rebelz.se

Inför helgens EBI 6: Den mest efterlängtade Sub Only-galan någonsin?

I helgen är det äntligen dags för den galet efterlängtade öppna vikt-turneringen. Åtta matcher i första ronden lovar om minst ett par riktiga drömmöten i rond nummer två – häng med så förhandstittar vi på helgens EBI 6!

garry-tonon

Tänk om grappling-superstjärnan Garry Tonon och förra årets ADCC-mästare Yuri Simoes möts redan i rond två på EBI 6, vilket är teoretiskt möjligt om båda vinner sina första matcher – hur bar skulle inte det vara?!.

Det är en fullpackad bracket Eddie Bravo fått till för sin sjätte och överlägset mest efterlängtade Invitational med andra ord. Den jättelika Abraham Marte, 10:th Planets egna ”Boogeyman” Richie Martinez, Marcelo Garcias adept Matheus Diniz, Tonons första och enda svartbälte Gordon Ryan, Marcello Salazar Bergo som ersätter skadade Dean Lister, den väldigt hårige ryska brottaren Rustam Chsiev… Det här blir något speciellt, det vågar jag lova.

Diniz har för övrigt en vinst över Garry Tonon i bagaget, då han tro det eller ej drog ut amerikanen med ett handledslås i den öppna viktklassen på No-Gi Worlds förra året. Om det går vägen kan de två mötas i finalen, likaså kan Boogeyman Martinez få sin chans på revansch mot Tonon som ju besegrade hemmafavoriten i finalen på EBI 1.

Det är alltså tre matcher till guldet och som alltid när det kommer till EBI blir det ingen enkel väg. Ett intressant scenario vore om Tonon och Gordon Ryan möts i finalen, vilket är teoretiskt möjligt. Träningskamrater, vänner, benlåsspecialister… Faktum är ju att Garry tränat Ryan sedan dag ett vilket verkligen inte talar till Gordons chanser…

Vad som visar sig avgörande återstår att se. Blir det storlek, rutin, benlås, en guldmedalj från ADCC, brottning, hemmafavör eller rentav tur? Favoriterna måste sägas vara Garry Tonon som vunnit EBI förut och Yuri Simoes med sin ADCC-vinst medan Abraham Marte även han har stora chans att göra bra ifrån sig. Med betoning på stor. Gordon Ryan kan även han slängas in som darkhorse.

Med det sagt bevisade Tonon ju att storlek inte alltid spelar roll då han var ytterst nära att besegra Rousimar Palhares i det redan klassiska mötet på Polaris 3. Tänk er Garry Tonon mot Abraham Marte i finalen på EBI 6. Jag får gåshud av blotta tanken! Eller en benlåskamp mot Gordon Ryan, hur galet skulle inte det vara?

57016228f29b7

Den potentiella prissumman för vinnaren är $50,000 vilket måste vara något sorts rekord för en grapplingtävling. Regelverket är detsamma som alltid, om tio minuter förlöper utan en submission går matchen till övertid. Man turas om att börja i fördelaktiga positioner, antingen på ryggen eller i så kallad ”spider web” (en armlåsposition). Om en blir utdragen medan den andra tar sig ur positionen vinner denna, om båda lyckas försvara går man till nästa rond. Om ingen submission äger rum inom tre övertidsronder vinner grapplern med snabbast sammanlagd försvarstid.

EBI 6 blir den första EBI att sändas live på UFC Fight Pass vilket är en milstolpe i sig. Vem hade trott att professionell grappling skulle sändas på UFC:s, världens överlägset största MMA-organisation, plattform ett par år efter att Sub Only-formatet överhuvudtaget blev populärt?

Om man som svensk däremot följer galan live måste man vara hardcore så att det skriker om det då den första matchen inte startar förrän 02.00 natten mot måndag den 25:e svensk tid, 17.00 lokal tid. Man kan självklart titta på repris vid ett senare lägligare tillfälle vilket kräver en Fight Pass-prenumeration. Info och en tio minuters Countdown Show inför EBI 6 hittas här.