rebelz.se

EBI 6: En ny stjärna är född

Eddie Bravo fortsätter överträffa sig själv med sina Invitationals och helgens Absolute-version var nog den bästa hittills. Gordon Ryan följde nämligen i både Garry Tonon och Eddie Cummings fotspår då han som ersättare kom in och vann hela turneringen. Återigen är en ny stjärna är född mina damer och herrar!

Gordon Ryan, Gordon Ryan, Gordon Ryan! Så, om ni hade svårt att minnas namnet förut kommer ni nog ihåg det nu, för Gordon Ryan är någon att lägga på minnet. 20 år gammal hoppade han in som ersättare för träningskamraten Eddie Cummings på ett par dagars notis och lyckades på ett eller annat sätt dra ut alla fyra motståndare, inklusive ADCC-mästaren Yuri Simoes. 

EBI 6 var som väntat en stor succé då man trots ett par återbud från stjärnor som Andre Galvao, Cyborg Abreu och Dean Lister verkligen packade sin första öppna viktklass någonsin till brädden. Så till den grad att Garry Tonon och Yuri Simoes möttes redan i andra matchen.

Sju av sammanlagt 15 matcher slutade med submission inom tio minuter medan fyra av åtta övertider vanns genom avslut. Det känns som om Eddie Bravo verkligen fått till det med sitt unika upplägg och regelvärk. Visst, alla matcher var inte superunderhållande men som helhet var EBI 6 förmodligen en av de bästa grapplinggalorna någonsin sett ur ett underhållningsperspektiv, om inte den bästa.

Det är intressant hur annorlunda Sub Only-formatet är från poängturneringar och hur någon som Yuri Simoes, förra årets ADCC-vinnare, kan förlora mot en relativt okänd 20-åring i semifinalen. Övertid eller inte lyckades Gordon faktiskt submitta Simoes, hur imponerande, oväntat och galet är inte det?

Visst var det lite tråkigt att se den alltid spännande Garry Tonon åka ut redan i andra ronden men på sätt och vis öppnade det upp för Ryan att verkligen skina. Med tanke på att Gordon är ett svartbälte under Tonon känns det inte som om 20-åringen skulle ta sig förbi ”The Lion Killer” om de stötte på varandra, även fast det självfallet är svårtippat. Alla motståndare hade viktövertag mot ”The Iron Dragon” och ändå besegrade han samtliga genom submission, två inom tio minuter och två under övertid. Brunswick, New Jersey är härmed känt för två saker – grymma grapplers och minst lika grymma smeknamn. Jag menar, The Lion Killer och The Iron Dragon, mycket bättre än så blir det väl knappast?

Efter helgens galenskap blir det oerhört intressant att se vad Eddie Bravo kommer på till EBI 7. En sak är säker och det är att en ny stjärna är född, återigen från John Danahers självutnämnda ”Death Squad.”