rebelz.se

P-metoden

Lovade i mitt förra inlägg att jag skulle gå igenom det pedagogiska instrument som vi kallar P-metoden inom Straight Blast Gym Internatonal (Hädan efter kallat SBGi, en vänorganisation av BJJ och MMA klubbar som min klubb Primate Lounge tillhör). Så utan mer förseningar (MMORPG:s och vinterkylan gör mig till en lat man) kommer här den presentationen:

P-Modellen

Denna modell är mer ett analytiskt redskap som vi använder inom SBGi för att identifiera de mest fundamentala delarna i en position/situation. Att göra detta är enligt mig absolut nödvändigt för att kunna ge ett svar eller en strategi för situationen som kan användas av alla tränande, ett svar som alltså inte bygger på fysiska förutsättningar, överraskningar eller tricks. Metoden är alltså ett redskap som hjälper oss att titta efter vad vi ska träna på och i vilken ordning vi ska göra det.

För mig som instruktör och utövare  har metoden varit till mycket stor hjälp och jag vill inte ens tänka på hur min pedagogik och mina träningsupplägg hade sett ut i dag om jag inte hade känt till den.

Namnet P-modellen är en försvenskning av jänkarnas ”P-method” och just P kommer från de tre steg man delar in positionen man har att göra med i när man analyserar den. De tre delarna är på engelska Position, Pressure och Possibilities. Eftersom amerikaner alltid ska vara så fyndiga med sina ord så ville inte vi vara sämre på klubben här hemma, så vi kallar det Position, Press och Potential.

För att det inte ska bli högtravande och akademiskt kommer jag använda en exempelposition genom hela förklaringen. Denna position är vald då jag av egen erfarenhet ser att väldigt många utövare, även på hög nivå, har ett ganska dåligt spel ifrån denna. Jag pratar om att sitta fast i någons stängda guard. Då kör vi igång!

Position:

Detta är namnet för hur du bör positionera din egen kropp optimalt för att kunna vara så säker som möjligt i den position du är i. Dels hur dina kroppsdelar ska förhålla sig till varandra och dels hur din kropp ska förhålla sig till den kompis kropp. I detta steg ligger ca 70% av det som gör att du kan spela ett säkert, tight och bra spel från positionen det handlar om. Detta är alltså det mest fundamentala du kan lära dig och det du bör lägga mest tid på.

Exempel: När du sitter i någons stängda guard bör du tänka på vissa saker för att hålla dig säker. Det första är att alltid se till att hålla ditt huvud bakom dina händer, gärna rakt över eller lite bakom din höft. Denna positionering av din kropp gör det väldigt svårt för din kompis att bryta din hållning och få kontroll över din överkropp (genom underhooks, overhooks, nackgrepp etc) och det gör också att du inte behöver lägga en massa tryck med dina händer för att kunna behålla din hållning. Händerna blir fria till andra mer offensiva uppdrag.

Det andra du ska tänka på är att dina axlar ska vara lite framför din bröstkorg om man tittar på dig från sidan. Detta gör du genom att ”runda” din överkropp litegrann. Tänk att du suttit och spelat World of Warcraft i 8 timmar framför datorn på en stol utan ryggstöd, där har du ungefär hållningen jag är ute efter. Denna runding av överkroppen gör att du tvingar ner din tyngdpunkt mellan benen istället för på dina fötter och gör dig väldigt svårsvept bakåt med t.ex. ett situp-svep (kimurasvep/pankakssvep etc, kärt barn har många namn).

Press:

”Press” är samlingsnamnet för det du gör aktivt med din kropp i positionen. I ”Position” så pratar vi mer om hur du sitter och ligger medans i ”Press” handlar det om förflyttningar och rörelser. Man kan dela in ”Press” i två delar. A) Defensivt, ”Press” för att behålla din position. B) Offensivt, ”Press” för att förbättra din position. Handfight/greppfight är et typiskt exempel på vad vi kallar ”Press”. Denna del utgör ca 25% av ditt spel i positionen du befinner dig i. Tillsammans med ”Position” utgör detta steg egentligen allt du behöver kunna för att ha ett fungerande positionsspel.

Exempel: När du positionerat dig rätt i den stängda guarden vill du också för säkerhets skull förstärka detta defensivt så mycket du kan med din händer. Detta gör du genom att alltid se till att dina händer ligger/flyter på kompisens överkropp så de snabbt kan trycka ner honom om han försöker sätta sig upp eller försöker dra ner dig till sig. När detta känns bra så vill du kanske förbättra din position (öppna guarden och kanske passera eller gå till halvguard topp). Det kan du göra på många sätt, dels genom att sätta press på anklarna med din rygg (genom att skjuta rygg som en katt) och dels genom att sätta press på kompisens höft eller armhålor med dina händer och därifrån lägga tryck för att öppna guard.

Potential:

Detta är helt enkelt de ”tekniker” man använder sig av för att vara offensiv i positionen man befinner sig i, eller ännu mer exakt de tekniker din ”Poistion” och din ”Press” öppnar för. Submissions är ett bra exempel på detta, avslut jag går på när jag både känner mig säker defensivt och har avancerat offensivt till en bra position.  Detta steg är enligt mig som instruktör ganska ointressant och inte speciellt nödvändigt då personlig smak och olika regelsystem gör att det är väldigt olika vad folk går på för ”tekniker”. det är alltså inget speciellt fundamentalt och kanske inte ens nödvändigt.  Ett svep ifrån guard kan ju lika gärna handla om en bra positionering och en korrekt offensiv press på kompisen som en regelrätt teknik som görs exakt som den är utlärd. Min personliga erfarenhet är att ju längre man kör den här sporten (grappling av olika slag) desto mer tänker man i termer av rörelser och grepp istället för specifika tekniker. Dessutom finns Youtube för alla de som är sugna på exakta tekniker.

Exempel: När man nu har positionerat sig rätt och börjat lagt en offensiv ”Press” med sina händer och sin kropp så kan jag välja olika sätt att tvinga upp guarden. Jag kan kanske köra in ett knä i ena skinkan på kompisen och skjuta rygg hårt för att öppna guarden, eller så kan jag kanske ställa mig upp snabbt och trycka till på insidan på båda knäna samtidigt som jag sprawlar hårt.

Där har ni alltså en skapligt saklig genomgång hur vi ser på de olika delarna i P-metoden. Hur använder vi den då? Jo genom att titta efter först ”Positionen” i positionen, sedan efter ”Pressen” och slutligen efter ”Potentialen” så kan vi bryta ner positionen/situationen och då få fram vad som är fundamentalt viktigast att göra först. Det spelar ju ingen roll om jag kan 30 olika öppningar av stängd guard om jag inte kan sitta rätt och undvika bli svept eller utlåst därifrån hela tiden.

Som tränare är detta fantastiskt bra då jag lätt kan ta reda på vad vi ska fokusera på under träningspassen men också vad problemet kan vara för en person i en viss position. Om jag använder detta på rätt sätt så kan jag få majoriteten av mina elever att ha ett bra fundamentalt spel från alla positioner utan att inkräkta på deras personliga smak och val av tekniker (deras val av ”Potential”). Jag får disciplin och bra prestation utan att behöva trycka ner kreativitet och personlig utveckling. En Win-Win situation helt enkelt!!

Om någon skulle finna detta extra intressant så håller jag seminarier, workshops och privatlektioner på ämnet P-metoden, den nära besläktade I-metoden och även om Grappling och MMA i allmänhet i både teoretiska och praktiska format. Dock så gäller det att vara snabbt framme då jag redan är uppbokad en stor del av vårterminen 2011.

/Träna smart, träna hårt, träna säkert.