rebelz.se

Intervju: Janni Larsson

Janni Larsson är 24 år och bosatt i Köpenhamn där hon studerar sen två år tillbaka. Hon fick sitt lila bälte i BJJ av Marcelo Yogui i slutet av 2009. Nu senast tog hon en guldmedalj i sin viktklass samt en silvermedalj i den öppna viktklass på World Professional Jiu-Jitsu Championships (WPJJC) Warszawa Trials.


Janni överst på prispallen på WPJJC Trials.

Grattis till guldmedaljen på BJJ SM samt guld- och silvermedaljerna på WPJJC Warszawa Trials 2012. Hur känns det och hur har ditt grapplingår sett ut?
Tack! Det känns fantastiskt roligt att det har gått så bra i tävlingar det senaste. Det har inte sjunkit in ännu. Både SM-vinsten och guldet i Warszawa känns som en dröm snarare en verklighet. Mitt grapplingår började lugnt och försiktigt då jag skadade mig i slutet av 2010 och jag har varit tvungen att läka ihop ordentligt och rehab träna. Det var först i slutet av februari då jag var tillbaka på mattan och tränade teknik. Jag har under det senaste året tränat mycket med tjejer. Vi har många riktigt bra tjejer på min klubb Arte Suave i Köpenhamn och sedan Ida Hansson och Shanti Abelha startade en tjejgrupp blir vi bara fler och fler.

Hur många tjejer är ni idag på Arte Suave?
Jag vet inte exakt hur många vi är till träning, men jag tror att vi är runt åtta tävlingsaktiva tjejer för tillfället och fler skal vi bli. Jag tycker att det är härligt med många tjejer på träningen. Kvinnor är rent generellt mjukare i lederna vilket ger möjlighet till en annan slags jiu jitsu. Man måste många gånger vara tajtare i sina tekniker mot tjejer och en del rörelsemönster gynnar en till större utsträckning när man kör mot tjejer.

Kan du berätta lite om dina matcher på WPJJC Trialen som ledde fram till guldet?
Jag kände till lite om mina motståndare och var medveten om att några av tjejerna hade bra stängd guard, därför valde jag att själv dra guard för att undvika att fastna i deras game. Jag var en smula fantasilös på tävlingen och alla mina matcher i -63kg klassen började med att jag drog halvguard. Jag fortsatte sedan till fullguard och arbetade på armlås och triangel. Jag avslutade med armlås i alla matcher i min viktklass.

Nu är du kvalificerad till WPJJC finalen som går i april nästa år i Abu Dhabi, är det nu ditt stora tävlingsmål för 2012?
WPJJC är ett av tävlingsmålen under 2012, men jag har även planer på att åka till Europeans och Mundials.  Att jag kvalificerade mig till WPJJC kom lite som en överraskning. Finalen i Abu Dhabi kommer bli en upplevelse, men jag har inga som helst krav på att prestera på en tävling som denna. WPJJC är ju inte indelad efter bältesfärg, så jag som lila bälte kommer tävla mot världseliten.  Att tävla i Europeans och Mundials kommer bli intressant, då jag gärna vill veta hur jag ligger i jämförelse med andra lilabälten internationellt.

Vilka tävlingar planerar du att ställa upp på inom den närmsta tiden?
Målet är att få så mycket tävlingserfarenhet som möjligt. Jag blir extremt nervös när jag skall gå match, så jag hoppas att jag kan lugna ner mina tävlingsnerver genom att tävla mycket. Nu i höst planerar jag att tävla i Scandinavian Open och i Swedish Open i Sverige. I vår ska jag, utöver Europeans, även till Danish Open som ligger den andra helgen i februari.

Vad tyckte du om BJJ SM 2011 som arrangemang?
Jag tyckte att det var jättekul att de streamade matcherna över internet, då det gav möjlighet för mina klubbkamrater från Danmark att följa mina matcher. Jag tyckte att det var lite tråkigt att det inte fanns läktare, eftersom det var svårt att se alla de matcher man ville se när det var så mycket folk i en sådan liten lokal. Samtidigt vet jag att SM-arrangörerna gjort allt de kunnat för att få en större lokal, så det är inte menat som kritik. Jag tycker bara att det var lite trist att det var så trångt. Tävlingen höll på rätt länge, så till nästa år är det kanske en god idé att ta RM och SM på olika dagar.


Janni på BJJ SM 2011.

Hur ser din idrottsbakgrund ut?
Det var egentligen först när jag började med kampsport som 18-åring som jag började träna. Innan det har jag endast barngymnastik och något år på gym på meritlistan. Jag blev helt såld på kampsport sen första sport ju-jutsu timmen på Samurai i Jönköping och sedan dess har jag varit fast. Vid sidan av ju-jutsun har jag även tränat lite judo och en hel del kickboxning. Jag vet egentligen inte riktigt när man kan säga att jag började träna ren BJJ, eftersom min gamla ju-jutsu klubb successivt gick över från sport ju-jutsu till BJJ. 2010 flyttade jag till Köpenhamn och började träna på Arte Suave, team CheckMat, för Shimon Mochizuki.

Hur och när kom du först i kontakt med grappling?
Det var i 2005 när jag började träna sport ju-jutsu. Min tränare på min gamla klubb, Paul Persson, har alltid tyckt att det varit kul att grappla. Även när Samurai var en sport ju-jutsu klubb så höll Paul i ett rent grapplingpass i veckan.

Du bor precis som Ida Hansson i Köpenhamn och tränar på Arte Suav. Hur kommer det sig?
Jag flyttade till Köpenhamn för att studera medicin. Jag är på fjärde terminen nu, så jag har många år av träning och skola kvar här i Köpenhamn. Att jag började träna på Arte Suave är helt och hållet Idas förtjänst. Ida kommer från Jönköping, precis som jag, och hon hjälpte mig massor när jag flyttade ner till Köpenhamn.

Vilka klubbar har du tränat på i Sverige?
Jag har tränat på JJK Samurai i Jönköping, Jönköpings Kickboxningsklubb och Jönköpings Judo Klubb.

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
Jag ligger på ca 12-15 timmar en normal vecka. Träningen skiljer sig lite från vecka till vecka, men jag försöker få minst 6 timmar ren BJJ i veckan. Tidigare ha jag haft tre BJJ-dagar och tre kickboxningsdagar i veckan eftersom jag varit tävlingsaktiv inom båda sporterna. Det senaste 3 månaderna har jag dock börjat välja bort kickboxningspass för att ha tid att träna mer styrka.

Vad har du för framtidsmål gällande träning och tävling?
Jag tänker fortsätta träna och tävla så länge som jag tycker att det är kul. Jag har ännu inte varit till några av de större internationella tävlingarna inom BJJ, så det är väl mitt första delmål. En dag vill jag gärna ha svart bälte i BJJ, men den dagen ligger långt i framtiden.

Favorit submission?
Efter helgens tävling blir jag nog tvungen att säga armbar.