rebelz.se

EBI 8 – Mästaren befäste sin plats och nya stjärnor föddes

Med två stryp och två heel hooks lämnade Gordon Ryan Los Angeles med $15,000 efter helgens EBI 8. Ryan var däremot inte den enda stjärnan på The Orpheums scen i lördags, då en rad nya stjärnor föddes under turneringens gång. 

blanca-marisa-garcia

Med fem år av grapplingträning i ryggen börjar det bli väldigt svårt, omöjligt till och med, att argumentera mot Gordon Ryans status som en av världens absolut bästa. 21-åringen har inte bara vunnit EBI:s öppna viktklass och helgens EBI 8 där han sånär på en match sprang igenom motståndet, utan har även ett VM-guld som brunbälte bland meriterna. För alla er IBJJF-fantaster därute.

Vad gäller helgens fullspäckade turnering stötte Ryan på sitt tuffaste test i semifinalen efter att ha dragit ut den före detta UFC-fightern Matt Arroyo på en heel hook i första rundan och strypt ut Mike Hillebrand i kvarten – Kyle Chambers är en av få som faktiskt kan säga att de besegrat Gordon Ryan i tävling, med en heel hook på det. Det var en tuff semifinal som avgjordes på övertid, där Ryans rear naked choke blev för svårt för Chambers att försvara.

Ryans motståndare i finalen var tillsammans med Unity Jiu Jitsus lilabälte Devhonte Johnson en av kvällens stora överraskningar. Kyle Griffin och Johnson var de enda icke-svartbältena i EBI:s bracket och Griffin submittade ändå sin väg till final inom ordinarie matchtid (med olika versioner av benlås i samtliga fall) innan Gordon Ryan blev för mycket för brunbältet. Om Griffin lyckades besegra Ryan inom ordinarie matchtid skulle han ha lämnat The Orpheum med $20,000 dollar.

Devhonte Johnson trotsade faktumet att han var en av tävlingens yngsta och minst erfarna utövare med en imponerande vinst över veteransvartbältet Lucas Rocha på övertid i sin första match. Mot Kyle Chambers tog det däremot stopp i andra rundan, men ingen skam där då Chambers visade sig vara en av kvällens tuffaste motståndare. Det är ju inte alla som klarar av att gå full tid mot Gordon Ryan.

devhonte-johnson

Ett annat namn som är värt att nämna är Eduardo Telles, som hade en uttalad strategi att vinna EBI 8 genom att försvara sig. Hur galet låter inte det? Brasilianaren var inte långt ifrån att lyckas då han med en unik stil besegrade Matt Secor i sin första match. På övertid såklart. Mot finalisten Kyle Griffin tog det däremot stopp i andra rundan men tro det eller ej så var det roligt att se Telles visa att försvar också kan vara underhållande, även fast man bara kan gå så långt med att endast vara defensiv.

Trots ännu en imponerande vinst var det fler namn än Gordon Ryans som diskuterades efter EBI 8, vilket känns väldigt lovande för både organisationens och Sub Only-rörelsens framtid. Nu börjar ett tävlingsfält på allvar byggas upp och med UFC Fight Pass i ryggen finns inga gränser för hur långt Eddie Bravo kan gå med detta oerhört intressanta och spännande format.

Nu börjar väntan till EBI 9 den sjätte november där lätt tungviktarna med Keenan Cornelius i spetsen fortsätter driva vår ständigt växande sport framåt.