rebelz.se

Inför BJJ SM 2010: Maxine Thylin


Maxine Thylin tävlar för Nacka Dojo och har lila bälte i BJJ.

Vilken klass kommer du ställa upp i på SM?
Jag kommer att ställa upp i lila, brun och svart -64kg klassen! Damklassen alltså.

Hur skiljer sig förberedelserna inför en BJJ tävling jämfört med en SW tävling för dig?
Jag har faktiskt tävlat mest i BJJ, jag har bara kört tre SW tävlingar varav två var SM så för mig har skillnaden varit att jag försökt att köra mer SW när jag ska tävla i det. Plus att det är lite mer nervöst för mig att köra SW. Jag brukar inte vara sådär super nervös men jag har känt mig lite extra nervig inför SW tävlingar, detta till viss del på grund av viktklasserna i SW. I BJJ kör jag ju i -64kg klassen och har aldrig haft något problem med vikten så jag brukar istället se till att när jag tävlar i BJJ så äter jag lite extra veckan innan men när jag kör i SW så måste jag se till att hålla min vikt eventuellt gå ner ett kilo och för många som är vana att alltid tänka på vikten så är nog ett kilo inte så mycket men om man är van att alltid äta upp sig inför tävling så blir det nervigt och mer att tänka på när man helt plötsligt ska gå ner. Men förutom det så är nog förberedelserna rätt så lika, jag har tävlat aktivt i ett par år nu och man börjar få lite tävlingsvana vilket har jag gjort att jag framför allt känner mig mentalt förberedd när jag ska tävla och det hjälper mig oavsett vilken sport det är jag ska tävla i. På min klubb Nacka Dojo så har jag inte bara grym fysisk träning utan jag har fått lära mig att köra mental träning också vilket för mig har varit väldigt viktigt i mina förberedelser inför tävling. Den enda skillnaden i det mentala mellan SW och BJJ är nog att jag har högre förväntningar oftast när det kommer till BJJ.

Vad tycker du om att vit- och blåbältes klasserna samt lila-, brun- och svartbältes klasserna har slagits ihop?
Jag tycker att det är helt underbart! Det är klart att det finns en möjlighet att man kanske kommer få se vissa matcher som är missmatchade men det kan man se även inom en bältesklass, jag tror verkligen att det i längden är något väldigt positivt. Om man vill vara den bästa så måste man också få köra mot den bästa. Jag ser fram emot grymma matcher och det känns riktigt kul att få gå in och köra mot högre graderade, för mig känns det som en lite större utmaning och det ser jag fram emot. Dessutom tror jag det kan vara nyttigt, det är så många som hänger upp sig på vilken färg man har på bältet, och det är ju klart ett svart bälte innebär ju en hel del men i grund och botten är ju det samma tekniker, samma game och samma tävlingsnerver som krävs. Dessutom är det ju kul att få gå in och köra mot sina förebilder, det ger en extra motivation! Jag tror att ingen har något att förlora på SM, de högre bältesklasserna får fler motståndare och de lägre bältesklasserna får en häftig möjlighet som man borde ta vara på.

Vad skulle en bra placering betyda för dig?
Det skulle betyda otroligt mycket, men för mig handlar det också mycket om hur jag har kört, inte bara hur jag placerar mig, men det är klart att en SM medalj skulle kännas så sjukt bra!

Vilka förväntningar har du på SM som arrangemang?

Jag har nog rätt så stora förväntningar, jag ser fram emot ett smidigt arrangemang där man till exempel har tydliga tider utsatta, sen är saker som förseningar sånt som man alltid räknar med när man tävlar men har man ett tidsschema där det till exempel står att damklasserna börjar klockan ett då kan jag göra en plan för hur jag ska värma upp, äta etc och även om klassen kommer igång först klockan två så har man nåt att gå efter. Sånt gör en stor skillnad när man tävlar! Jag förväntar mig en entusiastisk publik, tider för klasserna, bra stämning, sköna mattor och opartiska domare. Det borde vara självklart om man ska arrangera en tävling som SM att man får lägga ner lite extra energi tycker jag personligen.