rebelz.se

Grapplingbloggens nyårskrönika

2016 har varit ett händelserikt år vad gäller det mesta och likaså svensk grappling. Grapplingbloggen listar de största, bästa och mest inflytelserika händelserna det gångna året har producerat! 

Om ett par timmar är 2016 över och vi ger oss in i ett nytt år som för svenska grapplers ser ut bestå av 12 väldigt spännande månader. Förändringar tar tid heter det men med tanke på allt det som hänt vår älskade sport under det senaste året känns det som att Brasiliansk Jiu Jitsu i Sverige väldigt snabbt håller på att bli något helt annan än vad vi är vana vid. I den här nyårskrönikan listar vi de största förändringarna, initiativen och händelserna som fört svensk grappling framåt 2016!

13267855_583314845169565_7280846275427951252_n

Smoothcomp

Smoothcomp.com har inte bara etablerat sig internationellt utan har genom sin plattform gjort det så mycket enklare för grapplers att anmäla sig till tävlingar samt hålla koll på detaljer som tider, matchnummer och brackets. Man har samlat nästintill alla svenska tävlingar på en plats och förvandlat anmälningsprocessen från rörig och förvirrande till oerhört simpel.

Prispengar

ADCC Swedish Open och Submit har satt en ny standard för svensk grappling. Visst, ännu finns inga större möjligheter att försörja sig på sporten förutom för ett fåtal dedikerade, men nuförtiden kan man i alla fall kamma hem relativt stora summor pengar om man presterar på någon av dessa tävlingar. Från och med nästa år kommer även Svenska Submission Wrestling Ligan erbjuda prispengar till sina tävlande.

14641924_648652978635751_6087424819747902448_n

Supermatcher

På tal om Submit – det här har varit supermatchernas år inom Jiu Jitsu, med allt från Mackenzie Dern mot Rossie Snow till Felipe Pena mot Gordon Ryan. Fenomenet har även nått svensk mark då Ralf Carneborn och Fernando Gonzalez gjorde upp i vad som skulle bli höjdpunkten på höstens Submit 2. Även fast den matchen inte levde upp till förväntningarna har det banat väg för ett 2017 fullt av spännande möten, inte minst mellan Erdem Erdal och Cemil Karahan

Nordic Friends Open

Sist men inte minst fick vi i våras chansen att tävla i Sveriges nationalarena när Smoothcomp tillsammans med Nacka Dojo anordnade den största Nordic Open någonsin i mitten av Fitnessgalan i Friends Arena. Vilken upplevelse det var! Att få kliva ut på mattan på samma plats som Zlatan Ibrahimovic cykelsparkade in ett av fotbollshistoriens snyggaste mål under invigningsmatchen mot England den 14:e november 2012 var en sann ära. Det fick en verkligen att känna sig som en stjärna.

13151431_574385422729174_7247095063973060281_n

Jag vill passa på att tacka alla som på ett eller annat sätt varit i kontakt med Grapplingbloggen under året. Jag vet att jag gjort bort mig ett par gånger, jag tar er kritik på allra största allvar och försöker använda alla snedsteg för att bli bättre. Jag vill tacka för allt stöd och beröm, det värmer oerhört och får mig att vilja fortsätta driva Grapplingbloggen framåt. Mot ännu ett år fullt av utmaningar, erfarenheter och äventyr. Gott nytt år!

Foto: Von G Photography