rebelz.se

Utrymme för oliktänkande

Hur bör man definiera BJJ idag? Rorions försäljningsargument har sedan Gracies in action dagarna varit självförsvar. Samtidigt har en sportinriktning växt fram vare sig man vill kramas med eller utan pyjamas och en standardisering med den. Slutligen har MMA och
den form av BJJ som hört den till dragit åt sitt håll.

Jag läser alldeles för mycket diskussioner och artiklar på nätet och allt som oftast dyker det upp åsikter om att BJJ håller på att urvattnas, att BJJ inte hänger med i utvecklingen utan skapar sitt eget universum, regler och dess hämmande samt förstörelse utav BJJ är ett annat populärt ämne.

Inte allt för sällan görs jämförelser med judons utveckling, där regler ändras titt som tätt och tekniker skalas bort. På senare tid har reglerna vad gäller morote gari och liknande nedtagningar vart under kritisk granskning av vetare och tyckare. Det debatteras samtidigt allt mer frekvent om att nuvarande MMA regler är till fördel för brottare och så kallad lay and pray förstör MMA.

Jag har sett att det speciellt i usa börjat dyka upp judo tävlingar som skall vara mer oldschool, där hårda kast premieras och kampen får fortsätta längre på marken. Regelmässigt försöker man återgå mer till hur judo såg ut i sin ungdom. Inom BJJ verkar flera olika prominenta svartbälten har olika åsikter om hur tävlingar ska utformas.

Utöver IBJJFs tävlingar finns även andra varianter, Rorion hade tidigare sina egna tävlingar med egna regler, Relson har även han sina egna tävlingsvarianter.
En organisation vid namn Us grappling håller submission only BJJ/SW tävlingar och lägger även ut statistik på genomsnittlig matchlängd. Samtidigt är det klagomål om allt vad gäller regler efter varenda tävling oberoende av vem som anordnat den.
För inte så länge sen dök en oldschool vale tudo promotion vid namn Rio heroes upp och drog på sig enorm kritik. Även de sökte enligt egen utsago efter den sanna oldschool kärnan.

BJJ var den gnista som ledde till den explosionsartade kampsportsrevolution som pågått sedan början av 90 talet. BJJ positionerade sig som den ultimata kampsporten/kampkonsten och de som sökte sig till den gjorde i många fall den till sin egna ultimata sanning.

Lasse Wallin berättade en gång för mig om när Royce förlorade en BJJ match mot Wallid Ismail och hur det raserade bilden av Gracies suveränitet för många. Jag citerar ur minnet ”Det var som att någon klivit in i vatikanen och motbevisat guds existens”.

Här i finns ett grundläggande problem, alla har en egen bild av vad BJJ är och ska vara. Att det leder till konflikter är inget nytt, Gracies själva har av allt att döma skilda åsikter. Vad som är nytt är dock magnituden på konflikterna, BJJ är inte längre bara ett judons bastardbarn utövat inom ett isolerat område och man kan inte längre kliva upp i ringen och göra upp om problemen.

BJJ förändras vare sig vi vill det eller ej. Alla har vi olika åsikter om hur det skall utövas och styras. IBJJF får ta emot enorma mängder kritik var gång nån förändring sker vad det än må påverka. Som med all kritik finns det både poänger i den och en hel del rent dravel.

För min egen del är jag ganska splittrad när det kommer till BJJ och dess tillväxt, personligen gillar jag submission only konceptet men förstår svårigheten att köra utan tidsgräns när tävlingarna växer. Jag ser en enorm potential i att BJJ struktureras upp och tycker att det Svenska BJJ förbundet gjort ett hästjobb och fått alldeles för lite positiv kritik för det. Samtidigt så är jag rädd att BJJ ska gå samma väg som judon och brottningen och låta tävlingsregler styra sportens tekniska evolution.

Vad gäller IBJJF går det inte att förneka vad de gjort för sportens utveckling och de får ta en hel del orättvis kritik. Men viss kritik anser jag vara rättfördigad, jag tycker att ett styrande organ som IBJJF ska vara demokratiskt, ha en redovisningsplikt samt en enkelt överskådlig transparent organisationsstruktur. Utöver detta bör nya krav och regler framföras i god tid innan de börjar gälla och vara globalt enhetliga.

Vi har alla våra egna anledningar till varför vi tränar och medföljande åsikter om vad vi vill att BJJ ska vara. Med detta kommer ett värde som vi vill beskydda och oftast en syn på vad vi vill att BJJ ska vara i vårt liv. Självklart kan inte allas egna uppfattning överensstämma med de olika organisationerna, tyvärr har jag ingen konkret lösning att erbjuda på det problemet annat än att jag anser att det finns utrymme för oliktänkande även inom BJJ.