rebelz.se

Veckans profil: Omid ”Ironfist” Azad

Veckans profil: Omid ”Ironfist” Azad

Omid Azad är en av de viktigaste personerna som driver svensk BJJ framåt och var vänlig nog att berätta mer om sig själv i Veckans Profil! Lär er mer om rättskämpen, grapplern, legenden, huvuddomaren, tränaren, ledaren, pappan, vännen, förebilden och eldsjälen som är Omid ”Ironfist” Azad här!

För er som inte vet vem Omid Azad är, om det nu finns några sådana, är han den stiliga mannen med klanderlös frisyr som alltsomoftast springer runt på landets största tävlingar med en röd ”Huvuddomare”-tröja på sig.

Omid är själv ett svartbälte i BJJ och har både vunnit SM i SW  (och placerat ett antal gånger) samt tagit silver på SM i BJJ. Nuförtiden syns han alltmer sällan på tävlingsmattan i form av tävlande men figurerar ändå i centrum för svensk BJJ, i form av domare, SBJJF-representant och huvuddomare. Omid berättar mer om hur han började med kampsport och vad hans uppdrag inom Svenska BJJ-förbundet innebär:

Jag fastnade för kampsport tidigt 90-tal när nynazister härjade i stan. Vi hade precis fått uppehållstillstånd och mamma och pappa ville väl att jag och mina syskon skulle känna oss trygga på väg hem. Kungfu Tao vart det i några år. Sedan hoppade jag runt mellan massa olika idorttsformer och kampsporter till 2003 när jag hittade SBJJA. Sedan vart det en sväng hos Kenta, Wasa. Har sedan -05 varit på Hilti Årstaberg. På Hilti har jag funnit mer än en idrott, en idrott som jag älskar, jag har hittat ett andra hem där jag kan ge och ta.

Sedan två år sitter jag med i Svenska BJJ-Förbundets styrelse (SBJJF). Vi jobbar mycket i det fördolda och många utövare känner knappt till oss. Vi jobbar alla på idéel basis och gör enligt mig stor skillnad för att ta fram en sund och hållbar idrott där de som vill satsa på elitkarriär får möjlighet men också så att BJJ blir en idrott för alla och inte bara för de som satsar. Ett exempel är att sedan ett år tillbaka så har jag på uppdrag av SBJJF skapat domarkomittén som bemannar alla tävlingar med en huvuddomare som är där på uppdrag av SBJJF. Vi för en dialog med arrangörer om vad som behöver förbättras och de allra flesta arrangörer är måna om ett gott samarbete med huvuddomarens förslag på förbättringar och förbundets krav och tankar kring arrangemang av tävling. Vi bjuder även in Oliver Geddes två gånger per år för att hålla regelseminarier i Sverige för att höja kunskapen.

Borta är de tider då domare kunde stå och prata i telefon (!) samtidigt som de dömde en match, numera är vi tävlande vana vid professionellt uppförande och att kompetenta domare ansvarar för våra matcher. Detta kan man tacka SBJJF och organets domarkommitté för, som består av Omid själv samt Ralf Carneborn och Arash Javanbakht. 

Intresset för att använda sig av kommittén växer och en vacker dag hoppas Omid att samtliga svenska tävlingar kommer ta del av SBJJF:s kostnadsfria tjänster:

Idag vänder sig fler arrangörer till domarkomittén så att vi får tillsätta domarna för flera tävlingar. En del andra arrangörer rådfrågar oss när de väljer ut sina domare. Vi (domarkomittén) för även ett aktivt arbete för att ta fram nya domare så att det inte längre ska vara en sluten herrklubb utan en stor domarkår där de som inte sköter sig trots tillsättning och dialog med domarkomittén kan bytas ut mot de som vill bli bättre och göra ett gott arbete. I framtiden skulle jag vilja att alla arrangörer vänder sig till oss vid val av domare. För bara några år sedan kunde många se domare som pratade i telefon eller coachade på annan matta samtidigt som de var domare mitt under en match. Sånt tillhör numera historia. Detta tack vare SBJJF och domarkomitténs arbete med en extern huvuddomare som inte behöver hålla sig god med arrangörer utan är anställd av förbundet och finns på varje tävling som förbundets förlängda arm.

Numera vill alla BJJ-tävlingar ha sanktion för att arrangera tävling. De får därmed låna tävlingsmaterial från SBJJF helt gratis. Smootchomp och en huvuddomare ingår i sanktionen helt gratis vilket höjer tävlingar till ny nivå. Förbundet vill vidare jobba med att utbilda föreningar i både tränarna, HLR och första hjälpen och hur vi skapar en god och gynnsam BJJ-kultur för den yngre generationen.

Omid har själv tillhört Sveriges bästa på mattan och vet vilka sorts uppoffringar som krävs för att nå toppen av en sport som Brasiliansk Jiu Jitsu, i synnerhet när den ständigt växer i snabb takt. Han vill hjälpa våra unga svenska förmågor att satsa helhjärtat på sporten de älskar och göra det enklare för dem att nå sin potential på mattan, utan att tvingas jobba extra vid sidan av all träning och tävling. Omid vill göra svensk BJJ till en professionell idrott med andra ord.

Med BJJ-landslaget, SBJJF och domarkommittén är man på god väg, även fast man självklart fortfarande har en bit kvar att vandra på vägen mot målet. En sak är säker och det är att sporten inte skulle vara där den är idag utan Omid Azad. 

Nippon är med och sponsrar landslaget. Så numera får de som har en plats i landslaget flerdubbelt mer än när jag var en del av landslaget. Dock är det fortfarande för lite för att det ska gå ihop. Så jag skulle vilja på något sätt att vi skapar system där elitsatsande unga lättare kan fokusera på sin satsning och inte oroa sig att jobba extra på exempelvis krogen eller på ålderdomshem för att kunna betala hyran och alla tävlingar man behöver åka till. Jag skulle även vilja se att många av svenska BJJ-förbundets domare dömde regelbundet på IBJJF-tävlingar. Att alla föreningar skulle ha domarrepresentanter på tävlingar är också ett viktigt mål som jag och kommittén (Arash Javanbakht och Ralf Carneborn) jobbat med.

Idag har SBJJF både Instagram och är aktiva på Facebook, jag erkänner dock att skulle kunna bli klart bättre på sociala medier så vi kan nå de yngre och våra medlemmar bättre. Vi jobbar på det! Allt större och bättre tävlingar arrangeras i Sverige. Som både motionärer och elitsatsande kan pröva och få erfarenhet på. Utan SBJJF skulle detta inte vara möjligt.

Tack för att du villa vara med Omid och tack för allt du gör för svensk BJJ! Utöver det vill jag personligen tacka för allt du lärt mig, vad du betytt för min utveckling och alla skratt du gett mig på mattan och utanför. Du är guld värd min vän, osss!