rebelz.se

I brist på bättre överskrift

Jag stötte för ca två år sedan på en debatt gällande en intervju med Ryan Hall som väckte mitt intresse, det visade sig att intervjun och vad Ryan sade i den enligt utsago var knutet till att han hade varit en lycklig deltagare på en legendarisk uppenbarelses seminarium, Ricksons.

Rickson skulle enligt ryktet vid denna tid hålla ca 10 seminarier världen över och de gick under arbetsnamnet Invisible jiu jitsu. Tyvärr för oss vanliga dödliga vart det bara ett i USA och något obestämt antal i Brasilien, flodvågorna av debatt detta seminarium skapade på nätet därefter följde jag dock likt en flåsande fluktare.

Tydligen hade ca 200 individer närvarat vid detta gästabud, flera av dem prominenta svartbälten och alla hade de skådat ljuset. Enligt ovan nämnda debatt talade Ryan i en intervju om att allt hade förändrats och han helt lagt om sin syn på BJJ och sitt game och han var bara en i mängden som hade reviderat sina kunskaper.

Folk pratade om hur Rickson hade “blew their mind” med de tekniker han hade visat, vittnen skrev i munnen på varandra att ingen närvarande hade kunnat försvara teknikerna och alla var de ense om dess i det närmsta gudomliga kraft.

Jag kan lova er kära läsare att när jag läste detta satt jag med rödsprängda ögon och skakande händer och jagade desperat efter information om vilka av kosmos hemligheter som hade avslöjats.

I en kaffeunderstödd frenesi jagade jag likt en hysterisk sork efter nästa lilla smula av information som kunde ge mig minsta lilla insikt i vad för gudomligt ljus hade strålat ut genom pärleportarna och upplyst alla dessa män och kvinnor och fått dem att se det enda sanna ljuset.

Sakta började min envetna kamp att löna sig, någonstans nämndes biomekanik, någon annanstans vinklar, alla hyllade de fortfarande det hela som revolutionerande. Jag slet mitt hår i frustration (därför jag numera är helrakad) och skrek rätt ut, “Vad, vad visade han, vad för sanning undanhåller du mig ack du ondskefulla universum! Varför hånar du mig och min kamp så?”

På detta vis fortlöpte min plågade existens i vad som kändes en evighet innan jag fann en strimma hopp. En av de lycklig utvalda hade nedtecknat vad som hade skett och sagts den där världsförändrande dagen och skulle inom en snar framtid dela de två viktigaste delarna av det gudomliga ordet till oss förtappade själar.

Jag svär bröder och systrar att jag för en kort stund avled på plats och endast de kvarvarande elektroniska impulserna i min nu döda kropp hamrade på F5 knappen.
Och så skedde det, till ljudet av änglakörer uppenbarade sig denne apostels nya inlägg, jag läste med darrande underläpp och tårar i ögonen. Ty så stor var vikten av var och ett av hans ord att jag smaka de på dem alla trenne gånger innan jag förmådde mig att fortsätta till nästa.

Till slut nådde jag textens crescendo och dessa två himmelska tekniker skulle uppenbara sig för mig och för all framtid vägleda min existens och rättfärdiga kamp på mattan. Där kunde jag slutligen skåda dem, orden som namngav och beskrev dem. Upa och räkan och jag tänkte i min stilla nyvunna fromhet, VAFAN!

Kontentan var alltså av vad jag lyckats pussla samma denna, Rickson höll ett seminarium där han visade de mest grundläggande tekniker och förklarat de biomekaniska principer och processer som ledde till ett lyckat utförande och 200 individer, en stor del av dem aktade svartbälten var enligt utsago mer eller mindre stumma.

Här slog det mig att när en så pass väl ansedd utövare som Ryan Hall i anknytning till detta förkastar de tekniker och taktiker som rönt honom framgångar, samt börjar ifrågasätta hur han utfört och lärt sig BJJ att det kanske vore nått att fundera närmre över. Framöver någon gång när jag lyckas strukturera upp mina tankar och idéer ska jag skriva lite om hur jag ser på BJJ filosofiskt, pedagogiskt, dess utövande, utförande osv.

Tills dess, kör räkan och fundera på vilka biomekaniska principer som får tekniken att fungera.

 

Uppdaterar då jag hittade en länk till intervjun knuten till debatten

http://www.submissioncontrol.com/main/2009/11/ryan-hall-everything-has-changed/