rebelz.se

Svenska Submission Wrestling Ligan startar nästa år

Från och med nästa år kommer Sverige följa i den amerikanska Jiu Jitsu scenens fotspår och anordna en grapplingliga med underhållningsvärde som främsta fokus. 

Svenska Submission Wrestling Ligan kommer påminna om SGL (Svenska Grappling Ligan) på vissa sätt men är mångt och mycket en helt ny tävlingsform inom svensk grappling. Inom de olika erfarenhetsklasserna (nybörjare, fortsättare och avancerad) skiljer sig matchtider och till viss del regler, främst i form av otillåtna tekniker som exempelvis heel hooks för nybörjare, åt. Mer om det kan ni läsa på Svenska SW-förbundets hemsida som anordnar Submission Wrestling Ligan.

SSWF

Det kanske mest spännande med nästa års nya tävling är att man använder sig av EBI-övertider, det vill säga de revolutionerande övertidsronderna som införts i många av de största amerikanska grapplinggalorna, uppfunna av 10:th Planets grundare Eddie Bravo. De innebär kortfattat att båda tävlande vid ett oavgjort resultat får turas om med att börja i en fördelaktig position (i så kallad ”spider web” eller på ryggen) och därefter koras en vinnare utifrån snabbast submission eller snabbast ”escape time.”

Pengar står på spel i de avancerade viktklasserna då alla vinnare belönas med 5000 kronor vilket omedelbart gör Submission Wrestling Ligan till en av Sveriges mest prestigefulla tävlingar. Läs mer om upplägget, reglerna och övertiderna här. Medan tävlingen till viss del likt SGL är till för att erbjuda svenska grapplers med olika erfarenhetsgrader chansen till tävlingsvana ligger stor fokus även på underhållning – samtliga finaler kommer nämligen ha en inramning som påminner mer om en professionell gala snarare än en ”vanlig” tävling.

Det kommer vara sju tävlingstillfällen på olika platser runtom Sverige 2017:

  • 25 Feb – SSWL 1 – Norrköping
  • 25 Mar – SSWL 2 – Malmö
  • 22 Apr – SSWL 3 – Gävle
  • 2 Sep – SSWL 4 – Norrköping
  • 7 Okt – SSWL 5 – Gävle
  • 4 Nov – SSWL 6 – Malmö
  • 25 Nov – FINAL – Gävle

Vem vill vinna 5000 kronor nästa år?