde in på 71 kg med kläder efter en stor middag, nästan 50 kg mindre än den största i klassen. Men allt detta gör egentligen prestationen större, det var lite som att gå öppna klassen för mig, enda skillnaden var att det inte var någon som var mindre. Jag har sagt det innan, men det jag har uppnått är inte bara min prestation, det är en teamprestation. Jag hade aldrig kommit dit jag är idag om det inte vore för mitt team CheckMat. Det är tack vare alla dem som sparrar med mig, undervisar mig och hjälper mig som jag har kommit så långt som jag har. Så igen, TACK CHECKMAT!!!

Tycker du ADCC ska försöka utveckla damsidan?
Ja, det tycker jag bestämt att de ska. Två viktklasser är för lite.  Jag tror att det finns underlag till att ha 3 viktklasser för kvinnorna, sporten har växt mycket på damsidan och det borde avspeglas på tävlingarna. Det borde vara en klass för de minsta, en mellanklass och en för dem som är stora, jag tror att detta skulle höja den tekniska nivå och göra matcherna mera tittarvänliga. Det är ingen som vill se en liten tjej ligga under en som är mycket större, som egentligen inte gör så mycket annat än att försöka platta henne. Jag tycker egentligen att det är OK att de inte har en öppen klass för damer, det skulle bara bli en repetition av viktklasserna när det bara finns två, men jag hoppas att det på sikt kommer så många viktklasser att även en öppen klass blir intressant.

Vad händer här framöver?
Det kommer bli en ganska lugn höst för mig tävlingsmässigt, jag behöver lägga lite mera tid i skolan. Jag kommer att ställa upp på både SM, Scandinavian Open och Swedish Open, och jag hoppas verkligen att jag får någon att tävla mot. Jag hoppas verkligen att folk stöttar upp omkring de här tävlingarna, det är viktigt att vi gör det, det är viktigt för svensk BJJ och svenska tävlingar att vi syns på den internationella scenen. Det gör vi genom att ställa upp på de tävlingar som finns. Så jag hoppas att det kommer många deltagare på ALLA BJJ-tävlingar som är i Sverige i höst. Min nästa stora tävling kommer att bli European Open i januari, jag kommer att börja uppladdningen till den snart. Efter det hoppas jag att jag kan komma iväg till Brasilien för att förbereda mig för de stora tävlingarna som ligger under vårsäsongen. Tyvärr är det ganska dyrt, så jag letar efter sponsorer som kan hjälpa mig med detta.