rebelz.se

Strategi i tävlingar.

När jag bestämde mig för att tacka ja till erbjudandet att skriva på grapplingbloggen så var det också med intentionen att skriva i mer ett krönikeformat än ett dagboksformat. Detta för att jag dels personligen inte gillar att läsa om folks dagliga träningspass, repsantal på burpees och exakta matintag (såvida de inte är på något speciellt ställe och tränar med för mig intressanta coacher) och dels för att jag kände att det redan finns en miljon sådana bloggar där ute och samtidigt väldigt få som skrivs ur en tränares/arrangörs synvinkel.

Jag kommer redan nu i mitt tredje inlägg bryta denna linje, men dock bara för att min egen tävlingsupplevelse kan hjälpa till att ge en bättre bild av ämnet jag vill beröra. Men jag ber om ursäkt och lovar att det ska aldrig hända igen…

Det jag vill beröra är vikten av att ha en strategi för att ta itu med sina motståndare. Detta är någonting som väldigt få pratar om och som ännu färre använder sig av. Många tävlanden har iofs en ”gameplan”, men den utgår mest från vad de själva är bra på och vilka positioner de känner sig mest bekväma i. Med strategi menar jag att man analyserar sina motståndare och utifrån det drar upp en plan för att besegra denne. Nedan kommer jag visa på ett exempel hur man ska (och senare inte ska) göra för att framgångsrikt få en strategi att funka:

I helgen ställde jag upp i Swedish open i BJJ. I år hade denna tävling whooping 660 deltagare vilket gjorde den till norra Europas största tävling. Jag skulle tävla i lilabälten -76kg och där var vi denna gång hela 12st anmälda vilket är rätt många för lilabältesklassen.

Jag trodde ärligt talat att jag skulle bli hopbuntad, uppäten och utspottad ur hallen av mina motståndare. Detta dels för att jag inte hade kört någon tävling med dräkt på 3 år och dels för att jag veckan innan varit ordentligt förkyld och avslutade min medicinkur kvällen innan tävlingen.

Med detta i åtanke bestämde jag mig för att köra ett väldigt taktiskt spel där säkerhet fick gå före offensivitet och avslut.

När man hållit på i så många år som jag har så har man oftast lärt känna en del folk och även sett dom tävla många gånger och genom detta fått ett liten uppfattning om deras sätt att köra. Detta kan man utnyttja till sin fördel om man är lite framförsynt. När listan för min division hade kommit upp skyndade jag mig snabbt fram och kollade vilka jag skulle få möta-

Min första motståndare var en dansk jag aldrig hade hört talas om eller sett köra. Detta innebar ett problem då jag inte kunde lägga upp någon strategi utan att ha någon info. Jag hade dock sprungit på en gammal bekant från Danmark som jag visste tillhörde en annan klubb, jag började leta efter honom direkt. När jag väl hittade honom så började jag fråga ut honom om min motståndare och tur som jag hade kunde han ge mig vissa bra insikter. Jag fick bland annat veta att killen hade svart eller brunt bälte i Judo och gillade att kasta folk.

Av egen erfarenhet har jag märkt att grapplingtränande med bakgrunder i kampsporter som fokuserar på kast oftast föredrar att spela från topp positioner då detta blir en naturlig förlängning på deras tidigare spel. Många hade kanske tänkt att det kanske hade varit bäst att hoppa guard direkt om han nu är bra stående, men det tycker jag är en felaktig strategi oftast. Om jag nu hade rätt i mitt antagande att han skulle gilla att spela från topp så måste det ju den bästa strategin vara att försöka vinna kampen stående och då sätta honom i en position där han inte är lika bekväm.

Sagt och gjort, så fort vi skakat hand och domaren startat matchen började jag greppfightas väldigt offensivt och röra mig snabbt ut i vinkel för att få övertaget stående. Några sekunder senare lyckas jag få tag på ett ben och svepte undan hans andra för ett bra kast. Tyvärr kom vi inte mycket längre än så då han landade mycket olyckligt efter kastet och skadade sitt knä. Skönt för mig med en snabb vinst i första matchen men mycket tråkigt att det skulle sluta så olyckligt. Jag hoppas han repar sig snart och att det inte var något allvarligt.

Förvånad efter att ha kommit vidare så kollade jag vem jag skulle få mot mig i min nästa match. Det visade sig att jag skulle möta en mycket rutinerad svensk fighter med många vunna tävlingar bakom sig och en plats i SW landslaget. Fy fan vad nervös jag blev.

Dock så tillhör denna fighter en av mina favoriter att titta på och jag brukar alltid se till att kolla hans matcher så fort jag är på plats på tävlingar han kör samt att jag kollat genom Youtube ett par gånger för att hitta klipp med honom in action. Nej, inte intresserad på ett perverst stalker-vis, bara professionellt intresserad i egenskap av coach och grapplingnörd…

Mitt intryck av hans sätt att fightas var att han är mycket vass från guard men annars ganska smal i sin repertoar stående och på topp. Menar inget illa med detta givetvis, bara att han är duktig på att ta fighten till de positioner han är bekväm i och därifrån göra ett fruktansvärt bra jobb. Jag visste också att han oftast är väldigt bra fysiskt förberedd, vilket är raka motsatsen till mig.

Så med detta i huvudet började jag lägga upp en strategi för hur jag skulle vinna över honom. Idén var att igen ta 2 poäng genom kast och sedan försöka få upp oss stående för att undvika hans guard, därefter tänkte jag hoppa guard och sedan jobba metodiskt/långsamt/fegt därifrån och vinna på de första poängen.

Det hela gick exakt efter planen och jag höll stenhårt på min strategi. Efteråt var jag väldigt nöjd för att uttrycka det milt. Det enda negativa man kan säga är väl att när jag hoppade guard så gjorde jag det så våldsamt så jag slammade mig själv och höll på att slockna p.g.a det… Smart.

Nu var det dags att förbereda mig för finalen. Jag var helt förstörd av trötthet och som sagt rätt nöjd med min insats. Detta gjorde att jag gav fan i att titta på matchen efter där det avgjordes vem jag skulle möta. Det var mitt första misstag.

Fick iaf 20 minuter eller mer på mig att återhämta mig inför finalen och kände mig laddad. Killen jag mötte var för mig helt okänd och jag hade inte sett någon av hans matcher eller frågat någon av de andra killarna han mött om råd. Inte så smart då då det fanns tre grabbar till som kunde gett mig lite tips om jag bara tänkt på det. Så nu fick jag gå över till en gammal hederlig gameplan där jag skulle köra på mina favoritpositioner och försöka diktera vart matchen skulle utspelas utifrån min personliga preferens.

I början gick det ganska bra och jag hamnade efter ett tag i en av mina favoritpositioner för att passera guard. Men vid det här laget var jag redan skittrött och klantade till det. Jag glömde bort min plan och gjorde en lågprocentig passering, min motståndare var med på noterna och kontrade mig snabbt. Mitt andra misstag och nu låg jag under med 2-0. Efter detta gick det bara utför, lyckades aldrig få tillbaka initiativet och fick hela tiden försvara mot min motståndares attacker.

Matchen slutar 4-0 tror jag och jag är inte nöjd med min insats.

Försöker absolut inte skylla ifrån mig förlusten på någt sätt, även om jag hade gjort allt jag missade att göra hade min motståndare mycket väl kunnat vinna matchen. Han var stark, snabb, teknisk och jävlig bra på att behålla initiativet, så hatten av till honom. Efteråt visade det sig även att han var en väldigt schysst person också vilket gjorde att det sved lite mindre.

Däremot så klantade jag mig ur en strategisk synvinkel genom att först inte skaffa mig någon info (genom att titta på hans matcher eller på att prata med hans tidigare motståndare) och sedan genom att avvika från min egen gameplan. Och eftersom det strategiska tänket hade hjälpt mig så bra i de andra 2 matcherna blev det nu så tydligt vilken miss jag gjort.

En silvermedalj blev det iaf till gubben och det får man väl vara nöjd med. Men den är inte poängen med detta inlägget, det fanns nog ca 200 medaljörer till på tävlingen som var lika duktiga som jag. Däremot ville jag påvisa hur ett strategiskt upplägg kan gå till och vilka fördelar du kan ha av det.

Givetvis är det ju alltid bäst om man har en coach som sköter det åt en, men man kan som jag sköta detta själv med. Men oftast krävs det ju att den personen som ska lägga upp strategierna har varit med ett tag och sett mycket matcher under åren. Och på lägre nivåer som kan det vara svårt att komma ihåg allt om alla då det oftast är väldigt många deltagare i klasserna. Men har man bara ett par deltagare så tycker jag man absolut ska bevaka de andra matcherna i sin deltagares klass ordentligt, mer än de ens elev själv går. Kanske kan man hitta något som kan ge ens elev/sig själv ett litet övertag eller idé för en strategi. Jag tror alltför många glömmer bort denna aspekt och mer satsar på den tidigare nämnda idén med att alltid få eleven dit där den bäst trivs att vara, även om det spelar motståndaren rätt i händerna (som att hoppa guard på en toppspelare t.ex.). Youtube är också ett hett tips om ni vill ha koll på era medtävlande, speciellt om de är lite större namn inom grapplingscenen.

Det var allt för denna gången. Är det någon som har frågor om något i den eller någon av de andra inläggen är det bara att kommentera så svarar jag så fort jag ser det.

Ha det bra där ute!

Träna smart, träna hårt, träna säkert.