rebelz.se

Intervju: Janni Larsson efter European Open 2012


Janni tog guld i både -64kg och den öppna viktklassen för lilabälten.

Grattis till guldmedaljerna. Hur känns det nu efter Europen Open 2012?
Tack! Det känns helt fantastiskt. Jag var närmast euforisk det första dygnet efter jag tävlat. Jag visste att jag hade förbättrat min jiujitsu under de senaste månaderna, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle räcka hela vägen fram till två guldmedaljer. Det är första gången jag är i Lissabon, så jag har njutit till fullo av den vackra staden och värmen. Jag känner mig fylld av energi och träningsmotivation efter den energiboost som resultaten på tävlingen och solen i Lissabon har gett mig.

Hur har din träning sett ut inför European Open?
Det har blivit mycket träning under de senaste månaderna. Min klubb, Arte Suave i Danmark, lade till extra pass på schemat innan European Open, så jag har haft möjlighet att träna BJJ alla dagar i veckan. Jag har legat runt sju BJJ-pass och två styrketräningspass i veckan. Jag har tränat mycket med tjejerna på min klubb. Sedan Shanti Abelha och Ida Hansson startade ett tjej team på vår klubb, så finns det alltid andra tjejer att träna med på passen. Vi var i allt sju tjejer från Arte Suave som tävlade på European Open och vi fick med oss sju medaljer hem!

Kan du berätta om dina matcher i din viktklass?
Jag fick tre matcher i min viktklass. Den första matchen gick jag mot en tjej som heter Barbara Sobieraj. I denna matchen gick jag utanför min säkerhetszon och både svepte och passerade guard. Det kändes fantastiskt eftersom teknikerna kom utan att jag tänkte över det. Jag avslutade denna match på ett armlås.

Min andra match gick jag mot Paula Almeida. Jag drog guard, jobbade in spiderguard och sedan en triangel. Jag avslutade med ett rakt armlås från triangelpositionen.

I finalmatchen mötte jag Charlotte Von Baumgarten. Jag har sett Charlottes tidigare matcher och vet att hon har en bra guard. Därför var det viktigt att vara den som hamnade på botten, så att jag inte fastnade i hennes game. Eftersom varken hon eller jag ville ge möjlighet för den andra att dra guard, så kröp vi närmast längsmed golvet när matchen startade. Jag var snabbast med att dra guard och arbetade därefter in fullguard. Jag avslutade med ett rakt armlås.

Kan du berätta om dina matcher i den öppna klassen?
Jag fick fyra matcher i den öppna viktklassen. Den första matchen var mot Paula Almeida som jag mött i min egen viktklass. Jag började matchen med att dra guard, svepa och passera. Därefter jobbade jag in ett rakt armlås från side control.

I min andra match mötte jag Christine McDonagh. Jag har mött Christine tidigare och visste att hon var mycket teknisk. Förra gången vann jag på en advantage. Jag drog guard och arbetade in spider guard, men märkte snabbt att hon var duktig på att försvara sig, och jag hade inte kontroll över henne i spider guard. Jag satsade därför på fullguard, och lyckades från denna position få in ett rakt armlås.

Den tredje matchen var mot Morena Cuba. Min coach Shanti Abelha hade sett Morenas tidigare matcher och berättade för mig att hon hade svårt att försvara spiderguard. Jag fick även ett tips om att hon var en duktig Judoka. Jag började därför matchen med att dra guard snabbt och arbeta in spiderguard. Morena fick minuspoäng efter att har greppat innanför min gi. Efter detta hade jag möjlighet att svepa, men valde att stanna på botten, då jag visste att jag kunde kontrollera henne från botten. Jag fortsatte matchen med att attackera med trianglar och armlås, men tog inga risker. Matchen slutade med att jag vann på hennes minuspoäng.

Finalmatchen var mot Sijara Eubanks. Jag hade sett min klubbkamrat förlorat sin match mot Sijara, så jag var ytters tveksam om jag skulle ha en chans mot henne. När jag ställde mig på mattan så hade jag bestämt mig för att gör mitt bästa, men var så nöjd med min insatts under dagen att jag hade varit lycklig oavsett hur matchen slutat. Jag minns att jag inte kunde sluta le när jag gick upp på mattan. Jag var i final i den öppna viktklassen. Helt otroligt!
Jag började matchen med att dra guard, och jobba in spiderguard. Sijara var nära på att passera, så jag vände upp ryggen och gav bort ett advantage. Sijara försökte därefter ta min rygg. Hon hade ena hooken inne, men kontrollerade inte min överkropp, så jag kunde vända mig mot henne och ta halvguard från toppen. Jag minns inte exakt hur matchen utvecklade sig, men jag lyckades till slut ta hennes rygg och fick 4 poäng. Jag hade en okay strypning på g, men tiden rann ut, så jag vann på poäng. HELT OTROLIGT! Jag minns att jag la mig ner på mattan och skrattade, det var bara så ofattbart!

Hur ser ditt tävlingsår ut?
Mitt nästa stora mål är VM. Jag har även tänkt delta i så många tävlingar i Skandinavien som möjligt under våren, eftersom det är viktigt för sporten att vi har många kvinnliga tävlande. Den nästa inplanerade tävlingen är självklart Danish Open som är den 11-12 februari!

httpv://www.youtube.com/watch?v=S6bEdE9qvos