rebelz.se

Opportunistisk kontra algoritmisk BJJ

Jag läste i samband med debatten som följde GSP vs Penn om GSP:s eventuella användande av vaselin för att ge sig själv fördelar en lång text av John Danaher (Renzo svartbälte och GSP:s BJJ coach). Danahers namn har under ett antal år poppat upp lite här och där och jag fick upp ögonen för honom efter en artikel av Dave Camarillo där han basunerade ut att han var den bästa instruktören på planeten.

Den texten Danaher hade skrivit var ämnad för nevada state athletic commision och talade förutom att iden att GSP skulle smörja in sig skulle vara lojeväckande om hur Danaher såg på BJJ och hur det utövas. Det var en mycket noggrant skriven text som fångade mitt intresse för Danaher och hur han såg på grappling.

Danaher ansåg att GSP och Penn hade två skiljda ansatser till BJJ, han beskrev GSP:s som algoritmisk och Penn:s som opportunistisk och förklarade sedan de båda begreppen.

Med algoritmisk ansats menade Danaher att utövaren följde en steg för steg algoritm eller ett flödesschema för att avancera i position och kunna nå ett avslut.
Med opportunistisk ansats menade han att utövaren använder sig av sin erfarenhet och timeing för att känna av ett tillfälle eller en öppning och använda den till sin fördel.

För min egen del måste jag nog beskriva hur jag utövar BJJ som algoritmisk, därmed kändes det som om att nått rasade på plats när jag fick ta del av hur någon annan hade satt ord till något jag inte riktigt hade kunnat beskriva själv. Min känsla och timeing inom det mesta ligger på ungefär samma nivå som ett av de där smådjuren som ger sig fan på att de ska hinna över vägen mitt i rusningstrafiken.

Det var självklart trevligt att få reda på att jag inte var ensam om att göra mina egna små flödesscheman för BJJ. De system jag skapat har gjort underverk för delar av mitt eget game men det jag såg som den största läxan i det hela var den nyfunna medvetenheten i hur man lär ut BJJ.

Förmedlandet utav tekniker och principer inom BJJ måste vara flexibelt och hela tiden anpassas till de som skall lära sig det. Vissa har enklare att ta in utförande och funktion genom att få göra det, andra måste få förstå principerna som leder till att en teknik fungerar för att kunna ta till sig optimalt och anpassa tekniken till sina egna fysiska förutsättningar.