rebelz.se

Gordon Ryan är legit!

”En ny stjärna är född” skrev Grapplingbloggen efter Gordon Ryans skrällartade vinst av den öppna viktklassen på EBI 6 i våras. I helgen drog han ut självaste Keenan Cornelius och det råder ingen tvekan om att den 20-årige sensationen är här för att stanna. 

Kritiken mot John Danahers ”Deathsquad” har i takt med att framgången växer varit grundad i bristen på motstånd i världsklass – vänta bara tills Garry Tonon eller Eddie Cummings möter en topprankad IBJJF-grappler, då kommer benlåsen inte leda nånvart.

På sätt och vis känns det som att Tonon fortfarande är den stora stjärnan i skaran, inte minst efter den sanslösa matchen mot Rousimar Palhares på Polaris 3. Med det sagt råder det efter helgen inte längre någon tvekan på att Gordon Ryan är på god väg till att bli lika stor som mentorn, om inte större.

Blanca-Marisa-Garcia-

Det började med EBI 6 och organisationens första öppna viktklass någonsin. I sista stund hoppade 20-årige Ryan in för att ersätta Eddie Cummings i vad många trodde skulle underlätta för Yuri Simoes, Rustam Chsiev och kompani.

Så blev det inte riktigt då kvällen slutade med att Ryan vann världens mest prestigefulla Sub Only-turnering efter att ha dragit ut både Simoes och Chsiev, båda två tillhörande världseliten i grappling. I helgen klappade även Keenan Cornelius efter 90 minuter av dramatik då ”The Jiu Jitsu Phenom” som han kallas tillslut fann sig i en heel hook som han inte kunde försvara. Matchen går att se gratis på flera olika platser online, googla bara Ryan v. Cornelius Grappling Industries. Den finns bland annat på Grappling Industries Facebooksida och på FloGrappling. Det var första gången som Cornelius förlorade en Sub Only-match utan tidsgräns.

maxresdefault

Med andra ord känns det inte som att man kan förneka Gordon Ryan längre, med eller utan massa IBJJF-medaljer hemma i troféskåpet. Killen är en av världens bästa, så är det helt enkelt. Visst har han en bit kvar innan han når den absoluta toppen men frågan är om det inte händer snabbare än vad man kan tro. Sen vore det självklart intressant att se hur han står sig i exempelvis ett VM även fast de flesta nog är överens om att Sub Only är ”where it’s at” för att använda ett amerikanskt uttryck.

För ett par månader sedan hette det att en ny stjärna är född, nu är det bara att konstatera – Gordon Ryan är legit!