Intervju: Lars-Olof Allerhed
Lars-Olof ”Lollo” Allerhed är instruktör på Bålsta Dojo och har lila bälte i BJJ. Han är en av arrangörerna av BJJ tävlingen Tapout.
Hur ser din kampsportsbakgrund ut?
Min kamsportsbakgrund började med Ju-jutsu när jag vad 12 år d.v.s. 1986. Jag har 4:e dan svart bälte i stilen sport ju-jutus under Ingemar Sköld. 2003-2004 började jag glida över mot BJJ och är idag lilabälte under Marcelo Yogui. Jag har även tränat både Karate och Judo samt tävlat på elit nivå inom Ju-jutsu, Judo och Karate. Jag har de senaste åren mer och mer glidit in på att coacha fram andra tävlande istället för att tävla själv och leder idag ett tävlingsteam med ca 15-20 aktivt tävlande inom BJJ & MMA varav två som har sadla tom till proffs inom MMA.
Berätta om på Bålsta Dojo.
Bålsta Dojo hette tidigare Bålsta Ju-jutsu klubb och startades 1991. I och med att vi mer och mer gled in mot BJJ och MMA kände vi att det var dags att byta klubb namn till något som passade vår inriktning bättre och valde hösten 2009 att byta namn till Bålsta Dojo. Vi är ca 100-120 aktiva medlemmar i föreningen med ca 15 som kör traditionell ju-jutsu, 30-40 som kör BJJ, 30-40 som kör MMA samt 15-20 som kör Muay Thai, vi har även Boxning på schemat. Vi saknar idag en bred ungdomsverksamhet men vi försöker att jobba aktivt med att få en stor ungdomsverksamhet inom BJJ och MMA. Vi hör till teamet Dynamix Fighting Sports vilket vi har gjort sedan de hette Sport ju-jutsu federationen.
Ni arrangerar den årliga BJJ tävlingen Tapout, hur har tävlingen utvecklats genom åren?
Vi arrangerar faktiskt Tapout två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren och det är nu upplaga 14 av tävlingen så vi har hållt på i 7 år med Tapouten. Det började som ett klubbmästerskap med enkla regler, man kunde endast vinna på avklapp där av namnet sen växte det till ett utbyte med några andra klubbar för att slutligen bli en fullfjädrad BJJ tävling. Deltagarrekordet hittills är 150 tävlande vilket vi ser ut att kunna slå i år.
Kommer ni jobba för att tävlingen ska växa?
Vi kommer att börja titta på vad vi behöver göra för att locka till oss flera tävlande med färgade bälten och tar gärna emot tips från läsarna av grapplingbloggen på info@balstadojo.com. Vi funderar även över vad vi kan göra ytterligare för att få fler kvinnliga tävlande till Tapouten, vi har ända sedan starten sett till att ha minst en kvinnlig domare. Vi har även vad det gällt domare tagit ett princip beslut att vi skall bidra till att utbilda svenska domare och se till att ge dem erfarenhet av att döma vilket gör att vi alltid har svenska domare på vår tävling, förutom att vi har Marcelo Yougi med som huvuddomare och coach till de andra domarna för att stödja deras utveckling som domare. Vi är mycket nöjda med utfallet av den här satsningen. Vi är den enda tävlingen så vitt jag vet i Sverige som kör med återkval i samtliga viktklasser så vi har inte utrymme att växa hur mycket som helst om vi skall kunna behålla återkvalet men det skulle vara trevligt att kunna komma upp i 250-300 tävlande.
Vilka förväntningar har du på årets upplaga av Tapout?
Att allt skall flyta på lika bra som det brukar göra och att vi klarar oss utan allt för många skador.
Tror du att ni framöver kommer ansöka om att Tapout ska bli sanktionerat av Svenska BJJ Förbundet?
Vi ansökte redan förra Tapouten om sanktionering från BJJ förbundet men fick ingen respons från dem på vår ansökan. Vi har även den här gången skickat in en ansökan till förbundet och jag har vid två tillfällen varit i kontakt med Pilo via mail och Facebook för att se om vår ansökan har gått igenom. Vid första tillfället så hade de glömt att behandla ansökan på deras möte och efter det har jag inte fått någon mera feedback. Naturligtvis så vill vi att vår tävling skall vara sanktionerad med det är inte helt lätt att få till när man inte får svar på den ansökan man skickar in, vi ser dock själva till att minimum följa de krav som Svenska BJJ Förbundet ställer på en BJJ tävling.
Vad är det roligaste med att arrangera Tapout?
Det roligaste är att kunna erbjuda de tävlande en välorganiserad BJJ tävling med relativt lite väntetider :). Nu gäller det bara att leverera.
Hur ser du på framtiden för BJJ i Sverige?
Jag ser med lite oro på framtiden för BJJ som tävlingsidrott då det som den här hösten har varit relativt få tävlingar att ställa upp i vilket påverkar återväxten bland de lägre bältena och gör det svårare att skaffa sig erfarenhet då alla inte har råd att resa utomlands för att tävla.
Vilken är din favorit submission?
Jag har nog ingen favorit submisison utan det varierar. Just nu är det en ”gammal” traditionell två hands strypning med gi som är favoriten.