rebelz.se

Veckans profil: Karl Pegers

Veckans profil: Karl Pegers

Veckans profil är inte ens myndig men är redan en av Sveriges främsta grapplers – Karl Pegers följde upp ett silver i förra årets SM i SW med att vinna samtliga fem matcher i helgens första deltävling av SSWL.

Blott 17 år gammal kan Karl Pegers redan stoltsera med ett par imponerande bragder inom Brasiliansk Jiu Jitsu, både som ungdom och vuxen. På senare tid har han även dykt upp på SW-tävlingar och har verkligen skakat om bland Sveriges elit inom grappling – efter att ha submittat sin väg till final i förra årets SM i SW vann Örebroaren fem av fem matcher i gårdagens debutdeltävling av Svenska Submission Wrestling Ligan.

Grapplingbloggen frågade Karl om hur hans resa inom kampsporten började och vad som ledde den unge talangen till just BJJ:

Jag började träna kampsport som liten när jag var cirka sju år. Det var väl inte något självklart alternativ men det fick bli så när man är den lilla tjocka killen med noll bollkontroll och inte så intresserad av att träna alls men mina föräldrar fick mig att fortsätta. Jag hoppade runt mellan några olika sporter men hamnade tillslut med BJJ för fyra år sedan. Där fastnade jag och började träna under Christian Dellevåg. Med han och resten av teamet har jag jobbat dit jag är idag i grappling, och det är definitivt inte slutet.

Målen är som de bör högt satta för året, då Frontlines unge svensk har siktet inställt på både nationella och internationella medaljer:

Jag vill utvecklas så mycket jag kan inom BJJ och prestera inte minst på den svenska scenen utan också utomlands. Jag ska tävla på IBJJF Rome Open och förhoppningsvis VM om jag kan få ihop tillräckligt med pengar till resan. Målet är att vinna både Rome Open och eventuellt VM.

Som motståndare till Karl är det självklart mycket man behöver vara beredd på, men en sak i synnerhet – 17-åringens livsfarliga trianglar. Han får de från alla håll och kanter, släpper aldrig taget om han väl fått benen kring nacken och är dödligt snabb med att hitta rätt vinkel. Vad är nyckeln till en bra triangel enligt en av Sveriges största unga talanger?

Det viktigaste när jag sätter upp triangeln är att hitta rätt vinkel och få ner höften mot mattan. För att sedan avsluta den gäller det att ha en konstant press och aldrig sluta driva och justera vinkeln. Har man tagit sig dit ska det mycket till för att man inte ska få avslutet och framför allt ha en cool mindset, ta det lugnt och stressa inte.

Tack för tiden Karl och lycka till med vårens uppkommande tävlingar!

Foto: Von G Photography