rebelz.se

En storsatsning som lönat sig – NOGI Finnish Open 2016

Finnarna ligger före oss svenskar på ett par sätt vad gäller grappling, inte minst när det kommer till de två årliga Finnish Open-tävlingarna. Ansenliga prissummor lockar till sig duktiga grapplers från världen över och resulterade i helgen i en intensiv dag med riktigt bra matcher. 

För er som inte var på plats i Helsingfors i helgen kan jag tipsa om att kolla in @grapplingbloggen på Instagram, där ett gäng videos och bilder från helgens NOGI Finnish Open finns att avnjutas. För oss som var på plats är det återigen uppenbart att finnarna slagit huvudet på spiken med sin väldigt generösa sponsring till VM för vinnarna.

Mer pengar delas ut på Finnish Open som äger rum under våren, där samtliga vinnare av sina viktklasser sponsras till VM i BJJ som äger rum i Long Beach varje sommar, än på NOGI Finnish Open. Där sponsrar man vinnarna av de öppna viktklasserna till NOGI-VM som även det äger rum i Kalifornien (vanligtvis Long Beach men detta år har mästerskapet flyttats till San Francisco) i november.

Det är ytterst få tävlingar som erbjuder prispengar och ännu färre vad gäller lägre bälten. Finnish Open är trots allt en tävling som är öppen för alla och kan jämföras med exempelvis Nordic eller Swedish Open, med skillnaden att Finska BJJ-förbundet alltså delar ut stora summor pengar till tävlande som annars har i stort sätt noll möjlighet att tjäna något i ekonomisk väg på sin sport. Det är verkligen ett beundransvärt initiativ som höjer nivån på deras egna tävlingar samt ger talangfulla grapplers möjligheten att resa till USA och mäta sig med världens bästa.

Vad gäller själva tävlingen bjöds det på väldigt underhållande matcher och med ett smidigt system där man helt enkelt kliver ut på en ledig matta när ens matchnummer är längst fram i kön flöt tävlingen på bra. Fullständiga resultat hittas på Facebook-sidan ”No-Gi Finnish Open 2016.”