rebelz.se

Inför SW SM 2011: Omid Azad


Omid tävlar för Hilti Stockholm.

Hur känns det att gå upp på mattan i Halmstad och försvara guldet från i fjol?
Känns kul och ha ett guld att försvara. Även om jag inte är i samma form som i fjol så blir det krig om guldet. Jag hoppas att uppslutningen blir stor. Tråkigt att arrangören tar extra betalt för den öppna viktklassen. Tror att det kommer innebära färre deltagare i den öppna viktklassen. Att veta så här på förhand hur skicket ser ut på tävlingen när man väl gått alla sina matcher är orealistiskt med tanke på skador och risker efter 4-6 matcher som man kan gå i sin egen viktklass. Det uttalade syftet ”att slippa mera arbete när tävlande som skrivit upp sig i öppna inte deltar” verkar gott. Men metoden arrangören valt är illa vald. De extra pengarna spar jag hellre till något annat kul. Även om jag bara vid ett tillfälle inte ställt upp i öppen viktklass under alla mina tävlingsår.

Hur har ditt träningsupplägg sett ut inför SM?
Jag tränat nästan enbart BJJ denna vår till skillnad från tidigare år då jag kompletterat med många andra träningsformer. Sedan BJJ VM i LA  har jag haft ett 15 dagars uppehåll i BJJ. Bland annat för att Hilti Stockholm bytt lokal med renoveringar och allt sådant som följer. Men jag har hållit igång med att cykla, köra prebens och simma flera gånger i veckan. Jag har sedan något år varit rätt fascinerad av triathlon och tänkt att kanske ställa upp i något triathlon. Får se när det blir aktuellt. Men BJJ är roligast just nu.

Vilka förväntningar har du på årets SM-arrangemang?
Förväntningarna inför årets SM är väl rätt höga då de bygger på föregående års SM i SW. Jag såg att tävlingen kommer och sändas live på SVT!? Om det är sant så är det riktigt grymt. Missa inte lördag 14-16, ska bli kul och få en sekund av ”fame” i rutan, om man har tur. Det roligaste med sådana tävlingssammanhang som SM i SW är ändå för mig gemenskapen, bussresan med klubben och den goda stämningen flesta tävlanden emellan. Vi har väldigt bra gemenskap på vår klubb som vi kämpat för att få. Det är en sak och vara en liten klubb med bra gemenskap det kommer nästan automatiskt på köpet när man är få. Man är liksom tvungen för att överleva. Men att var uppåt flera hundra så är det svårt att få att kännas som en liten och tight familj. Men vi är trots vår storlek en liten(stor) familj där alla är välkomna och får delta oavsett bakgrund, ålder och kön mm. Vi har i mina ögon  kommit långt. Ett av de bästa sakerna som efter dessa år fortfarande lockar mig och besöka en stor tävling är att varje tillfälle känns som ett återträff av en gammal väldigt stor skolklass. Ibland går det X antal år innan man återser en vän/bekant (fighter) och då har mycket förändras i dennes liv. Ibland är det bara dagar men likväl lika kul. BJJ och SW är ändå i elitnivå divisionen ganska liten. Att säga att alla i den divisionen känner varandra är nog ingen underdrift.

I år får de tävlande endast kan väga in sig på matchdagen, vad tycker du om det?
Med invägning på matchdagen gör det idrotten mer rättvis och sundare. Annars är det en hel del folk som tokbantar sig för att väga in sig kvällen innan och äta upp sig till 7-10 kg över viktklassen. Blir sån hysteri som är onyttig för sporten. Lär väl finnas folk som tokbantar ändå men det kommer inte vara lätt och prestera då. Själv kommer jag dock banta ner mig till -67kg då jag väger 70-71kg i vanliga fall.