rebelz.se

En osannolik plats för en åtråvärd tävling – helgens Submit i Rinkeby

Som jag skrev inför helgens tävling – det är inte varje dag man åker till Rinkeby och tävlar i SW. I lördags samlades däremot några av Sveriges bästa grapplers i en sporthall mitt i Stockholms-förorten med det gemensamma målet att stoppa gatuvåld. Och för att vinna prispengar såklart…

De flesta har hört alla de negativa saker som ständigt sägs om områden som Rinkeby. Många drar sig för att någonsin åka dit. Vissa är till och med rädda. I helgen var det meningen att ungdomar bosatta i Rinkeby skulle få upp ögonen för något annat än ”tugget”, gatuvåld, droger och kriminalitet, genom en unik SW-tävling. Submits anordnare visste att det inte skulle vara enkelt att locka till sig Sveriges elit, att få våra bästa grapplers att åka ut till Rinkeby för att tävla. Prispengarna på 5000 kronor ändrade på den saken.

Medan ett par av de ungdomar som satt utspridda på läktarna och följde delar av lördagens tävling förhoppningsvis söker sig till Rinkeby Jiu Jitsu för att testa på vad de såg på den enstaka mattan kommande dagar kändes det som att många av de tävlande i sin tur fick upp ögonen för Rinkeby och andra ”utsatta” områden – det är inte så illa som man tror. Där bor människor som du och jag, mammor, pappor, bröder, systrar, vänner, barn, hundar och katter. De där högljudda ungdomarna som ”terroriserar våra gator” är just det, ungdomar. De vill ha roligt, de vill göra som de äldre, de försöker hitta sin plats här i livet.

Regelgenomgången inför tävlingen avslutades med att man uppmanade alla att hålla koll på sina värdesaker. ”Det är ju Rinkeby trots allt.” Utspridda skratt och oroade blickar. Vi var mitt i Rinkeby i åtta timmar och inget hände, inget stals, ingen blev rånad. Att hålla en tävling i ett av Stockholms mest utsatta områden och med prispengar få eliten att ta sig dit var en alldeles utmärkt idé. Minska klyftor och öppna upp ögon. Ungdomarna som hängde kvar i hallen efter tävlingen var ivriga att visa de tävlande vart duschar fanns, pekade ut vägen till tunnelbanan och var märkbart imponerade av de som stod för bra prestationer i sina matcher.

Att förvänta sig något annat, att unga personer skulle vara annorlunda för att de bor på en ökänd plats, har med okunskap att göra. Och i helgen gjorde Rinkeby Jiu Jitsu sitt bästa för att minska den okunskapen. För alla oss som växte upp i utanförskap vill jag därmed tacka för helgens tävling. Det må vara ett litet steg i rätt riktning men samtidigt ett bevis på att vi inte är så olika som man kan tro. Submit var en av de bästa användningarna av vår underbara sport jag någonsin varit med om. Återigen, tack.

Resultat från Submit hittas här.