rebelz.se

Fem frågor till Arnela Hadzisulejmanovic

Arnela Hadzisulejmanovic tog bronsmedaljer på Fila Grappling VM 2010 i den öppna viktklassen damer NoGi och i -60kg damer Gi.

Kan du berätta om dina matcher?
Min första match gick mot Tara LaRosa (www.youtube.com/watch?v=qh3iBATIJgg). Henne har jag nämnt ofta på min Fightplayblogg. Jag var helt enkelt rädd för henne och av alla tjejer så får jag möta henne i min första match i -60kg NoGi. Efter 4 minuter packade hon ihop mig och jag fick klappa på choke. Samtidigt så kände jag någon sorts lättnad för jag kände att det inte var så farligt. Men ledsen var jag, förlust är förlust. Sen fick jag vänta flera timmar innan öppna klassen i NoGi skulle börja. Då var jag både trött, hungrig och lite förkyld, men desperat efter fler matcher eller rättare sagt vinster. Jag valde att ställa upp fast klockan var runt 22 på kvällen när vi började. I öppna NoGi-klassen vann jag två matcher på submission och mellan de två matcherna fick jag möta Sheila Bird från Kanada . Hon har vunnit Fila VM några gånger och i helgen samlade hon på sig ytterligare 3st guldmedaljer. Hon hade lite svårt att passera min guard men när hon väl lyckades strax innan fyra minuter hade gått så var det kört. Superstark i sideposition och därifrån jobbar hon bestämt efter kimura.


Vi skulle börja tävla vid 15-tiden på söndagen, men det tog över 4 timmar innan jag körde min första match i –60kg Gi. Och gissa mot vem? Yes, mot Sheila igen. Alla tjejerna var grymt duktiga där, de bästa i sitt land, men det hade varit skönt att möta någon från Ukraina eller Polen i min första match. Så när Christian Sandberg berättade för mig att jag kommer möta Sheila i första matchen så tappade jag lusten. Efter en stund bestämde jag mig att jag måste kriga, men jag kunde inte få ro på mina oroliga tankar. Jag förlorar matchen efter 3 minuter och 17 sekunder. Hon samlade 10 poäng och då ses det som tekniskt överlägsenhet. Det kändes tungt och i återkval skulle jag möta Tara LaRosa för andra gången. Men då skällde jag ut mig mig själv och sa, för fan Arnela – fixar du inte ditt valpiga psyke nu så kan du lika gärna lägga av med dina drömmar om att bli bäst. Så jag taggade till mig, jobbade mentalt så när jag steg på mattan fick jag den perfekta känslan, perfect flow. Jag var så överlycklig att jag skulle fightas mot henne. Den här gången kände jag inte rädsla. Kände bara att det kommer bi kul att se hur jag kan ta henne. Jag såg fram emot att köra mitt ”omoplata-svep” vilket jag lyckades göra och jag passerade hennes guard.  Omoplata var min överraskning, mitt game och där är jag stark. Jag lyckades även få hennes rygg och aldrig har jag varit så lycklig att ta i någons krage som när jag gick in för att göra banana choke på henne. Vackra dräkt, vacker BJJ teknik =). Men hon skulle aldrig klappa där, hon fick min rygg och för några sekunder trodde jag att det skulle vara över.  Hon drog ut mig på choke i förra matchen.


LaRosa chokar ut sin motståndare, den här choken har jag både  klappat  på och lyckats komma ur.

Men den här gången var jag extra försiktig så hon fick inte in den andra foten mellan mina knän och så var jag sjukt mycket taggad att skaka av henne. När det var 1 minut och 15 sekunder kvar skriker Christian att jag ska håll ut. Det kändes som evighet att hålla någon så stark som hon under kontroll. Sista 5 sekunderna hörde jag publiken räkna ned på kroatiska, engelska och spanska. Jag kunde se på skärmen då och då… och så hör jag domaren blåsa i visselpipan. Yes! Jag ville börja gråta men lät bli =). Jag fick bronsmedalj och slog ut Tara LaRosa, bättre avslutning på tävlingen kunde jag inte önska mig. Matchen kommer snart på Youtube så kan ni kolla.


Prisutdelning med Arnela på 3:e plats.

Vem coachade dig under matcherna?
Alla i laget till och från. Christian gjorde suveränt jobb som coach fast han hade egna matcher att tänka på. Tack till Christian och till Eddy som också uppförde sig som extra pappa =). Mats Nilsson, min gamla klubbkollega från Kaisho i Helsingborg, var med mig direkt när de ropade upp mitt namn och Sheilas. Inför den matchen hade jag alla i landslaget bakom mig och jag behövde det verkligen. Tack!

Hur var stämning i landslaget under tävlingen?
Sjukt roligt! Betoning på sjukt =). Alla stötte varandra hela tiden, oerhört viktigt . Jag vill framföra extra tack till Anny Hammarsten som hjälpte mig att basta i två timmar så jag skulle klara av vikten. Hon kom in med kallvatten var 5:e minut och peppade mig var 10:e minut. Jag tror aldrig jag skulle vara så lycklig att se henne som jag gjorde då när hon öppnade dörren till bastun.

Hur upplevde du arrangemanget som hel het?
Jag var på Fila VM i Schweiz 2008 och där var det mycket som var proffsigt. Stora skärmar där man kunde se pågående matcher och vad fighters hette och land. Stor utrymme. Medan i år så kändes det som att man kom till en lokal tävling i Krakow och inte ett VM. Liten idrottshall och kraftiga förseningar. Vi lämnade hallen både lördag och söndag vid midnatt. Men öppningsceremonin var proffsig.

Hur känns det nu inför Pan Jiu-Jitsu Championship när du har Fila VM i bagaget?
Jag gick 5st matcher mot några av världens bästa tjejer. Jag fick storstryk, förlorade med marginal men jag vann också. Den här mixen gör att jag kommer känna sån trygghet att tävla på Pan AMS. Jag känner mitt game bättre och jag har större självförtroende att kunna klara av mycket oväntade saker i en fight. Jag känner ingen rädsla länge. Men jag kommer fortfarande vara 100% fokuserad och aldrig underskatta någon!