rebelz.se

Intervju: Ida Hansson, Swedishop Open BJJ:s huvuddomare 2013

Ida_Hansson_domare_BJJ_VM_2013
Bild: BJJPix

Du kommer agera huvuddomare på Swedish Open BJJ 2013 som går den 16-17 november i Stenungsund , kan du förklara vad exakt det innebär?
Även om jag har jobbat som domare i flera år, så är detta första gången som jag agerar huvuddomare. Domarna som kommer och arbetar på Swedish Open är både erfarna och duktiga. Jag kommer att hålla domarmötet och prata igenom reglerna och se till att alla domare är överens om hur de tänker och agerar i olika situationer och att domarkåren därmed agerar likadant. Om det uppstår regelfrågor så är det väl jag som står som ytterst ansvarig för att detta blir löst.

Hur har det vart att döma tidigare på Swedish Open?
Jag har dömt på Swedish Open i tre år nu tror jag. Swedish Open är en välarrangerad tävling med bra organisation och koll på grejerna så det brukar vara väldigt bra. Vi brukar arbeta två och två på varje matta, så att man har tillräckligt mycket pauser för att kunna hålla huvudet klart hela dagen. Plus att vi brukar ha väldigt roligt och ser en massa bra BJJ.

Hur många domare kommer det finnas på tävlingen i år?
Oj, det är en väldigt bra fråga. Jag vet faktiskt inte, det är Martin Janson själv som har arrangerat med domarna, så det vet han mycket mera om än vad jag gör, men jag tror att vi kommer att vara ungefär två domare till varje matta, det är det vi brukar vara för att ge möjlighet för pauser, coaching, egen tävling m.m.

Vilka är den vanligaste regelmisstolkningarna som du stöter på under tävlingar?
IBJJF’s regelverk är ju som vi alla vet ganska omfattande och välbeskrivet, så jag tycker inte att det brukar vara så mycket deciderade misstolkningar. Det man oftare ser är att folk kanske inte kan detaljerna i reglerna om när det är poäng och hur mycket som krävs för att få poängen, men generellt tycker jag att de flesta brukar kunna reglerna ganska bra. De vanligaste diskningarna brukar vara att man korsar in benet utifrån (knee-reaping) eller att man slammar sin motståndare, men det händer heller inte så ofta.

Hur tycker du regelkunskapen är bland de lägre bältesgraderna?
Generellt tycker jag att den brukar vara ganska bra.

Hur upplever du det att jobba som domare?
Jag tycker att det brukar vara roligt. Jag har lärt mig väldigt mycket av att jobba som domare, om reglerna och förtolkningarna och blivit bekväm med dem. Visst kan det vara nervöst och lite otäckt ibland, när matchen är väldigt jämn och hela publiken närmast hänger in över mattan, ena halvan tycker att du är en inkompetent idiot, den andra halvan att du är bästa domaren i världen. Så kommer det alltid att vara, det viktiga är att försöka stänga ute allt detta och se på matchen objektivt, du står där av en anledning, du kan reglerna. Samma sak att döma dem som jag har som förebilder inom sporten, extra nervöst men också väldigt roligt.