rebelz.se

En historia i svensk BJJ i två delar: 1992-2002 – Gracie Jiu Jitsu på betonggolv i Östermalm

wcg2013_sophia_robson

I den första av två delar tittar Grapplingbloggen på hur en japansk kampsport, modifierad av en brasiliansk familj, tog sig från Rio De Janeiro, gjorde ett stopp i Los Angeles för att i slutändan hamna på ett betonggolv i Östermalm. En historia i svensk BJJ börjar här!

Jag minns första gången jag klev in i en Brasiliansk Jiu Jitsu klubb – ett tjugotal svettiga män rullade runt på släta idrottsmattor i en typisk kampsportslokal strax utanför Stockholm. Det fanns en boxningsring, ett par säckar, lite vikter, en kiosk och soffor för åskådare i form av föräldrar, vänner, flickvänner och nervösa nybörjare. Jag var vettskrämd.

Tänk då om jag skulle ha backat tiden cirka tio år och klivit in i Östermalms Wing Tsun 1993. Jag skulle förmodligen vända om och lämna den lilla lokalen omedelbart om jag såg vad som pågick i detta första skede av Jiu Jitsu i Sverige. Inga snyggt designade dräkter eller berimbolos fanns att hitta här. Inte ens mattor. Svensk BJJ började på ett betonggolv i Östermalm och blandades med den kinesiska kampsporten Wing Tsun, en sorts Kung Fu.

Du kunde fråga 1000 personer runt området vad Jiu Jitsu var och få lika många förvirrade blickar tillbaka. Det har hänt mycket sedan dess – idag kan den som vill hitta en duglig klubb i nästan varenda svensk stad, det finns oftast minst ett par tävlingar att ställa upp i varje månad och vi kan stolt berätta om vår sport för familj och vänner utan att de stirrar på oss som om vi vore psykopater.

Lars Wallin var mannen som gjorde den första pilgrimsresan till Los Angeles 1992. Där kom han i kontakt med UFC:s första världsmästare Royce Gracie och började så småningom träna med brasilianaren, vilket i sin tur ledde till en vänskap som skulle komma att påverka fler liv än vad de två vid tiden kunde tänka sig. Hasse Ersson låg bakom den tidigare nämnda Östermalmsklubben innan Nikolay Malmqvist två år senare började lära ut Sambo på Bondegatan i Stockholm. Namn som Peder Söderlind, Rikard Andersson och Richard Bohlenius hittades bland pionjärerna som tränade med Nikolay och som så småningom skulle spela viktiga roller inom svensk kampsport i allmänhet men BJJ i synnerhet.

Omar Bouiche känner de flesta med även den minsta inblicken i svensk kampsport till. Mannen bakom Pancrase, som vid starten 1995 kallades Stockholm All Style Fighting Arts, den första svenska klubben att lära ut Submission Wrestling såväl som Jiu Jitsu. Men det var under de kommande två åren som saker verkligen skulle sättas i rullning, återigen med hjälp av familjen Gracie.

Renzo Gracie känns igen som en pionjär av de flesta som tränar, tävlar eller följer modern kampsport av någon form. Men visste ni att han var den första att hålla ett BJJ-seminarium i Sverige? Besöket hos den legendariska brottningsklubben Athen BK inspirerade Rikard Andersson att året därefter, 1997, starta sin egen klubb Wasa BJJ på Odenplan i Stockholm. Det som började i den lilla källarlokalen är idag Hilti BJJ med högkvarter i Årstaberg och ett antal klubbar runtom Sverige och Europa. Detta ledde till en rad brasilianska finbesök i Sverige, bland annat av Murilo Bustamante och Pedro Duarte.

Sedan dess har lavinen inte kunnat stoppas – Nacka Dojo, då Nacka JuJutsu Klubb, la till ”golvkamp” på schemat ett år senare, fler och fler svenskar reste till Brasilien för att träna och lyckades i vissa fall locka med sig lokalbor tillbaka hem, man höll till och med ett europeiskt mästerskap i Sverige 1998. Att man endast hade två viktklasser, -73 och +73, är en annan femma… BJJ börjar spridas även utanför Stockholm med Malmös första klubb och Peder Söderlind fortsatte lägga grunden för vad många idag tar för givet med nyhetsbrevet BJJ Europe som informerade om sporten och tävlingar via e-post.

Fler och fler börjar fram tills 2002 träna och samtidigt som sporten växer sig större i Sverige följer även Europa i samma fotspår och BJJ börjar på allvar få fäste i världsdelen. Utbytet med brasilianska legender som Fabio GurgelLeandro Vieira, Fernando ”Terere” Augusto och Demian Maia fortsätter och har stor inverkan på grapplings fortsatt explosionsartade utveckling i vårt avlånga land.

Det leder oss till slutet på den första delen av svensk BJJ-historia. Nästa vecka lär vi känna Sveriges första svartbälte, är med från starten av vad som idag räknas till några av våra största klubbar och ser den första svenska kvinnan få sitt svartbälte. Tills dess, Osss!