rebelz.se

Det märks att BJJ ger fördel

MMA-passen är numera upplagda efter lite mer mark / stående beroende på pass i veckan. På måndagar kör vi mycket markspel och på onsdagar står vi upp, och finslipar teknikerna vi gått igenom och får in dom i ryggraderna. Idag var det alltså marken som var på schemat.

Vi inledde med sedvanlig uppvärmning som följdes upp av uppvärmningsdrillar där man räkar när motståndaren står mot en, när motståndaren står över en och när motståndaren mountar. Därefter gick vi på en takedown-drill. Den bygger kort och gott på att man står och boxas och överdramatiserar ett nivåbyte så att motståndaren ska tro att man ska skjuta och följer med ner i nivåskiftningen, därefter drar man en hård uppercut mot ansiktet som ska ge motståndaren effekten att ställa sig mer raklång, därefter skjuter man på double-leg stående, alltså du går inte ner på ena knät i skjutet. Sen passerar du i nedtagningen så du landar i sidemount. Vi drillade den bra och det kändes att set-upen och motståndarens reaktion kommer naturligt, dels att motståndaren försvarar fejk-skjutet och att man blir lite paff av uppercutten. Känns som att tekniken kommer fungera i fullsparring längre fram :).

Efter det var det 5 minuters fys, sprawls, löpa fram och explosivt lyfta motståndaren och sen den andras tur i 1 minut, sen var det ”kullen” som innebär att man står och jobbar på plats med hela kroppen (springer på plats) och sen sprawlar på kommando, likt de amerikanska tonårsfilmerna om fooootbaaaaaalll. Och så bytte vi av tills 5 minuter gått. Intensivt och fint. Sen bjöds det på sparring från backen där den ena börjar på rygg och den andra får välja att börja i guard eller stående och inte submissions första 2 ronderna utan bara positionsbrottning och slag. Lyckades bra med svepen som jag la mycket fokus på idag och vara jobbig när jag väl kom till top. Försökte även köra väldigt tekniska passeringar från halvguard och guard och jag lyckades även försvara omoplata-svepet från rubberguard väldigt länge och bra. Det märks verkligen att man har en enorm fördel i att man kört mycket BJJ när det kommer till markspelet i MMA. I synnerhet eftersom det tighta i grapplingen försvinner när man hela tiden letar slagmöjligheter vilket ger upphov till många situationer för lås och svep. Sista ronden var med submissions och jag gick direkt på benlås vilket resulterade i att jag fick top-position och kunde arbeta mig med att etablera den och passera. Kul som fan 🙂