rebelz.se

Finnish Open BJJ 2017 – Sköna finnar, framgångsrika svenskar och en 17-årig stjärna

Finnish Open BJJ 2017 – Sköna finnar, framgångsrika svenskar och en 17-årig stjärna

Finnish Open BJJ är nog min favorit bland alla de tävlingar man ställer upp i under året. Läs mer om årets upplaga, de sköna domarna, den coola announcern, framgångsrika svenskar och en 17-årig stjärna som skrev historia i Helsingfors!

Det var en framgångsrik helg för svenskarna som tog sig över gränsen till Finland för att tävla i en av årets bäst organiserade, roligaste och största tävlingar på europeisk mark. Finnish Open BJJ delar inte bara ut 100,000-tals kronor i prispengar till vinnarna av samtliga viktklasser och Absoluten, finnarna har på det en väldigt skön stil. Man blir trevligt mottagen, väl omhändertagen och domarna är inte lika kinkiga som på vissa andra tävlingar (*host*, IBJJF, *host*). Har bältet gått upp efter din match? Inga problem, häng det runt halsen bara så höjer vi vinnarens hand så ni kan gå av mattan och nästa match kan börja. Jaha, du förlorade? Sitt och andas ut bredvid mattan en stund, ingen anledning att stressa bort tävlande från tävlingsområdet när det finns gott om plats att vistas på.

För att inte nämna det smidiga systemet med matchnummer. I Finland behövs inga mattfunktionärer, man håller bara koll på sitt matchnummer och när det kommer upp på TV:n som står vid invägningen tilldelas man första bästa lediga matta och går helt enkelt dit för att påbörja sin match. Sen var det ett häftigt inslag med en announcer som ropade ut vinnare, kommande matcher och annat intressant. En riktigt grym tävling med andra ord.

Men, tillbaka till svenskarna. Emad Omran tog guld för fjärde året i rad, tjejerna från Prana levererade (Patricia Kazimierczak tog silver och Karin Wahlberg tog guld) men det var en 17-åring som för övrigt blev den yngsta någonsin att vinna de drygt 8,000 kronorna i prispengar som stal showen. Robin Bohlin gick fyra matcher i -64 och avslutade tre motståndare, vägrade klappa till ett fotlås i semifinalen och funderade senast jag pratade med honom fortfarande på om han skulle kunna ställa upp i öppna viktklassen. Glad var han i alla fall. Den här killen kommer inte bara bli något stort, han är det redan. Läs mer om Robin här!

Hyvä!

På grund av att jag själv åkte hem på lördagen skriver jag inte om dagens (söndag) händelser i Helsingfors. Det är även mycket möjligt att jag missat ett par svenskar som presterat, vilket är beklagligt. Dessa var de jag såg på plats och därför valde jag att skriva om just dem. Tack för visat intresse!

Tack till Voikukkajj (@voikukkajj) för de fina bilderna!