rebelz.se

Veckans Profil: Marlon Tajik

Veckans Profil: Marlon Tajik

I veckan tog Marlon Tajik guld i Abu Dhabi World Youth Jiu Jitsu Championship, en stor bedrift för den unge talangen från Prana Jiu Jitsu i Stockholm. Läs mer om hur en av Sveriges mest lovande ungdomar fick upp ögonen för sporten, hur träningen på en av Europas bästa klubbar är och vart målen inom sporten är satta i Veckans Profil! 

Marlon Tajik är lillkillen som sågs på podiet på tävlingar landet över som börjar bli stor nu – i veckan upplevde 13-åringen (fyller 14 nästa månad) en av sina största vinster hittills då han kammade hem guld i den prestigefulla tävlingen Abu Dhabi World Pro som Juvenile. Vinsten gör Marlon till en av världens bästa i sin åldersgrupp och kategori.

Veckans Profil berättar vad som fick honom att börja med sporten och hur flytten från Nacka Dojo till Prana Jiu Jitsu, samt träningen med grapplers som Max Lindblad, Emad Omran, Cemil Karahan, Patricia Kazimierczak, Elina Moestam med flera, påverkat hans färdigheter och förutsättningar:

När jag var sju började på traditionell Jiu Jitsu genom att min vän gick på det.
Sedan så hade jag en tränare som heter Johan Sjöholm som brukade hålla Sport Jiu Jitsu pass inför tävlig på onsdagar. Han behövde en gång hjälp till en av sina elever för att förbereda sig in för en tävling och frågade om jag ville hjälpa. Jag tackade ja och började sparras med honom på onsdagar. Efter några veckor så började jag  verkligen att tycka om att träna inför tävlingar och att sparras så jag ville själv tävla. Jag började tävla och åka runt hela Sverige. När jag blev tio år så tog jag ett svårt beslut och bytte klubb till Nacka Dojo eftersom jag ville satta på sporten och jag hade hört att dem var en av dem bästa klubbarna inom Sport Jiu Jitsu. När jag blev elva fick jag höra av mina vänner att det var bra att kombinera Sport Jiu Jitsu med BJJ så jag tog deras råd och började på BJJ. Jag började tävla smått och började gilla sporten mer och mer. Efter ett tag så beslutade jag mig att sluta med Sport Jiu Jitsu och bara satsa på BJJ. Sen dess har jag varit aktivt tävlande nationellt och flera internationella tävlingar i BJJ och grappling.

Att byta klubb från Nacka Dojo var ett svårt beslut med tanke på alla mina kompisar där och mina coacher med det var ett beslut jag var villig att ta för att jag vill verkilgen utvecklas mer i min Jiu Jitsu.
Att träna med några av Europas främsta fighters är ett av de bästa sätten för mig att utvecklas inom BJJ och att träna med min coach Kenta Hammarström har hjälpt mig att utvecklas otroligt mycket.

Relationen med pappa Mike Tajik, själv ett lilabälte och väldigt aktiv inom sporten, är stark men hur är det egentligen att träna med pappa varje dag? Och sist men inte minst – vad har Marlon, en av Sveriges främsta unga talanger, för målsättningar inom Jiu Jitsu:

Att min pappa också tränar och tävlar är fantastiskt. Vi pratar varje dag om Jiu Jitsu och brukar drilla hemma. Han är den viktigaste personen bakom min Jiu Jitsu, utan han skulle inget vara möjligt.
 
Min största vinst var nu i veckan när jag vann Abu Dhabi World Jiu-Jitsu Youth Championship.
Mitt mål är att vinna VM i BJJ som svartbälte och jag hoppas ta ett till guld nästa år. 


Tack för att du tog dig tid att vara med Marlon, även fast du fortfarande är kvar i Förenade Arabemiraten. Och stort grattis till Guldet!