rebelz.se

Veckans profil: Elina Moestam

Veckans profil: Elina Moestam

Elina Moestam har samlat på sig medalj efter medalj på senare tid och imponerat stort i tävlingar både nationellt och internationellt. Efter att ha graderats till lilabälte förra veckan tittar vi närmare på ett av de stora svenska stjärnskotten som även är veckans profil!

Alla de medaljer vann Elina Moestam förra året, och i förra veckan tog hon klivet upp till lilabälte.

Personligen har jag alltid gjort en poäng av att åtminstone försöka se när Elina går match på diverse tävlingar, jag har alltid diggat hennes stil så att säga. Medan hon alltid varit duktig och ett hot mot vilken motståndare som helst hände något kring början av förra året, Elina började allt oftare figurera högst upp på pallar både i Sverige, Europa och världen runt. Ännu en svenska började på allvar utmärka sig som en av eliten inom sin bälteskategori.

Yoga och Brasiliansk Jiu Jitsu gifter sig oerhört bra, något som Elina kan vittna om. Efter en hårdsatsning inom just Yoga tog hon klivet över till kampsporten och hittade så småningom en ny passion i grappling:

Jag började med yoga när jag var 15 år och det var större delen av mitt liv under lång tid. Jag gick utbildningar, undervisade yogaklasser och spenderade timmar om dagen på yogamattan. När jag var 21 hade jag befunnit mig i lite för många situationer där jag önskat att jag varit tuffare i kroppen och säkrare, så jag hittade MMA-klubben Klubb Kampo som hade träningar tre gånger i veckan i en gympasal i Skogås, precis bredvid där jag bodde. Där tränade Martin Gottenborg ett gäng killar, de flesta i storlek betydligt större än mig. De tog emot mig så bra och var så glada att jag kom dit! De fick mig verkligen att känna mig välkommen, mosade på mig lagom och lärde mig så mycket saker.
Vi fick så småningom också Micke Österlund som instruktör som var ett lilabälte i BJJ och som tog grapplingen vidare. Jag tävlade på en Grapplingliga och förstod att det var just brottningen jag tyckte var roligast. När Nacka Dojo sökte en receptionist fick jag det jobbet och började träna BJJ där 2014. Jag tränade hårt och började tävla och fick ett grymt stöd av mina tränare och kunde drilla med Linda Lindström och Maxine Thylin som gett mig så mycket! Inför VM 2016 bytte jag klubb till Prana.
Hon har alltså tränat på ett par olika klubbar men huserar nu hos Prana Jiu Jitsu, en av Sveriges och Europas främsta BJJ-klubbar. Bytet från Nacka Dojo innebar bland annat mer träning för Elina, fler kvinnliga träningskamrater och en guldgruva av kunskap att tillgå bland både huvudtränaren och grundaren Kenta Hammarström samt alla stjärnor som tränar i Stockholmsklubben:
Bytet till Prana har inneburit att jag kan träna mer. Det finns fler tjejer på mattan, många grymma killar i storlek mindre (och större såklart), duktiga ungdomar i bra storlek för mig. Jag kan träna fler pass utan att min kropp tar lika mycket stryk. Kenta har hjälpt mig massor och teknikerna vi tränar är det vi gör på tävling. Jag får hjälp från våra stjärnor på klubben som råder mig hur jag ska kunna använda min rörlighet för att bli bättre och vilka tekniker som passar mig. Det är lite för många riktigt bra personer för att ens kunna rada upp, men att få träna med alla på Prana gör att jag blir bättre snabbt. Det är väldigt kul och motiverande att träna på en klubb där de allra flesta på mattan tävlar på mästerskapstävlingar och Kenta anpassar träningsupplägget efter tävlingarna.
Framöver väntar som vanligt en hel del tävlingar för Elina, inte minst debuten i BJJ-SM efter sommaren:
Jag kommer tävla på World Pro i Abu Dhabi och på VM i Los Angeles innan sommaren. Sedan ska jag få in så många tävlingar jag kan som Grand Slam i London, Nordic Open i Nacka, Submit i Rinkeby. Jag hoppas kunna åka på ADCC-tävlingen i Polen och göra fler NOGI-tävlingar. Och jag ser fram emot att få vara med på BJJ-SM efter sommaren!
Tack för att du tog dig tid Elina och lycka till med årets alla tävlingar. Och stort grattis till nya bältet också!
Foto: Von G Photography, Kenta Hammarström, IBJJF